nienależnie pobrane- wychowawcze - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 15 wrz 2008, 2:56

witam

nie wiem czy w moim przypadku coś to da, ale sama już nie mam pojęcia co mam zrobić.

ja pobierałam przez dwa lata wychowawcze, które mi przyznano, ale w tym samym czasie miałam sprawe z ZUS, i ją przegrałam, nie uznali mojej umowy o prace, w związku z tym nie należało mi się wychowawcze.

rozumiem, że mam zwrócić wychowawcze, i mam decyzje z MOPS o nienależnie pobranych, ale decyzje wcześniej wydali o wychowawczym , że mi się należy,mimo iż mieli w aktach dokument z ZUS o tym, że sądze się z nimi, i mogę przegrać.

mam już nawet rozłożone na raty, po 200zł, w tym miesiącu wpłace pierwszą rate, ale na dniach mi przysłali ze mam do spłaty jeszcze odsetki 3095,96zł.

co ja mam z tym zrobić? w MOPS mówią ze to moja wina, i że nie mogę mieć do nich pretensji, ja mogę spłacić te wychowawcze- 8800zł, ale odsetki?

proszę, jeżeli to możliwe o pomoc

~Ada

Napisano: 15 wrz 2008, 10:35

skoro dałaś zaświadczenie, że sprawa nie jest jednoznaczna to nie wiem dlaczego płacono ci wychowawczy?Błąd organu, przynajmniej od odsetek się odwołuj, nie wymusiłaś tych pieniędzy MOPS Ci je przyznał znając całokształt sprawy!
~Dana

Napisano: 15 wrz 2008, 10:40

a do kogo mam się odwołać od tych odsetek?
~Ada

Napisano: 15 wrz 2008, 21:29

NIE TYLKO OD ODSETEK ALE I OD CALEJ SUMY ODWOLAJ SIE DO SAMORZADOWEGO KOLEGIUM ODWOLAWCZEGO ZA POSREDNICTWEM MOPSU.SPRAWE MASZ WYGRANA.POWODZENIA
~JA

Napisano: 16 wrz 2008, 4:00

a można się jeszcze odwołać jak już pierwszą rate wpłaciłam? i jakie uzasadnienie? odwoływałam się do MOPS o umożenie, ale mi napisali, że nie posiadam u nich żadnych dodatków to stać mnie na spłate. Ale do SKO na jakie argumenty się powołać, by było dobrze?
~Ada

Napisano: 16 wrz 2008, 9:52

na decyzję i fakt, że dałaś zaświadczenie iż sprawa jest w sądzie i jest niejasna, organ o tym wiedział, przyznał, wypłacił to jaka Twoja w tym wina?~JA ma rację.
~xxx

Napisano: 02 paź 2008, 12:56

Odwołaj się do SKO, że nie zgadzasz się z decyzją MOPS. Być może umorzą spłatę nienależnie pobranych świadczeń, bo to w końcu nie z Twojej winy.
~gopsik

Napisano: 06 paź 2008, 11:48

odwołaj sie do SKO na 100% nie będziesz oddawać
jeśli minął termin odwołania to i tak złóż odwołanie z prośbą o przywrócenie terminu odwołania, przywrócą na 100 %

to błąd organu nie mają podstaw do żadania zwrotu

powinni zawiesić postępowanie i czekać na wyrok i dopiero wtedy przyznać lub odmówić
~asia

Napisano: 06 paź 2008, 12:04

ps to nie są nienależnie pobrane ale nienależnie wypłacone
ustawa określa ze zwrotowi podlegają nienależnie pobrane o zwrocie nienależnie wypłaconych jak w Twoim przypadku czyli błąd urzędnika ustawa nic nie mówi tzn że nie mają podstaw wydać Ci decyzji o zwrocie , ta decyzja jest bez podstawy wydana.
Oni powinni Cię wezwać na rozmowę i POPROSIĆ o oddanie tej kwoty (jako że to TY je pobrałaś) a naliczenie odsetek to poprostu bezczelność.

SKO stwierdzi rażący błąd urzędników w wydaniu decyzji przyznającej, uchyli tą decyzjię , stwierdzi nieważność decyzji o zwrocie jako że jest wydana bez podstawy prawnej i to MOPS nie TY będzie miał POWAŻNE KŁOPOTY
~asia

Napisano: 09 paź 2008, 12:42

Ja powałałabym sie w odwołaniu na art. 409 Kodeksu Cywilnego który brzmi: Art. 409. Obowiązek wydania korzyści lub zwrotu jej wartości wygasa, jeżeli ten, kto korzyść uzyskał, zużył ją lub utracił w taki sposób, że nie jest już wzbogacony, chyba że wyzbywając się korzyści lub zużywając ją powinien był liczyć się z obowiązkiem zwrotu.
Co Wy na to?
~anna

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x