Witam wszystkich na forum ŚR
Czy ktoś przyznaje się do świadczeń nienależnie wypłaconych?? co robicie w takich przypadkach i jak reagują na to wasi kierownicy?
Ja mam taką sytuację nie naleznie wypłaciłam, wezwałam kobietę no i wyszło ze jej nie wstrzymałam wypłat i pobierała przez 4 miesiace.Petentka przyszła i powiedziała że zwróci te pieniadze skoro je dostała. Tylko mam problem napisała mi oświadczenie że zwróci w dogodnych dla niej ratach. Czy mogę zrobić decyzję o zwrocie na 155 i napisać nie należnie wyłacone wiem, że to przeginanie ale jakiś ślad musi zostać że wiedziała o kwocie zwrotu . chce wpłacać do kasy jak to zrobić może znajdzie sie ktoś bratni i nam pomoże .
tylk0 pamiętaj że od tych nienależnie wypłaconych musisz jeszcze naliczyc odsetki. Bo rozmawiałam o tym z wieloma radcami prawnymi i nie da się ich ominąc
ewa od nienależnie wypłaconych tak samo liczysz odsetki jak od nienależnie wypłaconych. Na nienależnie wypłacone wnie wydajesz decyzji tylko sporządzasz umowę cywilno prawną a poczytaj sobie kodeks cywilny to pisze tam o odsetkach jak byk
pewnie urzednik sie pomylil a biedny czlowiek musi placic, kiedy to sie skaczy przeciez to wasza praca wzkonujcie ja poprawnie , albo ponoscie konsekwencje
teraz w ustawie jest zapis w art.30 ust.2 pkt.4 można uniewaznic decyzje przez sko i na tej podstawie wydać decyzje o nienaleznie pobranych swiadczeniach