facet złożył wniosek o rozłożenie na raty nienaleznie pobranych św. rodz. w jaki sposób policzyć odsetki?wiem, że była juz o tym mowa, ale proszę o wskazówki.....
niewiem czy to dobrze, ale my robimy tak: zadłużenie + odsetki naliczone do dnia wydania decyzji o rozłożeniu na raty. Osoba określa jaką kwotę jest w stanie wpłacać.Tak doradził nam Pan z konroli.
ja uważam tak jak kasia. Pytałam kiedys na szkoleniu. odsetki na dzień wydania decyzji w której rozkładasz na raty np. 600 zł. należność główna + 30 zł. odsetki (na dzień wydania decyzji) = 630 zł. : 3 raty = 210 zł. rata. Tylko kazali pamiętać, że rozkładając na raty trzeba zbadać jej sytuację ( najlepiej mieć wywiad) nie można tego robić od tak sobie , musi to byc w pewien sposób uzasadnione.
Wyjaśnienia Wydziału Polityki Społecznej PUW w Rzeszowie z 18.09.2007 r. dot. sposobu naliczania odsetek: \"Rozłożenie na raty skutkuje obowiązkiem zapłacenia łącznie mniejszej kwoty odsetek, gdyż po wpłacie każdej z kolejnych rat zmniejsza się kwota główna , od której w dalszy ciągu naliczane są odsetki. Końcową datą naliczania odsetek jest dzień całkowitej spłaty nienależnie pobranych świadczeń.