becikowe- opiekun prawny, rodzina zastępcza - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 22 lip 2008, 13:23

mam pytanie czy dla opiekuna prawnego- rodzica zastępczego ustanowionego dla dziecka które przebywa w rodzinie zastępczej przysługuje jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia dziecka. Opiekuni prawni są ustanowiony nie cały rok temu a dzieci mają,m 6,9 lat. prosze o szybką dpowiedź
~agnieszka

Napisano: 22 lip 2008, 13:41

należy się w terminie do 12 miesięcy od dnia objęcia dziecka opieką prawną
~Iza

Napisano: 23 lip 2008, 22:18

Dziękuje za odpowiedź. Jeśli ktoś ma jakieś inne sugestie to proszę także o odpowiedź. Czy bym mogła wiedzieć na jakiej podstawie mogą oni dostać becikowe, gdzie jest taki zapis.
~agnieszka

Napisano: 07 sie 2008, 12:14

becikowe nalezy się tylko wtedy, kiedy jest to pełna adpocja, nie kiedy jest ustanowiona rodzina zastepcza. na rodzinę zastepczą dostaje się pomoc materialną od państwa co miesiąc
~Ela

Napisano: 08 paź 2008, 19:00

adoptowałam dziecko i też zgłosiłam się do MGOPS z zapytaniem czy należy mi się becikowe, okazało się, że tak ale oprócz aktu urodzenia potrzebne jest postanowienie sądu- tu mam wątpliwości, nie chciałabym pokazywać dokumentu gdzie są wszystkie dane rodziców biologicznych, dodam, że mieszkam w małej miejscowości, czy rzeczywiście postanowienie w przypadku adopcji jest niezbędne??
~Majka

Napisano: 14 paź 2008, 17:32

witam, z tego co wyczytałam gdzieś na forum Bociana to mozna wystąpić do sądu, aby wystawił taki papier bez danych rodziców biologicznych. Warto spróbować.
Ja tez mam do pani pytanko, czy mogłaby mi pani napisac na maila w jakim wieku jest Pani dziecko? My chcemy adoptowac dzieci w wieku 4 i 6 lat i chce sie dowiedziec czy nam równiez przysługuje becikowe. Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam
~EWa

Napisano: 20 paź 2008, 13:30

należy sie
~ww

Napisano: 17 lis 2008, 16:07

a jak uważacie należy się ale tylko raz jeśli rodzice biologiczni pobrali becikowe to opiekun prawny juz chyba nie moze?
~laura

Napisano: 24 lis 2008, 21:57

Czy niepełnoletniej matce dziecka należy się becikowe ? Dziecko ma miesiąc Babcia dziecka wystąpiła do sądu o ustanowienie jej jako opiekuna prawnego dla wnuka, a dziadek jako wnioskodawca złożył wniosek w ops o becikowe dla wnuka twierdząc, że becikowe się należy jeszcze przed załatwieniem formalności w sądzie, które będą trwać kilka miesięcy My uważamy, że teraz się nie należy Czy slusznie?
~ewa

Napisano: 28 lis 2008, 13:25

ewa pewnie, że teraz sie nie należy trzeba czekać do załatwienia wszystkich sądowych formalności.
~Andzia

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x