NK- refleksje z praktyki

Wybrane tematy:
studia praca socjalna ustawa o przeciwdziałaniu przemocy wniosek do ZK Co powinna zrobić szkoła??? Procedura niebieskiej karty - prawa i obowiązki Ankieta Asystent Rodziny
~e

Re: NK- refleksje z praktyki

Post autor: ~e »

Zawsze można zmienić pracę zamiast się ciągle użalać jak to wam źle.
~Iza

Post autor: ~Iza »

Art. 12. ustawy o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie
1.
Osoby, które w związku z wykonywaniem swoich obowiązków służbowych lub zawodowych powzięły podejrzenie o popełnieniu ściganego z urzędu przestępstwa z użyciem przemocy w rodzinie, niezwłocznie zawiadamiają o tym Policję lub prokuratora.
2.
Osoby będące świadkami przemocy w rodzinie powinny zawiadomić o tym Policję, prokuratora lub inny podmiot działający na rzecz przeciwdziałania przemocy w rodzinie.\";

Artykuł 231 k.k mówi o tym,że funkcjonariusz publiczny, który przekraczając swoje uprawnienia lub nie dopełniając obowiązków działa na szkodę interesu publicznego lub prywatnego, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

W każdym przypadku podejrzenia zawiadamiamy policję nie czekamy na posiedzenie zespołu. Od ścigania przestepców są organy ścigania.

~Gabrysia

Post autor: ~Gabrysia »

Proszę o pomoc. Będziemy miały pierwsze posiedzenie grupy roboczej na którym chcemy zaprosić osobę doznającą przemocy. Wstępnie rozmawiałam o tym z klientką, wyjasniłam, że chcemy wypełnić NK C. Klientka powiedziała,że już policjant wypełniał kartę A a ona nie będzie przy kilku osobach opowiadzać o swojej tragedii, może to zrobić ale tylko przy jednej osobie. Czy już wypełniałyście na posiedzeniu grupy roboczej NK ? Podzielcie się doświadczeniami. Też się obawiam, czy osoba nie będzie powtórnie skrzywdzona. Bo sprawca powiedział,że nie przyjdzie i nic mu nie zrobimy.
~Matylda

Post autor: ~Matylda »

1) nie można pogodzić terminu pracy dzielnicowego i prac. socjalnego
2) os. pokrzywdzone nie współpracują,
3) os. pokrzywdzone pracują w godz. pracy ops -prac. socjalny monitoruje sytuację telefonicznie, nie zgłaszają się również na posiedzenie grupy roboczej
4) sprawcy nie zgłaszają się
5) biurokracja kwitnie i nic się nie zmienia tylko lasów mniej
~uuu

Post autor: ~uuu »

ale jedno trzeba przyznać!dzięki ZI określone grupy zawodowe w końcu się poznają, a i współpraca między nimi się pojawia.
~Gabrysia

Post autor: ~Gabrysia »

Proszę jeszcze raz powiedzcie mi, jak przebiega u Was spotkanie grupy roboczej z osobą doznającą przemocy? Nam już 2 ofiary odmówiły przyjścia , bo uważają, że za dużo osób do zwierzeń. Co robić???
~Pomoagacz

Bardzo Ważne!!!

Post autor: ~Pomoagacz »

Proszę napiszcie o spotkaniu grupy roboczej z osobą doznajaceą przemocy.
~żaba

Post autor: ~żaba »

Najlepiej najpierw spotkać się z ofiarą przemocy w środowisku tzn. iść do niej na wywiad, opowiedzieć co będzie na spotkaniu lub ew. zadzwonić jeśli nie można wywiadu z jakiegoś powodu zrobić.
~magi

Post autor: ~magi »

Witam! pierwszy raz weszłam na to forum i...piorun mnie strzelił! - już myślałam, że być może jestem nadgorliwa, że chcę coś robić w związku z przemocą. Temat jest mi bardzo bliski i wiem, że praca z rodzinami \"przemocowimi\"jest dla mnie bardzo ważna!!! Niestety, mam wrażenie, że nikt więcej nie podziela mojego zapału. Pracuję ponad 6 lat i docinki typu:popracujesz tyle co my (ponad 20 lat) to ci się wszystkiego odechce , działają mi na nerwy!!!
~aga

Post autor: ~aga »

Narzekają głównie starzy pracownicy socjalni, im się nawet iść w środowisko przemocowe nie chce czasami.
ODPOWIEDZ