NK- refleksje z praktyki
Re: NK- refleksje z praktyki
to prawda!!! u nas też jest taka jedna mądra!!! ma ponad 50 lat i uważaże to jest miarą jej wiedzy! śmiechu warte...
najgorzej, że na tym cierpią petenci ops-ów...

hej! czyli wszędzie jest tak samo... smutne:(
siły i chęci do pracy są, a stara kadra zniechęca zbędnymi komentarzami:(
hej! czyli wszędzie jest tak samo... smutne:(
Hej gościu może jak będziesz po 50 tce to bedziesz juz wiedział, że do ops przychodzą klienci a nie petenci 
Do pozostałych - gdzie napisane jest, że ofiara ma się spowiadać przed Grupą. Przecież to od Grupy zalezy jakie padną pytania. W NK cz. C nie ma nic na temat przebiegu przemocy i form. To jaki będzie przebieg spotkania zalezy od prowadzącego a jest nim pr. socjalny ( jak i protokolantem sekretarką itp.
).
Moja refleksja jest też taka . Zaczynam dostrzegać, że członkowie Grupy połapali , że jak tylko zechcą to ... nie muszą wysilać się podczas spotkania:). Wniosek więc taki, że lepiej wszystko samemu zrobic, zorganizować, napisać, popieczętowac i poprowadzic spotkanie i nie ma co liczyć na pomoc innych , przynajmniej w czasie trwania Grupy. Członkowie Grupy sa nam (niestety)potrzebni tylko do zebrania informacji. Czasami się tylko zastanawiam po co te czasochłonne spotkania, nie można zrobić tego telefonicznie, a z ofiarą porozmawiać indywidualnie
Jeżeli ktoś z was wypracował jakies skutecze metody na poprawę współpracy ( podział obowiazków) w Grupie to proszę podzielić się doświadczeniami. Pozdrawiam

Do pozostałych - gdzie napisane jest, że ofiara ma się spowiadać przed Grupą. Przecież to od Grupy zalezy jakie padną pytania. W NK cz. C nie ma nic na temat przebiegu przemocy i form. To jaki będzie przebieg spotkania zalezy od prowadzącego a jest nim pr. socjalny ( jak i protokolantem sekretarką itp.

Moja refleksja jest też taka . Zaczynam dostrzegać, że członkowie Grupy połapali , że jak tylko zechcą to ... nie muszą wysilać się podczas spotkania:). Wniosek więc taki, że lepiej wszystko samemu zrobic, zorganizować, napisać, popieczętowac i poprowadzic spotkanie i nie ma co liczyć na pomoc innych , przynajmniej w czasie trwania Grupy. Członkowie Grupy sa nam (niestety)potrzebni tylko do zebrania informacji. Czasami się tylko zastanawiam po co te czasochłonne spotkania, nie można zrobić tego telefonicznie, a z ofiarą porozmawiać indywidualnie

Jeżeli ktoś z was wypracował jakies skutecze metody na poprawę współpracy ( podział obowiazków) w Grupie to proszę podzielić się doświadczeniami. Pozdrawiam
Do magi. Bardzo Cie proszę opisz choć jeden sukces twojego ZI lub GR. Przez takich jak TY do pomocy społecznej pchają wszystko bez wynagrodzenia i w ramach obowiązków. Ostatnio na nic nie mam czasu tylko ZI, pracujemy za Policję i prokuraturę. Przesłuchyjemy, piszemy, wzywamy, dzwonimy, żeby zebrć w tym samym czasie kilka osób z różnych instytucji i żeby wszystkim pasowało to cud. A najtrudniejsze jest żeby pasowało dzielnicowemu, przesłał NK do ZI - MOPS i ma z głowy. Pomoc społeczna niech się martwi... Nie wspomnę o GIODO i instrukcji kancelaryjnej.... ochronie danych.
Czy możecie mi poóc? Kuratato żąda ode mnie ( jestem koordynatorem grupy roboczej) kopii NK. Z tego co wiem wszystkie akta są w OPS a grupa robocza ma prawo tylko do wgłądu w akta. NA jaki przepis sie powołać?
do XXX-mena!
nie sądzę, żyby moje jakiekolwiek działania miały wpływ na to co pchają do OPS. Też mnie wkurza, że robimy to wszystko bez wynagrodzenia, że ciągle dokładają nam obowiązków itd. Natomiast jeśli mam już coś robić to chcę to robić dobrze! sukces??? trudno mówić o sukcesie, ale dla mnie np. to, że w 3 przypadkach w tym roku sprawcy otrzymali nakaz opuszczenia mieszkania, 2 z nich też zakaz zbliżania się do ofiary i dzieci. 1 \"zamieszkał\" w ZK, kilka kobiet po wielu latach zdecydowało się przerwać koszmar swój i dzieci. Moim zdaniem to są sukcesy, które motywują do dalszych działań. P.s. Oczywiście po drodze spotykam mnóstwo problemów i niestety większość spraw nie kończy się w taki sposób j.w.
nie sądzę, żyby moje jakiekolwiek działania miały wpływ na to co pchają do OPS. Też mnie wkurza, że robimy to wszystko bez wynagrodzenia, że ciągle dokładają nam obowiązków itd. Natomiast jeśli mam już coś robić to chcę to robić dobrze! sukces??? trudno mówić o sukcesie, ale dla mnie np. to, że w 3 przypadkach w tym roku sprawcy otrzymali nakaz opuszczenia mieszkania, 2 z nich też zakaz zbliżania się do ofiary i dzieci. 1 \"zamieszkał\" w ZK, kilka kobiet po wielu latach zdecydowało się przerwać koszmar swój i dzieci. Moim zdaniem to są sukcesy, które motywują do dalszych działań. P.s. Oczywiście po drodze spotykam mnóstwo problemów i niestety większość spraw nie kończy się w taki sposób j.w.
Do magi Re: NK- refleksje z praktyki
Dziękuję ci za to co napisałaś. My działamy dopiero od marca i jestem przerażona biurokracją, nieralnymi zapiasmi w ustawie - 3 dni na przekazanie kart. Ale robię to z nadzieją,że to komuś pomoże.
Będzie dobrze. Biurokracja okrutna!!! Ale myślę, że warto. Każdy najmniejszy \"sukces\" wynagradza wściekłość na ogrom papierów i zapisy ustawowe. Dużo zależy od współpracowników i ich nastawienia. wierz mi, że u mnie też jest różne... I czasem atmosfera w pracy jest nieciekawa (szczególnie jak jednego dnia wpływa kilka NK i powołuję grupy robocze). Powodzenia...
P.s. 3 dni masz na przekazanie grupie roboczej, czyli zwołaj grupę roboczą i kartę daj pracownikowi socjalnemu (mi to zajmuje ok.15 minut od chwili wpływu NK \"A\"). A to kiedy grupa robocza się spotka zależy od członków grupy, a na to nie ma wyznaczonego terminu-po prostu możliwie jak najszybciej!

P.s. 3 dni masz na przekazanie grupie roboczej, czyli zwołaj grupę roboczą i kartę daj pracownikowi socjalnemu (mi to zajmuje ok.15 minut od chwili wpływu NK \"A\"). A to kiedy grupa robocza się spotka zależy od członków grupy, a na to nie ma wyznaczonego terminu-po prostu możliwie jak najszybciej!
Do magi Re: NK- refleksje z praktyki
Jeszcze raz dziekuję,że odpisujesz. Tak właśnie robię jak napisałaś. Choć na początku prawnik kwestionował to, że przewodniczący ZI może sam zwoływać Grupę Roboczą, że może zwołać tylko ZI, w ustawie art.9a ust.10 jest napisane \"Zespół interdyscyplinarny może tworzyć grupy robocze a w rozporządzeniu paragraf 8.1 że przekazuje NK członkóm ZI lub GR w ciągu 3 dni, ale doczytałam na stronie ministerstwa że przewodniczący może sam powoływać grupy bez szczególnego pełnomocnictwa. Dla pracowników socjalnych to też nowa procedura, dużo pytają, konsultują ze mną, zajmuje to dużo czasu. Nadal uważam, że sprawami przestępstw powinna zajmować się Policja i Prokuratura a nie samorządy. W wytycznych Komendanta Głównego Policji dot. NK jest,że nadal dzielnicowi prowadzę teczkę zaganieniową przemoc w rodzinie. ZI prowadzi , Policja prowadzi. Nie wiem czego oczekuje ustawodawca od ZI jak w tej procedurze nie ma żadnych sankcji dla sprwcy. Zawiadomić prokuraturę tak jak dotychczas może każdy a Pollicja POWINNA przecież to przestępstwo ścigane z urzędu, nadal rozmywa się odpowiedzialność organów ścigania. Dziwne prawo w tym naszym kraju, dziwne biurokratyczne procedury. Policja NK przesyła nam po terminie, ostanio 4 dni po. Mają siedzibę 2 ulice dalej około 600m a przesyłają pocztą, poleconym, kiedyś szło 5 dni. Chcę sama odbierać z komendy ale muszą się naradzić czy im prawo pozwala na to ... szkoda komentarza jak szybka i skuteczna jest pomoc .
Oprócz NK- refleksje z praktyki - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny przeczytaj również:
kto wypisuje niebieską kartę?
niebieski zawrót głowy
zakończenie procedury
Wzór
nieodpowiedzialna kobieta
Sprawa o przemoc trafiła do prokuratury...
ZI
Pytanie ?
przemoc
Szkolenie
kto pisze protokoły i pisma ZI?
Regulamin ZI
nowe rozporządzenie
ważne pytanie!
Jak się pozbyć sprawcy?
Jak się pozbyć sprawcy?