NK- refleksje z praktyki

Wybrane tematy:
studia praca socjalna ustawa o przeciwdziałaniu przemocy wniosek do ZK Co powinna zrobić szkoła??? Procedura niebieskiej karty - prawa i obowiązki Ankieta Asystent Rodziny
ODPOWIEDZ
~ola

Re: NK- refleksje z praktyki

Post autor: ~ola »

a jak robicie z zaproszeniem dla ofiary i wezwaniami dla sprawcy, bo na ostatnim szkoleniu się dowiedziałam, że zaproszenie zanosi do ofiary przemocy ktoś z GR, a do sprawcy wezwanie dostarcza policja, jak to wygląda w praktyce u Was;
~ola

a jak robicie z zaproszeniem dla ofiary i wezwaniami dla sprawcy, bo na ostatnim szkoleniu się dowiedziałam, że zaproszenie zanosi do ofiary przemocy ktoś z GR, a do sprawcy wezwanie dostarcza policja, jak to wygląda w praktyce u Was;
~ola

~~nova

Post autor: ~~nova »

Witam! Mam pierwszą sprawę przemocy Proszę o pomoc jestem pracownikiem socjalnym podczas wywiadu klientka powiedziała mi o przemocy poinformowałam Ją o tym że przekażę sprawę na zespół. Wypełniłam NK został zwołany zespół wezwano jego została wypełniona NK - D a później ją. Przemoc jest. On mówi że nie. ustaliliśmy że dzielnicowy i/lub pracownik socjalny będą zaglądac do rodziny. No i co dalej? I jakie papiery muszę jeszcze wypełnić. Papiery papierami ale jak pomóc kobicie? A w ogóle to jak u was wygląda cała procedura zwoływania zespołu? Bo u nas to tak jakos na wariackich papierach. Proszę napiszcie jak to powinno wyglądać.
~Jerry

Post autor: ~Jerry »

Nova, nie wiesz jak pomóc kobicie? Pogłaskaj ją po główce, a potem po twarzy. Jak się popłacze, płacz i ty. I strzelcie koniecznie \"misia\".
A potem? Potem problem sam się rozwiąże...
~y

Post autor: ~y »

Nie karmić trola.
~Jerry

O jakim trolu tu mowa?
~~nova

Post autor: ~~nova »

Jerry jeśli taką masz metode pracy to ja współczuję twoim klientom. A w ogóle to czytaj ze zrozumieniem. Pytam jak wyglądają procedury ZI w innych Ośrodkach.
~Jerry

nova, procedury ZI wszędzie powinny być takie same. Szczegółowo o tym w Rozporządzeniu RM z 13.09.2011 r.
Wypełniłaś NK, przesłałaś ją na ZI, a ten z kolei na GR. Założona została teczka rodziny. Grupa ustaliła, że dzielnicowy lub pracownik socjalny będą zaglądać do rodziny, czyli sprawdzać, czy przemoc się powtarza. Z wizyt sporządzają notatkę urzędową lub służbową, ale nie dołączają ich do teczki rodziny. Na kolejnym spotkaniu GR pracownik socjalny lub policjant relacjonują efektywizyt i ustalenia. Ich wypowiedzi zamieszcza się w protokóle.
Posiedzenia GR winny być zawsze protokółowane, a protokoły gromadzone, obok kart A-D, w teczce rodziny.
W protokołach też zamieszcza się zaplanowane na przyszłość kroki np. zasadność skierowania sprawcy do komisji antyalkoholowej, objęcie rodziny pomocą materialną (odzież dla małoletnich dzieci, bony żywnościowe lub paczki z PKPS, zaproponowanie sprawcy udziału w terapii dla sprawców organizowanej przez psychologa ops etc.).

PS.
Jeśli Cię uraziłem moim sarkazmem to przepraszam. Dopiero zaczynasz wkraczać w procedurę. Niedługo, niestety, przekonasz się, że jest to pic na wodę, fotomontaż...
~ex

Post autor: ~ex »

Jerry, gdzie TY ?
ODPOWIEDZ