nowe angaże dla karcianych- piszcie jakie u was - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 12 z 15    [ Posty: 148 ]

Napisano: 19 sty 2014, 14:28

etatysta , marianna

po prostu smutno sie robi. War iacto, w sensie ze nie nadazamy i nawet nie przwidujemy zmian. Nie wiem jak zostane zrozumian, ale chyba jeszcze kosciół głosi potrzebe ostoi, stabilizacji.
Bo wszystko inne przypomina chol erna jakas grę. .... Mialem fajne spokojne dziecinstwo, a moja matka mogla mnie w spokoju wychowywac...
~mariusz

Napisano: 19 sty 2014, 14:31

Zwracam się z prośbą o poradę.Przebywam na urlopie macierzyńskim do czerwca 2014.3 stycznia otrzymałam drogą e- mailową porozumienie zmieniające warunki pracy z data 31 grudnia, dyrekcja rozmawiaął ze mną też przez telefon na ten temat.Pensja zasadnicza 3500zł, plus stażowe bez żadnej premii.Stracę netto ok 900 zł na rękę - (dyplomowany , 30 % trudnościowego, mieszkaniowy i wiejski) .Przekazałam dyrekcji,że na urlopie nie jestem zobowiązana do podpisywania czegokolwiek.Mam dostać powiadomienie o zmianie warunków pracy w takim razie. Czy dobrze zrobiłam,ze nie podpisałam ?
~agni

Napisano: 19 sty 2014, 15:34

wypowiedzenie zmieniajace jest troche niebezpieczne. To wasnie ono, legalnie doprowadza do zmiany warunków pracy i placy - pracownik sie na to godzi.
ja mysle , ze dokuki sprawa tych zmian sie nie rozwiaże, to kozystniej dla pracowników z KN jest otrzymywanie informacji o zmianie waruków pracy i płacy, po to zeby wychodziło iz jest to jednostronna czynnośc pracodawcy.

Moze nie zostawiaj tego (jezeli bylo to wypowiedzenie) bez podpisywania, bo to oznacza ze nie przyjmujesz i dyrektor moze rozwiazac z toba stosunek pracy, byc może po macierzyńskim (sprostujcie jesli cos pletę)
Wykorzystaj to co jest w neciem a mianowicie stwierdzenia samego ministerstwa, że zmiany na skutek ustawy nie wymagaja wypowiedzen zmieniajacych, tylko informacji , potwierdzenia zmian przyz dyrektora.
Napisz do dyrektora pismo, żeby cie poinformowal o nowych warunkach praacy i płacy, podpierajac sie stanowiskiem MPiPS.
Doprowadż do zmiany jednostronnej.
teraz jeżeli sie zgodzisz na 1500 to tak bedziesz mial, ale za swoja zgoda.
czas pokaże, byc moze posypia sie sprawy sadowe, może sie wyjaśni jak to powinno byc, ale lepiej że by nowe warunki płacowe (gorsze) nie były ukształtowane za nasza zgodą.

Mysle ze w trakcie urlopu nic nie powinien ci zmieniac, pod to co wynika z utaty karty - napewno nie wysokośc wynagrodzenia, ale jego składniki, (brak dodatków), wymiar urlopu..
tak zrobiły to te pacany w warszawie.

Ja w pracy dostalem informacje o zmianie warunków - czynność jednostronna, nie musiałem sie zgadzac tak mam. Może sie okazać że dyrektor nie mógł tak robic bez wyp zmieniajacego , ze byla moja zgoda potrzebna, a zatem roszczenie o wypłate róznicy w wynagrodzeniu

Trudny temat
~mariusz

Napisano: 19 sty 2014, 18:25

Mariusz nie do końca jest to jednostronne działanie i oświadczenie woli dyrektora. Zmiana wynagrodzenia nie wynika z woli dyrektora - nie działa on samodzielnie. Opiera się o budżet przyznany mu przez powiat lub miasto. Inna sprawa co dyrektor zrobił na etapie opracowywania budżetu. Najważniejsza spraw to fakt, iż zmiany w tym wysokości wynagrodzenia lub nie wynikaja z mocy ustawy a nie oświadczenia woli dyrektora. Ten ostatni dostosowuje obecne warunki do nowego stanu prawnego. Pozdrawiam
~Marcin

Napisano: 19 sty 2014, 18:26

agni, ale przecież 3500zł to masz utrzymaną zasadniczą a utrata dodatków wynika już z ustawy
~Marianna

Napisano: 19 sty 2014, 18:29

u nas trudnościowy już dawno był mniej niż 30 procent

ostatnio jak liczyłam to wynosił 16 procent zasadniczej

mieszkaniowego, ani wiejskiego na oczy nie widziałam
~Marianna

Napisano: 19 sty 2014, 20:04

marcin.

Najważniejsza spraw to fakt, iż zmiany w tym wysokości wynagrodzenia lub nie wynikaja z mocy ustawy a nie oświadczenia woli dyrektora. Ten ostatni dostosowuje obecne warunki do nowego stanu prawnego.

marcin, no własnie, sa rozne opinie. W tym proble, ze zmiana przepisów kreujacych stosunek pracu pociaga automatycznie zmiane wynagrodzenia. Czy obnizka wynagrodzenia to automat?
Zmiana dni urlopowych z 30 na 26 tak, to automat
A skad przyjecie ze obnizenie wynagrodzenia to automat?
Od stycznia 2014 wpadamy w widełki. Wynagrodzenie to nie to samo co zasadnicza. Ja nie rozumie dlaczego , jezeli ktos dostawal w grudniu 2500 netto, to w styczniu ma dostać 2000 netto. Skad automat ?
Oczywiscie ja mowię o obnizce wynagrodzenia jako jednostronnej czynnosci pracodawcy, bo co innego kiedy jest wypowiedzenie zmieniajace i pracownik je przyjmie.

Marcin, a czy nie jest tak, że ( to czysto teoretyczne załozenie) że w styczniu wychowawca samorzadowy może dostac wynagrodzenie wyzsze niz to w grudniu z KN , że dyrektor zamiast obniżyc, to podwyzszy wynagrodzenie? Ktos na KN dostawal 2300, a w styczniu dostanie 2500 ?

~mariusz

Napisano: 19 sty 2014, 20:39

Mariusz.

Jesteś w błędzie w ustawie nie ma nic o wynagrodzeniu. Płaca to działka dyrektora i jeżeli zamierza dokonać zmiany wynagrodzenia to musi dokonać wypowiedzenia warunków płacy.

Jest to podstawowe abecadło prawne.

W przeciwnym wypadku należy wystąpić z roszczeniem.
~Wychowawca

Napisano: 19 sty 2014, 21:21

wychowawca
Ale ja o tym pisałem. Nie ma podstaw od obnizania wynagrodzenia, czyli , moim zadniem nie ma automatu
Jedyna droga to tak jak piszesz - wypowiedzenie zmieniajace z innym (np. nizszym) wynagrodzeniem : albo pracownik sie zgodzi albo podstawa do rozwiazania stosunku pracy

\"musi dokonać wypowiedzenia warunków płacy. W przeciwnym wypadku należy wystąpić z roszczeniem\" . Oczywiscie, jak nie dokona wypowiedzenia, tylko jednostronnie obnizy wynagrodzenie, to rzeczywiscie powstaje roszczenia.

Przeciez ja o tym pisałem kilka postów dalej. Problem tylko w tym ,że chyba w wiekszosci przypadków obnizanie wynagrodzenia jest bez wypowiedzenia, a pracownik otrzymuje tylko o tym informacje.
I drugi problem - samo MPiPS twierdzi ze jest to zgodne z prawem: bez wypowiedzenia, tylko poinformowanie. Tu masz link z 02.12.2013 pismo MPiPS do Kopacz:

https://www.solidarnosc.org.pl/oswiata/a ... wczych.pdf

W poscie powyzej cytowalem marcina.
i zdanie poprawione : W tym problem, CZY zmiana przepisów kreujacych stosunek pracy pociaga automatycznie zmiane wynagrodzenia.

~mariusz

Napisano: 19 sty 2014, 22:38

Mariusz

Dyrektor dostał taką możliwość w postaci Ustawy. Tylko musi ją wdrożyć zgodnie z prawem. Informacja w żaden sposób nie zmienia dotychczasowego angażu, który cały czas trwa na podstawie wcześniej zawartej umowy. Przecież Ministerstwo nie zawierało z nami umowy tylko dyrektor podpisujący się pod nią. Niektórzy dyrektorzy dla bezpieczeństwa na trzy miesiące przed końcem roku wręczyli wypowiedzenia zmieniające i mogą teraz spać spokojnie.
Co do linku to znam dokładnie stanowisko Pani E. Seredyn z którym nie zgadza się wielu uznanych prawników.
Więc pozostają tylko i wyłącznie pozwy indywidualnych osób lub gdzie jest większa grupa, pozwy zbiorowe.
~wychowawca

Strona 12 z 15    [ Posty: 148 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x