nowe angaże dla karcianych- piszcie jakie u was - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 5 z 15    [ Posty: 148 ]

Napisano: 07 sty 2014, 12:39

a co nie 4.000? to ile miał brutto dyplomowany? w mojej placówce ponad 4tys
~zuza-zła

Napisano: 07 sty 2014, 13:56

3100 brutto
~Jolka

Napisano: 07 sty 2014, 15:25

Zastanawiam się, czemu ludziom przeszkadza \" narzekanie karcianych\" i piszą, ze trzeba było prace zmienić. Wkurza mnie to na Maksa. Jak można, pracując z dziećmi, nie umieć wczuc się w naszą sytuacje. Pobraliśmy kredyty długoletnie, pracowaliśmy na awans zawodowy, bo takie były wymagania. Nikt nas nie pytał o zdanie ani nie dawał wyboru. I nagle wszystko zostało odebrane!!!! Ludzie wczujcie się w te sytuacje, kładąc na bok waszą niechęć do nas karcianych. Tak zwyczajnie, po ludzku, bez zawiści? Czy Wy w tej sytuacji siedzielibyscie cicho????!!!!
~paulina

Napisano: 07 sty 2014, 18:25

3100 brutto
~Grzes

Napisano: 07 sty 2014, 19:39

a dodatki? motywacyjny? za trudne warunki pracy?
~sek

Napisano: 11 sty 2014, 2:26

Hejka, przesyłam wam artykuł o projekcie ustawy PiS żeby zachowano prawa nauczycieli w POW. Zwróćcie uwage na zdanie dotyczace warunkow pracy i płacy, w szególnosci placy - zdanie podkreślone przeze mnie, co oznacza że samorządy mogą chciec płace obniżyć, i co jest odczytywane jako niebezpieczeństwo. Prosze zwrócic uwage ale nie musza, ale beda chciały.zwróccie uwage ze ustawa nie wywołuje takich skutków jak obnizenie plac,.Innaczej jest z iloscia dni urlopowych - jest teraż 26 i nikt z tym nie dyskutuje, bo to sztywne zapisy. z 30 dni na 26. Ale o pensjach ustawa nic nie mówi, Skusilbym sie o stwierdzenie ze zmiana podstawy zatrudnienia nie powinna pociagac zmiany w wynagrodzeniu za prace. I czym innym jest wynagrodzenie za pracę i czym innym jego skladnik jak zasadnicza. o obnizżeniu wynagrodzeń mówi sie ze to groźba ........czyli nie automat

Treśc artykułu
Grupa posłów PiS chce aby z Karty Nauczyciela nie znikały przywileje, które przed 1 stycznia 2012 roku przysługiwały nauczycielom i wychowawcom placówek wychowawczych. Posłowie Prawa i Sprawiedliwości złożyli projekt ustawy o zmianie ustawy - Karta Nauczyciela oraz ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej. Posłowie chcą także uchylenia art. 237 ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej, który zawiera wygaszenie stosowania zasad Karty Nauczyciela w stosunku do tej grupy.
Jak piszą posłowie w 2003 roku w nowelizacji ustawy o systemie oświaty zapisano, że nauczyciele i wychowawcy zatrudnieni w placówkach socjalizacyjnych przed dniem 1 stycznia 2004 roku zachowują swoje uprawnienia wynikające z Karty Nauczyciela do czasu utrzymania zatrudnienia w danej placówce. Dlatego ich zdaniem ustawa o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej, która weszła w życie w dniu 1 stycznia 2012 roku łamie konsensus społeczny ustalony z tą grupą zawodową, gdyż powoduje wykluczenie jej członków z zawodu nauczycielskiego. Poza tym jak twierdzą parlamentarzyści PiS projekt ustawy zmienia w toku trwających stosunków pracy okres obowiązywania ustawy - Karta Nauczyciela dla nauczycieli i wychowawców placówek socjalizacyjnych z okresu zatrudnienia na okres dwóch lat od momentu wejścia w życie ustawy, tj. do 31 grudnia 2013 roku.
W opinii posłów nie ustalono sposobu zmiany statusu zawodowego tej grupy nauczycieli, co powoduje nie spójność rozwiązań stosowanych przez pracodawców.

Jak piszą - istnieje poważne zagrożenie, że samorządy terytorialne (pracodawcy) wykorzystując niejednoznaczność zapisów ustawy będą dążyć do pogorszenia warunków pracy i płacy tych wychowawców np. przez obniżenie pensji.

Zdaniem projektodawców przeprowadzone w ten sposób pozbawienie praw nabytych narusza zasady sprawiedliwości społecznej oraz narusza zaufanie do porządku prawnego i instytucji zaufania do państwa. Zapisy projektu posłów PiS przywracają wszystkie regulacje z ustawy Karta Nauczyciela, które przed dniem 1 stycznia 2012 roku odnosiły się do nauczycieli i wychowawców placówek socjalizacyjnych. Projekt uchyla również art. 237 ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej, który zawiera wygaszenie stosowania zasad Karty Nauczyciela w stosunku do tej grupy.

~mariusz

Napisano: 11 sty 2014, 2:31

Skosiłbym sie o stwierdzenie ze zmiana podstawy zatrudnienia nie powinna pociągać zmiany w wynagrodzeniu za prace.

sprostowanie - pensje mogą ukształtować na innym poziomie, ale przedtem winni dac pracownikowi wypowiedzenie zmieniające - do przyjęcia lub nie.

wydaje mi się, ze obniżenie pensji przez jednostronną czynność pracodawcy jest naruszeniem prawa - samodzielnie, jednostronnie mu nie wolno.
Pytanie tylko do kogo z żalem, jak nas wszyscy w dupę kopia, a samorządowych od 2004r
~mariusz

Napisano: 13 sty 2014, 0:58

Samorządowi robią to samo od 2004 roku za grosze, Wy dopiero od kilkunastu dni pracujecie 40 godzin i juz płaczecie . Moim zdaniem Wam nie powinni zabierać pieniędzy tylko tym z KP podwyższyć i taki cel miała ta ustawa . Powinno być zrównanie płac . Ja robię to samo co koleżanka , mam takie samo wykształcenie a nawet lepsze i otrzymuję 1900 zł. a Koleżanka 1 rok dłużej pracuje i ma 2600 zł . na rękę . To co jesteście ślepi???? Też mieliście czas na przekwalifikowanie lub zmianę pracy . Karciani pedagodzy czy wiecie jak zarabiają pedagodzy z KP. ? Prawie nikt nie osiąga 2000 zł.
NAS NIE MA KTO BRONIC !!!! Ja pracuję w podlaskiem.
~jadwiga

Napisano: 13 sty 2014, 1:11

Jadzka to powiedz kolezance zeby ci oddała różnice a nawet dopłaciła (za lepsze wykształcenie)
~@

Napisano: 13 sty 2014, 10:33

Jadwiga

Samorządowi robią to samo od 2004 roku za grosze, Wy dopiero od kilkunastu dni pracujecie 40 godzin i juz płaczecie .

hola, hola - to jest zła tonacja, alel.... COŚCIE ZROBILI ŻEBY MIEĆ LEPIEJ ????
COŚCIE ZROBILI ŻEBY MIEĆ LEPIEJ ????
pracuje w pow od 2002, tak mi umowe napisali, ze byłem wg umowy pracownikiem socjalnym z obowiązkami wychowawcy... oczywiście bez żadnych narzędzi dla pracownika socjalnego...
Podałem mój zakklad pracy do sadu pracy o ustalenie stosunku pracy i ten uznał ze od 2002 jestem wychowawca, i mój stosunek pracy kształtuje KN
Wczesniej , przy kolejnej terminowej umowie wyczekałem 7 dni, bo pracodawca w tym teminie mi nie dal tej umowy, i pod groźba odddania sprawy do sadu wymogłem umowę na czas nieokreslony.

Pisałem do MPiOS zapytania czy wyjazdy w czasie 14 godzin winny byc traktowane jak praca bezposrednia z dzieckiem, pomijajac ustalenia, miałem z tego tytułu jadki, z udziałem PCPR, starostwa i Urzedu Wojewódzkiego, bo chociaz pisalem to prywatnie, to nie ostało sie to w takiej formie, i zanim przyszła odpowiedź, były jadki - 05 lutego 2007 r

COŚCIE ZROBILI ŻEBY MIEĆ LEPIEJ ????
~mariusz

Strona 5 z 15    [ Posty: 148 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x