West - jeszcze do do Grecji:
https://wyborcza.biz/biznes/1,100897,182 ... zysie.html
W sytuacji żony, zgadzam się z Tobą, dlatego uważam za słuszne obowiązujące w RP rozwiązanie, zgodnie z którym ona takiego podatku NIE PŁACI. Nie ma przysporzenia, nie ma obowiązku podatkowego.Elmer pisze:model skandynawski umiera:
https://www.tokfm.pl/blogi/liberte/2015/ ... awskiego/1
Umarłeś - majątku nikt nie nabył. Rodzina/kochanka/ko poniosła stratę. Nie dostała nowego majątku tylko majątek, którym cały czas dysponowała, korzystała. Normalne jest, że przez całe życie coś tworzysz. Nienormalne jest że państwo po twojej śmierci kładzie na tym rękę. Podwójnie opodatkowuje dobro.
a czy ja mówię że Kaczyński jest głupcem? Nie. W kwestii gospodarki kilka pomysłów miał niezłych. To co mi się w nim nie podoba i co się zapewne nigdy nie zmieni, to widzenie dwubarwnego świata, w którym to on jest po jasnej stronie mocy, a Ci którzy się z nim nie zgadzają, są albo agentami, albo zdrajcami Narodu, albo co najmniej złodziejami. Poza tym, to muszą być idioci, skoro nie przyjmują prawdy objawionej. A świat czarno-biały to jest u Tolkiena, a nie w realnym świecie. Nie ma jedynych słusznych rozwiązań i monopolu na prawdę.które wprowadził Kaczyński
Jeśli z mojego źródła dochodu robisz argument w dyskusji, to siłą rzeczy wchodzisz w "zapasy".wwo pisze:Kronos dlaczego poddajesz ocenie wcześniejszy wpis, który przedstawia mój punkt widzenia a nie chęć wchodzenia z Tobą w jakieś zapasy, czy siłowania.
Podatek katastralny nie może być rozważany w sensie sprawiedliwości społecznej (którą to Ty chcesz ustalać), tylko jako kolejne obciążenie finansowe dla zwykłych rodzin.
Gmina to przede wszystkim ogół mieszkańców zamieszkujących na wydzielonym administracyjnie terenie. Jako jednostka samorządu ma określone działania, które są niezwykle istotne jeśli idzie o poziom jakości życia. Nie wspominając o mnożeniu działań dla samorządów, bez wskazania źródeł ich finansowania. Tak, kondycja gmin jest średnia. Tak, podatek katastralny mógłby ten stan zmienić, zapewniając dodatkowe środki dla budżetu, bez nadmiernego obciążania najbiedniejszych.Jak się nie mylę to taki podatek w formie "daniny" by wpływał do samorządów, by w ten sposób reperować ich budżety, bo są zadłużone. I jaką tu masz sprawiedliwość społeczną, że za czyjąś niegospodarność płacić mają inni.
Elmer, jesteś inteligentnym facetem, wiesz że kiedy mowa o świecie czarno-białym, chodzi o dualizm nie znoszący form pośrednich. Nie udawaj zatem przygłupa, bo o kolorach to można porozmawiać na forum dekoralu. Świat jest wielobarwny, do określonego celu rzadko kiedy prowadzi tylko jedna droga, a ludzie którzy mają na dany temat inne niż my zdanie często są nie głupi, a po prostu inni.Elmer pisze:"A świat czarno-biały to jest u Tolkiena, a nie w realnym świecie"
KŁAMSTWO! Autorzy musieli ci się pomylić![]()
W realnym świecie kolor biały i czarny też występuje. Nie tylko szary