o 11.30 Szydło poda plan ustawy 500 zl na dziecko - Świadczenia rodzinne

Strona 13 z 16    [ Posty: 158 ]

Napisano: 07 wrz 2015, 11:03

Elmer, metodologia - 51,8% czego do czego i w jaki sposób ustalono, jak wyglądają wyniki wyliczone wg tej samej metodologii dla innych państw UE i np. USA.
Dane z Eurostatu 2012r.
Średni stosunek podatków do PKB w całej Unii Europejskiej w 2002 roku wynosił 38,8%, ale w 2012 r. wzrósł do 39,4%. W Polsce nastąpiło w tym okresie lekkie obniżenie tego wskaźnika – z 32,7 do 32,5%. (...)
Po drugiej stronie skali znalazły się takie kraje jak Francja, Włochy i Austria, także Skandynawia, gdzie stosunek podatków do PKB oscyluje wokół 45%. Rekordzistką jest Dania, która może pochwalić się wynikiem na poziomie 48,1%.
Oczywiście są w UE kraje, których współczynnik jest niższy, ale nie demonizujmy Polski.

Inne źródło:
Najwyższe podatki płacą mieszkańcy Skandynawii. Rekordzistami okazali się Duńczycy, którzy oddali rządowi 47,6% PKB. Na kolejnych miejscach znaleźli się Szwedzi (45,8%), Belgowie (43,9%) i Francuzi (42,5%). Najmniej zachłanne były władze Litwy, które zadowoliły się „tylko” 27,1% dochodów swych mieszkańców. Podobnie było w Rumunii (27,2%), na Łotwie (27,3%) i Bułgarii (27,4%). Polska znalazła się mniej więcej w połowie stawki, zbierając w postaci podatków 31,8% produktu krajowego brutto. Nasz kraj znalazł się w niezbyt komfortowym sąsiedztwie Grecji, Portugalii i Hiszpanii – czyli państw już niewypłacalnych, albo jeszcze wypłacalnych.
Z 25-procentowej stawki VAT korzystają rządy bogatej Szwecji i Danii, a 24% VAT obowiązuje w stosunkowo biednej Rumunii, choć jeszcze kilka lat temu wynosiła ona 19%. Drastyczną podwyżkę głównej stawki VAT zafundowały swoim społeczeństwom także władze Cypru (+7 p.p.), Portugalii (+6 p.p.), Grecji (+5 p.p.) i Łotwy (+4 p.p.), a także Wielkiej Brytanii (+2,5 p.p.). W Polsce rząd Donalda Tuska podniósł ją z 22% na 23%.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 07 wrz 2015, 11:15

kiepskie źródło:
https://www.wielkitestopodatkach.tvp.pl/ ... sa-wysokie
cytowane wybiórczo

poczytaj jak są iczone poszczególne dane:
https://www.pit.pl/aktualnosci-podatkowe ... 012-11445/
Eurostat nie liczysz wszytkiego
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 07 wrz 2015, 11:23

Elmer pisze:Eurostat nie liczysz wszytkiego
Masz jakieś lepsze źródła? Jakie mechanizmy spowodują rozwój państwa jeśli zminimalizuje się wpływy podatkowe? Co z Grecją, Hiszpanią, Portugalią? Tam obciążenie podatkowe jest niższe. Co z Niemcami czy krajami skandynawskimi - tam są wyższe. Wolisz w Polsce system Grecki czy raczej Niemiecki albo Duński?
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 07 wrz 2015, 11:34

Elmer, ponawiam pytanie odnośnie "podwójnego opodatkowania" masy spadkowej. Człowiek uczy się całe życie, chętnie dowiem się czegoś nowego.
O jakim podatku piszesz, konkretnie? Przyznaję, nie budowałem domu. Jestem, już dorosłym, ale dzieckiem blokowiska i to jest moja naturalna przestrzeń. Kupując mieszkania, płaciłem jedynie PCC, remontując VAT w materiałach i usługach, płacę podatek od nieruchomości. Kiedy umrę te czynności nie zostają opodatkowane ponownie. Moje dzieci ani żona nie zapłacą też podatku spadkowego. Gdybym miał kochankę i to jej chciałbym zostawić mieszkanie, opodatkowanie jej przysporzenia nie ma nic wspólnego z poniesionymi przeze mnie wcześniej obciążeniami. Bo z czym: z VAT-em od konkretnych materiałów i usług, podatkiem od nieruchomości? Czy PCC tak Cię uwiera, bo nie jest powiązane bezpośrednio z żadną usługą państwa, tylko łatwiej się skupić na spadkowym?
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 07 wrz 2015, 11:36

korelacja nie jest prosta, musi być powiązana. W Grecji przy niskich podatkach była i jest rozbuchana administracja i życie na kredyt.
Model Skandynawski jest katastrofalny. Chyba, że rozmawiamy o Islandii.
Nie wiem czemu widzisz alternatywę złą lub jeszcze gorszą
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 07 wrz 2015, 11:38

Kronos - czy poprzez twoją śmierć powstała nowa wartość?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 07 wrz 2015, 11:39

i nie wiem co masz do kochanek :twisted:
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 07 wrz 2015, 11:43

Elmer pisze:W Grecji przy niskich podatkach była i jest rozbuchana administracja i życie na kredyt.
Elmer - życie na kredyt jest dlatego, że ludzie za mało zarabiają. W Polsce jest to samo - a na kredytach zarabiają tylko banki. Żeby zrównoważyć brak wpływów do budżetu trzeba opodatkować bogatych - sprawiedliwie, wprowadzić progresję podatkową. Uszczelnić system podatkowy i ścigać firmy które uciekają do rajów podatkowych, wtedy będzie kasa na ulgi i socjal dla tych biedniejszych.
Elmer pisze:Model Skandynawski jest katastrofalny.
Co tak katastrofalnego jest w modelu skandynawskim? Jakie dane na tą "katastrofalność" wskazują?
Elmer pisze:Nie wiem czemu widzisz alternatywę złą lub jeszcze gorszą
Możemy przyjąć system z krajów w którym państwo działa i ludziom żyje się dobrze, albo z krajów które bankrutują i ludziom żyje się fatalnie. Trzeciej drogi nie ma, bo "państwo minimalne" to niezgodna z ewolucją systemów państwowych, zacofana forma propagowana wyłącznie przez Korwninistów.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 07 wrz 2015, 11:51

Co wy tu południowych nierobów do nas przyrównujecie. Żądza posiadania nowego samochodu, nowego domu, ma się nijak do polskiej żądzy zapewnienia sobie minimum egzystencji. W Grecji jak zaczęło się wszystko walić, to okazało się, że 40, czy 60 tysięcy emerytur było pobieranych, mimo że świadczeniobiorcy już dawno nie żyli. Za minimalną krajową, czy emeryturę trzy razy wyższą niż nasza lżej się żyje w kryzysie. Polski dobrobyt nadal blado wygląda przy ich nędzy. tam się nie przejmowali, że w pewnym momencie ktoś powie stop. Brali i le się dało, nic w zamian nie oferując.
west
Starszy referent
Od: 11 gru 2014, 9:25
Zajmuję się:

Napisano: 07 wrz 2015, 11:53

Elmer pisze:Kronos - czy poprzez twoją śmierć powstała nowa wartość?
Nie tego dotyczyło moje pytanie, ale ok. Odpowiem pytaniem, czy nowa wartość powstaje poprzez sprzedaż nieruchomości? Bo gdyby potencjalna kochanka kupiła ode mnie mieszkanie, to musiałaby opłacić PCC. Jak po roku je sprzeda z zyskiem, PCC zapłaci kolejny nabywca, a kochanka będzie się głowić, jak nie zapłacić PITu od sprzedaży mieszkania. Już prędzej to ostatnie rozwiązanie budzi we mnie sprzeciw, choć też rozumiem motywy fiskusa.
i nie wiem co masz do kochanek :twisted:
:roll: :roll: :roll:
Model Skandynawski jest katastrofalny.
Nie obraziłbym się, gdybym urodził się w Szwecji lub Norwegii. Gdzie ta katastrofa?
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 13 z 16    [ Posty: 158 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x