o 11.30 Szydło poda plan ustawy 500 zl na dziecko - Świadczenia rodzinne

Strona 12 z 16    [ Posty: 158 ]

Napisano: 07 wrz 2015, 9:26

Elmer pisze:1. w Polsce system podatkowy nie jest do reformowania. On jest do zaorania. Przede wszystkim należy obniżyć/znieść podatki. Każda rozmowa przed obniżką podatku o dodatkowym/nowym obciążeniu fiskalnym jest błędem.
Reforma do zaorania, ma się jak ewolucja do rewolucji. Ja wolę reformy i ewolucję.
2. To "przysporzenie" było już przynajmniej raz opodatkowane. Zmarły zapłacił wszytko - teraz opodatkowujesz śmierć tej osoby. Z racji tego, że zmarła państwo zbiera swój datek.
Zmarły wybudował dom, który jest obecnie głównym składnikiem masy spadkowej. Kiedy i w jaki sposób został już opodatkowany?
Podatki są "opłatą" obywatela za świadczenia państwa. (...)
Twoje ostatnie zdanie:
"Usługi państwo świadczy dopiero dysponując tymi środkami"
jest kompletnie bez sensu w kontekście tego co powiedziałeś wcześniej.
Państwo nie ma swoich własnych pieniędzy. Aż chce się cytować M. Thatcher. Aby świadczyć usługi, musi mieć środki. Podatki są zatem pierwotne względem usług świadczonych przez państwo.
3. Nie jest mierzalna - to jest tylko odczucie. Płacąc komuś za optymalizowanie (jak to ładnie ująłeś w nowomowie) nie płacisz podatków. Płacisz wynagrodzenie osobom, które powodują, że oszczędzasz swoje pieniądze i nie płacisz żadnych podatków.
Podatek wyrażony w procencie dochodów jest mierzalny i obiektywny. To odczucie straty jest subiektywne.
Płacąc wynagrodzenie "optymalizatorom", podatnik ponosi koszt, pieniądz trafia do gospodarki, państwo otrzymuje go w formie choćby VAT-u od produktów i usług, zakupionych przez optymalizatorów. Oczywiście po to zatrudnia się optymalizatorów, by saldo było na plus, ale nie twórzmy fikcji, że dzieje się to za darmo.
4. a mi nie odpowiada model państwa lewackiego, za którym ty optujesz
Nie optuję za państwem lewackim, znów mylisz interlokutorów. Aczkolwiek z koncepcją państwa minimalnego nie zgadzam się jeszcze bardziej. :) Za koncepcję emerytury minimalnej i wolnorynkowe inklinacje, lewacy pewnie nazwaliby mnie pewnie ultraliberałem. Rozumiem natomiast to, że państwo nie działa za darmo. Uważam, że państwo powinno kreować taką politykę, która zapewni mu możliwość sprawnego działania w przyszłości. Dlatego państwo musi dbać o obywatela zapewniając mu niezbędne ramy do rozwoju. Po pierwsze likwidując bariery prowadzenia działalności gospodarczej i ograniczając jej koszty, po wtóre wprowadzając rozwiązania ułatwiające godzenie ról społecznych. No i edukacja, edukacja, edukacja. Studia wyższe nie muszą być darmowe, ale muszą kształcić prawdziwych specjalistów, dawać im wiedzę i kompetencje.
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2015, 9:36 przez kronos79, łącznie zmieniany 1 raz.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 07 wrz 2015, 9:28

skąd wezmę kasę? Przecież ja nie piszę o likwidacji wszystkich podatków i zakazu pobierania jakichkolwiek danin. Piszę o likwidacji dużej części wydatków i obniżeniu podatków. Państwo nie będzie się zajmować pewnymi rzeczami, nie będzie miało z tego powodu wydatków. Proste. Czytaj to co piszę - ograniczenie roli państwa, państwo minimum.

"Nie. Opodatkowujesz przysporzenie majątku przez nową osobę. Podatek spadkowy działa na całym świecie. "
Kłamstwo. Na przykład Szwajcaria nie należy do świata?

"Nie płacimy wysokich podatków, tylko za mało zarabiamy - jest różnica. "
he he. Dobry tekst, naprawdę dobry. Zarabiamy za mało bo płacimy za wysokie podatki. Widzisz skutek, nie widzisz przyczyny. Jakbyś nie płacił wysokich podatków (dzień wolności gospodarczej w Polsce a na świecie -polecam) to byś zarabiał więcej.

Emigracja....
Znowu to samo. Od rzemyczka do koniczka. Emigracja jest głosowaniem stopami. Idziesz tam gdzie jest lepie, gdzie masz większe perspektywy. Gdyby było one stworzone w Polsce to by do Polski emigrowano a nie odwrotnie. Fiskalizm i głupie lewackie przepisy ograniczają rozwój. Jak pisał Friedman, chcąc być bogatym macie mieć takie przepisy jak kraje, które są bogate, ale w okresie którym się bogaciły. My robimy odwrotnie. Popatrz do czego lewactwo doprowadziło - rozwój krajów w UE. Jak jest 1% to sukces. To jest efekt. przyczyna - podatki, ograniczenia, fiskalizm itp.
Chyba nie muszę tłumaczyć oczywistego faktu: prywatne działa lepiej.

"A wziąłeś pod uwagę jak na emigrację może wpływać narastająca w naszym kraju ksenofobia, ciemnota, nietolerancja, rasim, faszyzm, albo idiotyczna polityka kościoła katolickiego?"
Ale pojechałeś po bandzie. Takich głupot i erekcji nienawiści to tylko w GW i TVN.

Sredniowiecze było piękne
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 07 wrz 2015, 9:30

"Zmarły wybudował dom, który jest obecnie głównym składnikiem masy spadkowej. Kiedy i w jaki sposób został już opodatkowany?"
Przy budowie, zakończeniu budowy...
Budowałeś kiedyś dom?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 07 wrz 2015, 9:49

Elmer pisze:"Zmarły wybudował dom, który jest obecnie głównym składnikiem masy spadkowej. Kiedy i w jaki sposób został już opodatkowany?"
Przy budowie, zakończeniu budowy...
Budowałeś kiedyś dom?
O jakim podatku piszesz, konkretnie. Przyznaję, nie budowałem domu. Jestem, już dorosłym, ale dzieckiem blokowiska i to jest moja naturalna przestrzeń. Kupując mieszkania, płaciłem jedynie PCC, remontując VAT w materiałach i usługach, płacę podatek od nieruchomości. Kiedy umrę te czynności nie zostają opodatkowane ponownie. Moje dzieci ani żona nie zapłacą też podatku spadkowego. Gdybym miał kochankę i to jej chciałbym zostawić mieszkanie, opodatkowanie jej przysporzenia nie ma nic wspólnego z poniesionymi przeze mnie wcześniej obciążeniami. Bo z czym: z VAT-em od konkretnych materiałów i usług, podatkiem od nieruchomości? Czy PCC tak Cię uwiera, bo nie jest powiązane bezpośrednio z żadną usługą państwa, tylko łatwiej się skupić na spadkowym?
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 07 wrz 2015, 10:18

Elmer pisze:Nie ma obecnie państwa, które zawiera wszystkie elemnty państwa minimalnego. Jest to pewien ideał, do którego się dąży. Można tu wymienić zarówno USA jaki i Chiny, Singapur, Tajwan, Koreę Południową....
To jest Twój ideał do którego nikt nie dąży. A podanie przykładu USA jako kraju w którym wszystko działa świetnie, pokazuje tylko Twoje oderwanie od rzeczywistości. Nawet IMF obecnie odchodzi od neoliberalnych teorii, a w USA popularność zdobywają kandydaci pokroju Berniego Sandersa, słyszałeś o fali strajków i protestów w USA? Ostatnie zapaści i kryzysy światowe Cię ominęły? To są właśnie efekty deregulacji i wycofywania się państw z kolejnych dziedzin życia. Państwo minimalne to mrzonka. Zadam pytanie po raz kolejny: Co ze słabszymi, biedniejszymi, głupszymi, mniej przystosowanymi do wyścigu szczurów tymi których nie stać na prywatne ubezpieczenie, szkoły? Mają wyginąć? Co z niepełnosprawnymi?
Elmer pisze:Niskie podatki wspierają rozwój kraju a nie go obniżają
Masz jakieś dowody?
Elmer pisze:Jak to jest, że w USA jest mnie sędziów niż w Polsce na jednego mieszkańca a ich system lepiej działa?
Dla kogo działa lepiej? Skąd te dane?
Elmer pisze:to co zarobił liberalizm.
Liberalizm polega na upaństwowieniu strat i prywatyzacji zysków. 40 lat takiej polityki doprowadziło do gigantycznego rozwarstwienia społecznego, zapaści gospodarczej i bogacenia się tylko górnego 1% - reszta ponosi koszty. I dlatego podatki są bolesne, bo ciężko się żyje z tego co zostanie.
west pisze:W Polsce obciążenia są potworne.
Nie są. Pokaż mi kraj w którym są mniej potworne (taki który dobrze prosperuje).
kronos79 pisze:Za koncepcję emerytury minimalnej i wolnorynkowe inklinacje, lewacy pewnie nazwaliby mnie pewnie ultraliberałem.
Pewnie tak :D
Elmer pisze:Sredniowiecze było piękne
Aha. Smród, syf, brud, ruja i poróbstwo. O zacofaniu zapomniałem. I o ciągłych wojnach i wojenkach.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 07 wrz 2015, 10:35

"To jest Twój ideał do którego nikt nie dąży. A podanie przykładu USA jako kraju w którym wszystko działa świetnie, pokazuje tylko Twoje oderwanie od rzeczywistości"
Kłamstwo, kłamstwo i jeszcze raz kłamstwo. Nos ci rośnie. Pinokio :D
nic takiego nie napisałem z czym ty próbujesz polemizować. Nieładnie postępujesz.
IMF - nigdy nie odeszło od neoliberalnych teorii bo ich nigdy nie stosowało :lol:
USA - to są właśnie przejawy przerostu regulacji i forowania pewnych gałęzi gospodarczych. Czyli robienia czegoś, czego nie powinno się robić.

Państwo minimalne to ideał a nie mrzonka.
Słabsi, biedniejsi itd. sobie poradzą. Często są tworzeni przez państwo. Ja wierzę w ludzi i ich dobrowolna pomoc a nie psueudopomocą państwa pod bagnetami.

Niskie podatki wspierają rozwój - wrzuciłem parę linków już wcześniej :D

Dla kogo działa lepiej? Skąd te dane?
Z książek, blogów, statystyki - czas trwania procesów przede wszystkim.

Dziwna teoria, bardzo dziwna na temat liberalizmu. Nie spotkałem jeszcze takiej. Możesz podać jej źródło? Może my rozmawiamy o czym innym?

link do porównania podatków":
https://pl.wikipedia.org/wiki/Dzień_Wolności_Podatkowej
Są potworne w Polsce: 51,8%. Jedne z najwyższych w świecie.
Szczerze, pierwszy raz spotykam osobę, która twierdzi, że płaci za mało :D .
Twarde dane
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 07 wrz 2015, 10:47

Oderwałeś się od rzeczywistości Elmer.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 07 wrz 2015, 10:50

a co mam napisać o tobie jak uważasz, że obciążenie podatkowe na poziomie 51,8% (jedne z najwyższych) jest małym obciążeniem?

Wiem, źródło ci się pewnie nie podoba...
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 07 wrz 2015, 10:59

W danych EUROSTAT-u uwzględnia się tzw. współczynnik tax-to-GDP (w dużym skrócie wysokość zagregowanych wpływów podatkowych do poziomu PKB). Według unijnych danych statystycznych wysokość podatków w Polsce jako % PKB wynosiła w 2012r.: 32,5%, zaś średnia UE kształtowała się na poziomie 39,4%; przykładowo w Niemczech wynosiła: 39,1%, Francji: 45%, Wielkiej Brytanii: 35,4%, Szwecji: 44,2%, Danii: 48,1% a na Litwie 27,2%, Bułgarii i Łotwie: 27,9%. W odniesieniu do struktury wpływów podatkowych (wg kategorii praca, konsumpcja, kapitał) dla Polski za 2012r. struktura kształtowała się następująco (w nawiasie średnia unijna): praca - 40,4% (UE: 51%), konsumpcja - 36,3% (UE: 28,5%), kapitał - 23,7% (UE: 20,8%). Widać, że w przypadku Polski duże znaczenie we wpływach podatkowych mają dochody z podatków pośrednich, które opodatkowują konsumpcję, zaś stosunkowo mały jest udział, jako źródła wpływów budżetowych podatków dochodowych. EUROSTAT publikuje także informacje o tzw. Implicit Tax Rate – ITR (można to przetłumaczyć dość niezręcznie jako ukryte stawki podatkowe – stawka ta ma zobrazować przeciętne obciążenie podatkowe odpowiednio pracy i konsumpcji). W 2012r. średnia dla UE stawka ITR wynosiła: w przypadku pracy: 36,1%, zaś konsumpcji 19,9%, zaś dla Polski odpowiednio: 33,9% i 19,3% (przykładowo w Niemczech wynosiła: 37,8% i 19,8, Francji: 39,5% i 19,8%, Wielkiej Brytanii: 25,2% i 19%, Szwecji: 38,6% i 26,5%). Oceniając dane EUROSTAT-u można stwierdzić, że obciążenia w Polsce są poniżej średniej unijnej i są na poziomie umiarkowanym. Stosunkowo dużą wagę przypisuje się w Polsce podatkom pośrednim, mniejszą w porównaniu do średniej unijnej - podatkom dochodowym.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 07 wrz 2015, 11:03

Iks
Awatar użytkownika
VIP