Ocena zasobów pomocy społecznej - nowy formularz - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 4 z 6    [ Posty: 54 ]

Napisano: 05 kwie 2019, 15:27

Witam,
odnośnie szablonów - czasem mam tylko 50% danych (np. dot. mieszkańców czy bezrobocia bo urzędy nie posiadają pewnych danych), na stronach GUS są dane ale na dzień 31 grudnia 2017 r. Czy dopisujecie więcej informacji w części opisowej czy z szablonu wypełniacie tylko te kropeczki gdzie macie dane, a resztę usuwacie?
W zeszłych latach robiłam opisówkę do każdej części według posiadanych danych i informacji i nie było problemu z kropeczkami ....

Dane zawarte w tabelach (dane własne i pozyskane z innych instytucji) różnią się w porównaniu z wykresami, na które nie mamy wpływu bo tworzą się na podstawie ściąganych raportów. Coś tu nie halo !!!

W programie CAS pracuję tylko w okresie marzec - kwiecień (wtedy wprowadzam dane do formularza OZPS i przekazuję sprawozdanie). Nie mam tej informacji z 03.04.2019 r. i mam pytanie do kiedy raporty będą ponownie zasilane?

Pozdrawiam :)
kasiao
Stażysta
Od: 02 kwie 2019, 13:02
Zajmuję się: Profilaktyka, analizy

Napisano: 08 kwie 2019, 9:02

A czy ktoś ma zasilone NAROMETRY. Albo ktos wie jakie dane trzeba wpisać w OZPS żeby sie wyswietlały. Bo niby mam juz wszystko tylko te barometry
dziurd
Praktykant
Od: 20 cze 2017, 14:53
Zajmuję się: ŚR.FA,ŚW,PS,STYPENDUIM, ZESPÓŁ INTERD.

Napisano: 08 kwie 2019, 9:51

Witam,
ja po wnioskach końcowych mam 9 raportów, a zasilają mi się tylko dwa:
- 2 w kolejności. Raport - Barometr ubóstwa - wymiar finansowy,
- 4 w kolejności. Raport - Barometr ubóstwa - warunki życia.

Jeśli jest opcja przy raporcie:
- X [Brak raportu do pobrania] i strzałeczki góra-dół[Zasil ponownie] - nie ma możliwości zasilenia i nic się z tym nie zrobi

jeśli jest:
- lupka - podgląd i strzałeczki góra-dół [Zasil ponownie] - tylko w tym wypadku wychodzi tabelka z danymi.

Nie mam jeszcze wprowadzonych danych finansowych.

W dziale 3.Dane o korzystających z pomocy i wsparcia. nie mogę zasilić: Raport - Rodzaje świadczeń z których korzystają poszczególne typy rodzin ze względu na liczbę dzieci.
Nie wiem na jakiej zasadzie to się zasila.
Może ktoś wie więcej ???

kasiao
Stażysta

Napisano: 08 kwie 2019, 14:31

Mądrzy ludzie podpowiedzcie konkretnie jak ma wyglądać teraz ocena zasobów . Jeśli wejdę w formularz to niektóre tabele są uzupełnione ,resztę uzupełniam sama a co z tymi opisami.Czy uzupełniać to co tam jest wykropkowane ,czy coś dodawać od siebie i co z tymi graficznymi wykresami czy to jest tylko pomoc do uzupełnienia opisówki czy to tez trzeba będzie drukować.
Niech ktoś jeden mądry w tej dziedzinie napisze wszystko po kolei jak to ma wyglądać.Nie wiem komu sa potrzebne takie bzdety.Pozdrawiam
żabcia
Stażysta
Od: 20 wrz 2017, 11:35
Zajmuję się: PS/Św/FA

Napisano: 10 kwie 2019, 8:22

Tak sobie wpisuję te dane do formularza i się zastanawiam po jakiego diabła ja to robię i poświęcam tyle czasu? U nas prawdopodobnie będzie to poddane na sesję w maju albo może nawet w czerwcu. Nie wiem jak jest u was, ale u nas nad potrzebami i budżetem pracuje się już w listopadzie, a nawet w październiku. Dyskutowanie z radnymi nad potrzebami na 2019 rok w czerwcu ?????? Przecież to jedna wielka bzdura i zbędny dokument !!!!!!
panna migotka
Awatar użytkownika
Referent
Od: 04 sty 2017, 12:55
Zajmuję się: Pomoc społeczna

Napisano: 10 kwie 2019, 8:25

Chyba nie ma takiej "mądrej" osoby, która wie wszystko co i jak wypełniać. Każdy z nas wypełnia tak, jak uważa, że będzie dobrze (pewnie będą błędy). Powiem szczerze, że ja wypełniam danymi w tabeli, które posiadam za 2018 r. uzyskane od UM, PUP i działów w MOPS, ... (co do wykresów, które się tworzą po zasileniu raportów, to nie mam pewności o tym czy są w 100% wiarygodne). Uzupełniam wykropkowane teksty danymi, które posiadam, a resztę usuwam. Tabele drukują się razem z wykresami (u mnie to ok. 70 stron) ale czy są spójne ???
Mam nadzieje, że uda się przekazać sprawozdanie do 30 kwietnia !

Może ktoś napisze swoje wskazówki.

kasiao
Stażysta

Napisano: 10 kwie 2019, 14:14

a ja mam pytanie czy robicie w opisówkach te porównania do lat ubiegłych?Np. "w roku oceny, w stosunku do 2017r. łączna liczba osób korzystających z pomocy i wsparcia zmniejszyła się o...".W poprzednich latach tak nie robiliśmy.
I jeszcze jedno dane o świadczeniach rodzinnych i świadczeniach wychowawczych ni jak się mają do tych zawartych w tabelkach i wykresach, które same się zasiliły... :roll:
skąd macie dane demograficzne?
AnnaHanna1
Praktykant
Od: 05 kwie 2019, 14:24
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 10 kwie 2019, 14:24

jak tak czytam te wzory opisów to to bez sensu jest i stwierdzam, że będę pisać po swojemu, jak w ubiegłym roku.Jak uważacie?
AnnaHanna1
Praktykant
Od: 05 kwie 2019, 14:24
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 11 kwie 2019, 7:09

A mi jest łatwiej wpisać swoje dane w wykropkowane miejsca w formularzu dla gminy. Jaki problem porównać do roku 2017 (zmniejszenie/zwiększenie)?
panna migotka
Awatar użytkownika
Referent
Od: 04 sty 2017, 12:55
Zajmuję się: Pomoc społeczna

Napisano: 11 kwie 2019, 11:40

dziurd pisze:A czy ktoś ma zasilone BAROMETRY. Albo ktos wie jakie dane trzeba wpisać w OZPS żeby sie wyswietlały. Bo niby mam juz wszystko tylko te barometry
dziurd
Praktykant
Od: 20 cze 2017, 14:53
Zajmuję się: ŚR.FA,ŚW,PS,STYPENDUIM, ZESPÓŁ INTERD.

Strona 4 z 6    [ Posty: 54 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x