odpłatość za placówki - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 15 wrz 2015, 13:42

Mam pytanie odnośnie odpłatności za dziecko, które najpierw przebywało w domu dziecka, a teraz przeszło do niezawodowej rodziny zastępczej. Czy pobyt w pieczy zastępczej się sumuje z obu placówek, bo nie wiem jakie wydatki planować.
Nowa GOPS

Napisano: 15 wrz 2015, 21:08

Wydatków się nie sumuje bo inny jest koszt utrzymania dziecka w placówce a inny w rodzinie zastępczej. Inaczej też jest to rozliczane. A o co ci konkretnie chodzi. ?
Vienna

Napisano: 29 wrz 2015, 10:24

Może źle to określiłam. Czy okres przebywania w DD i w rodzinie zastępczej się sumuje? Bo po roku przebywania w pieczy zastępczej wzrastają wydatki i nie wiem czy planować 10% czy już wcześniej 30% odpłatności.
Niwa GOPS

Napisano: 15 paź 2015, 14:23

przeczytaj art. 191 ust. 9

10% w pierwszym roku pobytu dziecka, 30% w drugim roku i 50% w trzecim i kolejnych latach

niezawodowa rodzina zastępcza to nie placówka tylko rodzina zastępcza

a jeśli chodzi o planowanie wydatków to jest przecież różnie, w ciągu roku mogą się nawet zmienić kwoty odpłatności, zależy jak masz w porozumieniu,
np. jeśli dziecko było w DD od 14 marca 2014 r. a potem np. w styczniu 2015 przenieśli go do rodziny zastępczej to liczysz 10% jeszcze, a od 14 marca 2015 to już liczysz 30%,

do każdego dziecka jest spisywane porozumienie i tam jest określane w jakich okresach jaki % wydatków ponosi gmina

i planujesz wydatki wg tego, zmiany mogą następować w ciągu roku, i np. przez 8 miesięcy danego roku będzie gmina płacić 30% a przez 4 następne już 50%
u każdego dziecka inaczej
qqqqq

Napisano: 05 lut 2016, 13:01

Witam bardzo serdecznie !
Która gmina ponosi koszty pobytu w pieczy zameldowania czy przebywania
Ola 70

Napisano: 11 lut 2016, 15:19

Proszę zabierzcie głos w tym temacie
Ola 70

Napisano: 04 kwie 2016, 14:08

Pobytu dziecka przed umieszczeniem go w pieczy zastępczej
madziaraa