co z tymi alimentami? - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 21 wrz 2015, 20:11

Witam, czy placówka opiekuńczo-wychowawcza musi występować o alimenty dla wychowanków,w jaki sposób, w jakim terminie i w ogóle kto ma doświadczenia w tym temacie? Proszę o pomoc.
Weronka

Napisano: 22 wrz 2015, 8:47

Art. 38 ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej
"Art. 38.
1. Kierownik powiatowego centrum pomocy rodzinie powiatu obowiązanego do finansowania pobytu dziecka w pieczy zastępczej, po zasięgnięciu opinii asystenta rodziny, a w przypadku gdy rodzinie dziecka nie został przydzielony asystent rodziny – po zasięgnięciu opinii podmiotu organizującego pracę z rodziną, może dochodzić na rzecz dziecka przebywającego w pieczy zastępczej świadczeń alimentacyjnych.
2. Kierownik powiatowego centrum pomocy rodzinie powiatu obowiązanego do finansowania pobytu dziecka w pieczy zastępczej jest obowiązany dochodzić świadczeń alimentacyjnych, w przypadku gdy od umieszczenia dziecka w pieczy zastępczej upłynął rok."
Iwona78

Napisano: 22 wrz 2015, 22:50

Iwona78 co do zasady się zgadzam. Zwrócić nalezy jednak uwagę na art 112 primo KRO gdzie jest wskazanie, że to osoba sprawująca bezpośrednią pieczę nad dzieckiem jest zobowiązana zabezpieczać wszelkie w tym szczególne potrzeby dziecka. W przypadku placówki jest to dyrektor. Niektóre PCPR/MOPR próbują obuć w te buty właśnie ich. Ja się z tym nie zgadzam i uważam, że powinny dochodzić tych spraw PCPR/MOPR.
Art. 1121. § 1. Obowiązek i prawo wykonywania bieżącej pieczy nad dzieckiem umieszczonym w
pieczy zastępczej, jego wychowania i reprezentowania w tych sprawach, a w szczególności w
dochodzeniu świadczeń przeznaczonych na zaspokojenie jego potrzeb, należą do rodziny zastępczej,
prowadzącego rodzinny dom dziecka albo kierującego placówką opiekuńczo-wychowawczą, regionalną
placówką opiekuńczo-terapeutyczną lub interwencyjnym ośrodkiem preadopcyjnym. Pozostałe obowiązki i
prawa wynikające z władzy rodzicielskiej należą do rodziców dziecka.
§ 2. Przepisu § 1 nie stosuje się, jeżeli sąd opiekuńczy postanowił inaczej
marcin75

Napisano: 23 wrz 2015, 0:57

Witam,
tak Marcin przywołał przepis, na który faktycznie powołują się niektóre pcpr-y i mopr-y.
Z punktu widzenia właściwych relacji między placówką a rodzicami naszych dzieci (a powinny być one jak najlepsze dla dobra dzieci umieszczonych w pieczy) występowanie do sądów o alimenty, jest ewidentnie sprzeczne z budowaniem tych dobrych relacji - oczywiście my jak najbardziej możemy rodzicom udowadniać, że to przepisy nas do tego zmuszają, ale większość rodziców jednak odbierać to będzie po swojemu - jako fakt, że jesteśmy ich przeciwnikami a nie sprzymierzeńcami.
Zatem w tym wypadku, najbardziej właściwym do występowania o alimenty są pcpr-y i mopr-y - zwłaszcza, że to one decydują o odpłatnościach za pobyt i mają ewidentną delegację do wystepowania do sądów - choć i tu często jest to nonsens, ponieważ większość rodziców ma opłaty za pobyt umarzane z uwagi na brak dochodów.
A propos zapisu z art. 112 (1) to można również dyskutować czy ten artykuł daje nam (placówkom) prawo do występowania o alimenty ponieważ dziecko w placówce ma pełne utrzymanie, a więc placówki zabezpieczają jego podstawowe potrzeby.
Zatem możemy być uznani, za tych nękających bezzasadnie rodziców dzieci.
Pozdr.
Wojtek.

Napisano: 23 wrz 2015, 8:58

Witam, powołałam się na art. 38, bo u mnie to własnie PCPR występuje o alimenty i nie zrzuca tego obowiazku na mnie.
A powiedzcie mi proszę, jak wyglada u Was egzekwowanie zasądzonych juz alimentów?
Iwona78

Napisano: 23 wrz 2015, 17:47

Porównajcie proszę zapis art 112(1) KRiO sprzed nowelizacji zeszłorocznej i chyba zrobi się jasne ze ustawodawca nie chce żeby placówki występowały o alimenty tylko PCPRy.
hey

Napisano: 23 wrz 2015, 22:30

Witam. Być może sprawę dość uproszczą alimenty dobrowolnie płacone przez rodziców. Wiem, że już są takie miejsca gdzie zdaje to egzamin.
marcin75

Napisano: 24 wrz 2015, 18:02

A co do egzekucji, jak rodzic nie spłaca to wniosek wraz z tytułem do komornika, jak jest z czego to ściągają i sprawa jet czysta. Pozdrawiam
hey

Napisano: 29 lip 2016, 11:06

witam.
Mam taka zagwozdkę. W palcówce mamy rodzeństwo z interwencji (2014 r) teraz z postanowieniem o pieczy. Dzieci zostały zabrane od pijanej matki. Owa matka z ojcem dzieci nie mieszka od ?? 15 lat - ojciec ma inna rodzinę, tak się niegdyś "dogadali" ze się rozejdą , a dzieci będą z matką. Ale nie wyszło - matka nie dała rady, dzieci sa w placówce, jest pozbawiona władzy rodzicielskie.
Ojciec, mający inną rodzinę, jest nauczycielem, utrzymuje kontakt z dziećmi, jednemu daje na bilety do szkoły i płaci alimenty na oboje.
Alimenty sa płacone na konta bankowe dzieci, które to on - ojciec założył. Nb. jest zarządca tych alimentów.

To tak w skócie o sytuacji. A pytanie mam takie , w kontekście art 112 krio i art 38 o wspieraniu rodziny:
- jakimi narzędziami prawnymi dysponujecie aby skutecznie posiąść wiedzę czy ojciec płaci te alimenty, czy regularnie, czy sa zwłoki w płaceniu.

Bo on sam może nam różne rzeczy powiedzieć, może nie chcieć w ogolę nic pokazywać, wydruków z konta itd.

czy np dyrektor może wykorzystać art 99a. i wystąpić do banku o czy ojciec płaci na dzieci, czy może do ośrodka pomocy społecznej pisać o przeprowadzenie wywiadu.

On wyrok sadu ma, bo pokazał, zatem odpada kwestia wystąpienia do sadu o ustalenie alimentów.
Pcpr nie ma obowiązku ( art 38a - ust o pieczy) przekazywania informacji do placówki o zobowiązaniu alimentacyjnym rodzica .

Sąd bada te sprawę i wzywa wychowawców placówki w charterze świadków, wiec chcę mieć rozeznanie co mage a czego nie mogę w tej kwestii zrobić.
mmariusz

Napisano: 29 lip 2016, 14:08

mmariuszu nie wiem jaka kwote dzieciaki maja zasądzona ale dobrym sposobem jest zwrocenie sie do sadu o podwyzszenie alimentow. Jak jest sad kumaty to podwyzszy ( nawet o drobna kwote ) a wtedy macie nawy wyrok. Jezeli jest to rodzenstwo to fajnie tez jakby sad wydał wyrok "kilkupunktowy" zeby dla kazdego dziecka byla nadana oddzielna klauzula wykonalnosci. W zwiazku z umieszczeniem dziecka alimenty platne oczywiscie na rece Dyrektora.

Ojciec zalozyl konto i na nie placi:) i zapewne nim dysponuje. Znam taka sytuacje :) dziecku mozna zalozyc konto za zezwoleniem sadu i wskazac ojcu nowe konto na ktore powinny wplywac srodki, ale nawet w przypadku braku wpłat jezeli nie "posiądziecie" wyroku z klauzula nic nie wskuracie.
hey

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x