Witam czy przeprowadzacie zajęcia wychowawcze w swojej placówce Opiekuńczo wychowawczej ?? Jak często czy jest to co dyżur ?? Czy moglibyście polecić jakąś literaturę z konspektami zajęć wychowawczych??? Z góry bardzo dziękuje i pozdrawiam pracowników z KP
A można będąc wychowawcą nie mieć zajęć wychowawczych? Myślę, że raczej chodzi Ci o tzw. zajęcia \"scenariuszowe\". Teoretycznie jesteś zobowiązany do przygotowania takich zajęć na każde zajęcia, w praktyce tylko na te, na których jesteś oceniany. Inną sprawą jest to czy pracownik z KP ma czas na przygotowanie się do takich zajęć (wbrew pozorom te 26 godz w KN z czegoś wynika).
Ps. Potrzebujesz konspektów czy scenariuszy?
Na początek internet i strony o awansie nauczycielskim a ambitniej to jakiś program profilaktyczny np. \"Jak żyć z ludźmi\"
Witam. Polecam K.V. VOPEL. Jest dobry dla każdej kategorii wiekowej. Jeżeli chodzi o zajęcia zorganizowane to tak naprawdę nie musisz być teoretykiem. Organizuj czas tak jak ty się bawiłeś, uczyłeś i pracowałeś.
~etatysta potrzebuję jednego i drugiego bardziej scenariuszy ,jeśli nie byłoby to problemem to poproszę o pokierowanie Dzięki za odpisanie i za polecenie literatury pozdrawiam
Zastanawiam się czy Państwo czujecie to co robicie i jaką prace podjęliście?Jeżeli w placówce mamy tworzyć atmosferę zbliżoną do rodzinnej to nie wyobrażam sobie aby prowadzić typowe niemalże szkolne zajęcia.Każy z wychowawców powinien przecież znać potrzeby dzieci,zdolności,deficyty.Zgodze się z Marcinem,ma być trochę zabawy,trochę pracy a najważniejsza jest atmosfera,ciepło i życzliwość dorosłych.Często zwykła rozmowa,spontaniczne zorganizowanie na potrzebę chwili zabawy dadzą więcej niż wydumane książkowe scenariusze.Wystarczy myśleć,czuć i chcieć.Czy w domu ze swoimi dziećmi prowadzicie Państwo zajęcia \"scenariuszowe\"?Pozdrawiam.
~zosia dokładnie o to chodzi ponieważ dyrekcja wymaga tego żeby były prowadzone zajęcia scenariuszowe co mi się nie podoba ale cóż ja jestem tylko wychowawcą. ~Hanka Uwierz że czuję i to bardzo tą pracę, i wiem jaką pracę podjąłem i czuję się w pełni spełniony i robię to dla dzieci a nie ze względu tylko na finanse....
Marku25,to super co Napisałeś.Teraz należałoby spokojnie na zebraniu wychowawców i specjalstów podysktować na ten tmat złaszcza, co w pracy z dziećm się sprawdza,co nie zdaje egzaminu,jakie są potrzeby dzieci itd.Pozdrawiam.
Haniu i Zosiu! Wychowawca, który nie potrafi zaplanować swoich zajęć oraz opisać tego co robi lub zrobić zamierza to jakaś pomyłka. Rozumiem, że Ty Haniu na pytanie dyrektora co dzisiaj będziesz robić z dziećmi i po co, odpowiadasz \"trochę zabawy,trochę pracy a najważniejsza jest atmosfera,ciepło i życzliwość dorosłych.\"
Marku25 czego te scenariusze mają dotyczyć? Prowadzisz jakieś koło zainteresowań? Może sam masz jakieś zainteresowania i mógłbyś je wykorzystać? Masz w pracy jakieś konkretnie wyznaczone godziny na przeprowadzenie tych zajęć? Czy dyrektor to hospituje czy też potrzebuje jedynie do wglądu? Jeśli mam ci pomóc to napisz coś więcej.