opinia do sądu - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 3 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 08 maja 2016, 23:28

witam. Nie jestem asystentem, - wychowawcą w POW.
Myślę że kwestia formalna współpracy rodziny z AR jest drugorzędna.....Aczkolwiek współpraca zawsze powinna mieć charakter dobrowolny.
Jednakże zobowiązanie sądowe rodziny do współpracy z AR postrzegam jako warunek, ultimatum postawiony przez sąd tej rodzinie. Zarówno podjecie współpracy jak i jej brak da sadowi oczekiwany obraz. Pewnie sąd uważna ze współpraca taka da szanse na pozytywne rokowania.
Jest to jeden z elementów pomocy rodzinie, jaką przewiduje ustawa.....do umieszczenia dzieci w pieczy zastępczej.Sa to bardzo łagodne środki pomocowe ( współpraca z AR), na które rodzina może się zgodzić....albo odrzucić: formalnie lub nie podjąć współpracy. Wtedy, dla dobra dziecka, uruchamia się inne formy włącznie z tą ostatnią o której pisałem.
Podjecie współpracy jest szansą dla tej rodziny dla zachowania integralności.Sąd liczy że rodzina z tego skorzysta, ale może być inaczej.
mmariusz

Napisano: 17 sie 2016, 12:45

Czytam i widzę, że praktyka Sądów staje się powszechna, ale w moim OPS jest kuriozalna. Po pierwsze na 15 środowisk mam 9 na postanowienie Sądu Rejonowego w Lubinie. Co więcej Sąd w tym samym postanowieniu umieszcza nie tylko zobowiązanie rodziny do współpracy, ale zobowiązanie asystenta do składania comiesięcznych sprawozdań. Nota bene, nikt tych sprawozdań nie czyta, a kiedy rodzina staje na wokandzie, to Sąd pośpiesznie przysyła wezwanie do ponownego przesłania sprawozdań za ostatnie pół roku. Myślę, że nikt nie ma takiego bigosu. Być może komuś zaświeci się lampka co z tym zrobić? Rady mile widziane...
Marisland

Napisano: 05 maja 2017, 9:57

Witam też bym poprosiła o wzór opinii do sądu na pocztę [email protected], z góry dziękuję..
anna19
Praktykant
Od: 02 lip 2015, 8:46
Zajmuję się:

Strona 3 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x