Opinie na temat założeń do zmian w ustawie o pomocy społecznej - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 3 z 15    [ Posty: 145 ]

Napisano: 17 gru 2013, 22:32

Decydenci po raz kolejny zaprezentowali beton intelektualny i całkowity brak woli dialogu z partnerami społecznymi. Forma tego pisma i wydźwięk nie daje złudzenia co do intencji MPiPS. Na konkretne pytania i uwagi odpowiedzieli frazesami i ogolnikami. Żadne merytoryczne konsultacje z praktykami branży nie wchodzą w rachubę. Głos maja wyłącznie teoretycy i kolesie od żłoba.
~Adamobojca

Napisano: 17 gru 2013, 22:33

podnoszę temat
~??

Napisano: 17 gru 2013, 22:36

A skąd ten troll ma to wiedzieć?
~Adamobojca

Napisano: 17 gru 2013, 22:52

Nie wiem ale nawet teraz ten zapis i tak jest martwy. Przypuszczam że sektor prywatny raczej nie przejmie się tym że robol socjalny (mający już umowę śmieciową) nie będzie się wyrabiał z powodu dużej liczby środowisk. Socjalni mogą mieć gorzej ale o utratę pracy powinni się obawiać gł. administracyjni.

Taniej będzie zlecić taką np. księgowość prywatnej firmie zewnętrznej.
To przykre ale znów przegracie z cyferkami. Kondolencje z mojej strony.
~Adam

Napisano: 18 gru 2013, 3:04

Głos Emilki - ona ok. roku pracuje w pomocy społecznej, nadal jest więc czeladnikiem! Nie jest pracownikiem socjalnym. Wypowiada się jako asystent rodziny.

Głos Adama - on niegdyś był pracownikiem socjalnym, od ponad roku nie wykonuje tego zawodu. Robi karierę w innej branży!
~pracownik socjalny

Napisano: 18 gru 2013, 11:47

do~ pracownik socjalny

Aaa rozumiem. czyli Ty masz prawo do wypowiadania się w kwestiach pomocy społecznej tu: Prezentowania ( określenie użyte na wyrost - bo tylko z grzeczności ) . Argument jak rozumiem Twój zawód, doświadczenie i przygotowanie merytoryczne. Czytam , że jestem czeladnikiem, ponieważ pracuję od roku w OPS. Adam z kolei był pracownikiem socjalnym - więc Twoim zdaniem ten fakt dyskwalifikuje go również co do zabierania głosu, wyrażania swojej opinii.
Wiesz co - ja ci coś powiem. Szczerze. Ja nie piszę z punktu widzenia asystenta. Choć doskonale orientuję się w tej materii. Mówię biegle w co najmniej 4 ustawach ( jak większość z was)- ale to podstawa- nic wielkiego. Taką mam pracę.
Domyślam się jakie TY masz kompetencję, pracując w zawodzie ( jak w tytule) , ale ok- doceniam i to. Szanuje bowiem Twój wkład jaki włożyłeś - w to kim jesteś obecnie - dlaczego ? bo być może to szczyt twoich możliwości i trzeba to docenić. Więc wielce niestosownym było by w tym momencie - gdybym mówiła o swoim przygotowaniu merytorycznym i doświadczeniu zawodowym. Miano czeladnika- w niczym mi zatem nie ujmuje. Kwestia pojęcia Mądrości - oszczędzę Ci upokorzenia.
P.S.
Einsteina można by pewno uznać za durnia- gdyby nie czysty \"przypadek z jabłkiem\".

Mój post - tyle czasu Ci poświęciłam - niech będzie prezentem pod choinkę. Może czegoś się nauczysz.
~emilka- do pr. socjalny

Napisano: 18 gru 2013, 14:06

Strona 47 \"nowego POKL\" na lata 2014-2020 i typy przedsięwzięć do realizacji:

-przebudowa systemu pomocy społecznej zmierzająca do
uzyskania efektywnego funkcjonowania
jednostek organizacyjnych pomocy społecznej a także
zlecania usług tworzonym agencjom usług
socjalnych
−
koordynacja wdrażania w regionach nowych modeli org
anizacyjnych instytucji pomocy i
integracji społecznej oraz analiza ich efektywności
wraz z propozycjami modyfikacji dla uzyskania
optymalizacji wydatków środków publicznych na ten c
el
~Bass

Napisano: 18 gru 2013, 14:11

Pozyjem, zobaczymy... Po roku czasu nawet nie liznelas tematu i nie doświadczyłas stresu i obciążeń związanych z ta praca. Twoi idole z MPiPS tez tak uważają skoro dodatkowy urlop za szkodliwe możesz otrzymać dopiero po paru latach... Twoje opinie o systemie są nieobiektywne i nie prezentują standardu pracy w pomocy społecznej skoro jak sama przyznalas otrzymujesz 3600zl pensji na rękę co jest dla 90% zatrudnionych w tej branży kwota nieosiągalną. Łatwo być optymista i pouczać innych nie mając żadnego balastu doświadczeń i otrzymując wysokie uposażenie.
~Emilian

Napisano: 18 gru 2013, 14:12

i c.d na str.48

wprowadzenie systemów akredytacji dla instytucji po
mocy i integracji społecznej a także systemu
certyfikacji jakości usług dla uzyskania ich efekty
wnego oddziaływania
~Bass

Napisano: 18 gru 2013, 15:12

Emilka, sorry, ale nie mogę się powstrzymać: każde dziecko powinno wiedzieć, że Z JABŁKIEM TO NEWTON A NIE EINSTEIN...
~Jerzozwierz

Strona 3 z 15    [ Posty: 145 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x