organizacja pracy - pilne... - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 3 z 4    [ Posty: 35 ]

Napisano: 20 wrz 2011, 0:44

my w ciagu tyg pracujemy najwczesniej od 13wiec rano nie ma kiedy uzupełnic a na nockach i owszem zdarza mi sie to robic jesli oczywiście nikt z wychowanków nie rozrabia za mocno. skoro dyr dolicza nam godz w mcu to nie bede protestować:)
~zosia

Napisano: 20 wrz 2011, 0:46

i tez mam okres rozliczeniowy co 3mce
~zosia

Napisano: 20 wrz 2011, 1:08

Okres rozliczeniowy 3 miesieczny wynika z regulaminu pracy. Przykład jeżeli w kwartale mamay do wypracownia 492 godziny robocze a wychowawca wypracował 486 to 6 godzin przechodzi jako niedorobione na kolejny kwartał. Jeżli jest np. 512 to 20 godzin jest wypłaconych jako nadgodziny. Co do pustych dyżurów tzn. pomiędzy 8 a 12 rano kiedy nie ma dzieciaków w placówce to zazwyczaj nie ma dużrów bo dlaczego miałyby być. Jeżli są dzieci małe lub chore to zapewniana jest opikea. jak zwykle finanse mają pierwszeństwo nad logiką. Stąd elastyczne rozwiązania. Praca w zakresie opieki ma nią być a nie uzupełnianiem dokumentacji lub innymi zajęciami na rzecz dziecka lub rodziny. Stąd u nas jest jasny podział. Pozdrawiam.
~Marcin

Napisano: 20 wrz 2011, 10:15

Marcinie a macie grafik pracy układany od razu na cały kwartał czy co mc?mozesz napisac jak wyglada u Was sprawa wolnych weekendów-gdy masz wolny to inny pracuje po 12godz dziennie czy macie to inaczej rozwiazane?z góry dziekuje:)
~zosia

Napisano: 20 wrz 2011, 13:09

Marcinie – piszesz o „elastycznych rozwiązaniach” związanych z rozliczeniem czasu pracy. Obawiam się, że „przechodzenie” niewypracowanych godzin na kolejny okres rozliczeniowy i jak się domyślam oddawanie wolnego już w nowym okresie rozliczeniowym nie do końca jest zgodne z prawem. Wydaje się, że zgodnie z obowiązującym aktualnie prawem pracy, pracodawca udziela czasu wolnego od pracy najpóźniej do końca okresu rozliczeniowego, w wymiarze o połowę wyższym niż liczba przepracowanych godzin nadliczbowych lub w takim samym wymiarze jeżeli z wnioskiem o ich udzielenie wystąpi pracownik. Sprawą pracodawcy jest „zagospodarowanie” czasu pracy pracownika.
Podstawa prawna: art. 129, art. 151 § 1, art. 1513, art. 15111 KP

~Adam

Napisano: 20 wrz 2011, 13:49

Mnie też Marcinie, trudno zrozumieć transfer niewypracowanych godzin.
Dla mnie okres rozliczeniowy zamyka się bezwzględnie.
Ciekawi mnie też plan pracy, z tego co piszesz wynika, że w planie nie ma dyżurów w godz 8-12, rozumiem też, że pojawiają się takie dyżury w sposób często nieprzewidywalny np. kiedy dzieci się rozchorują), czy wówczas te dyżury traktowane są jak nadgodziny?

pozdrawiam:)
~Ewa

Napisano: 20 wrz 2011, 15:57

Witam. Adamie i Ewo macie w 100% rację. Transfer godzin niedopracowanych jest sporadyczny i zazwyczaj dotyczy kilku godzin z kwartału. Normą jest wypłacanie pracownikowi nadpracowanych w kwartale godzin. Księgowa i dyrektor przestrzegają tego skrupulatnie. Co do dyżurów 8 - 12 to ich brak też jest sporadyczny. W tym czasie jest w placówce pracownik socjalny, dyrektor i w razie awarii to oni odbierają dzieciak ze szkoły lub się nim opiekują. Fajnie, że współpraca pomiędzy dyrektorem a wychowawcami układa się poprawnie. Dogadujemy się i to jest dobre. Obowiązuje jednak zasada, że w każdym przypadku kierujemy się dobrem pracownika. Pozdrawiam.
~Marcin

Napisano: 20 wrz 2011, 19:13

Marcin zabrzmiało, jakbyś był na cenzurowanym :)
Możesz napisać coś więcej o Waszym planie?
jak wygląda czas dyżurów? 22-8, 22-8, 12-22,14-22,14-22?
czy jakoś inaczej?
~Ewa

Napisano: 20 wrz 2011, 20:46

Witam. Zandego cenzurowania nie ma. Może tylko źle się wypowiadziałem. Grafik jest na miesiąc. Dyrektor uwzględnia \"koncert życzeń\" pod warunkiem, że jest on zgłaszany wcześniej. Uwzględnia urlopy z partyzanta jeżeli jest taka możliwość lub każe pisać wniosek na żadanie. Ułatwia to wiele spraw. Z grubsza 6-14 jeden wychowawca od 14 do 22 trzech nocą 22-8 dwóch. Czasami wychowawcy mają inaczej np. 6 - 12 KN 12 - 22 Kodeks pracy reszta bez zmian. Zazwyczaj jest tak, że KN pracuje dwa razy po 8 godzin i jedna nocka. Kodeks pracy dwa razy po 8 i dwi nocki po 10 lu dzienny 10 godzin. W wakacje gdy zostaje więcej dzieciaków lub w weekendy zdarza się dyżur 12 np. 8 - 20 a nocka 20-8 Są to jednak sporadyczne wypadki. Zachowana jest zasada co dwa tygodnie wolny weekend dla KN i raz w miesiącu KP.
~Marcin

Napisano: 20 wrz 2011, 20:52

jeśli okres rozliczeniowy jest 3-miesięczny, plan powinien być przedstawiony też z góry na 3 miechy, ale ten zapis kodeksu chyba w żadnej placówce nie ma zastosowania ;)
~Ewa

Strona 3 z 4    [ Posty: 35 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x