Pamiętacie hołd ruski? - HYdE PaRK

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 24 lut 2017, 10:25

"science fiction", nie przepadam, no ale...ok.

ps. Proszę mi wytłumaczyć na czym polega korelacja pomiędzy tą powieścią a Platonem. Ja za bardzo nie wiem. Platon nie przewiduje instytucji rodziny, dzieci nie powinny się wychowywać jego zdaniem przy rodzicach ?, tak, pisze o warstwach/ klasach. W tej powieści jest to podkręcone, jest też mowa o kastach delta – czujący wstręt do książek i natury, epsilon – analfabeta, gamma – wół roboczy, beta – osobnik prymitywny, alfa – człowiek inteligentny- a to już w ogóle nie jest platońskie. Mogę się mylić, jeśli tak, to popraw mnie.
[Anioł*]

Napisano: 24 lut 2017, 10:41

Huxley był również filozofem.
Na czym polega związek? U Huxleya wg mnie jest opisany świat Platoński (z modyfikacjami, Huxley dużo ćpał). Wg mnie Orwell się przy nim kryje.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 24 lut 2017, 11:10

Gość pisze:A kim ty jesteś. że wypowiadasz się w imieniu "nas". Informacja z linka jest bardzo ważna i wiele mówiąca. Tylko imbecyl nie rozumie tego przekazu.
Naucz się czytać ze zrozumieniem ćwoku.

napisałem:

ale MNIE !!! wkurza jak ktoś tu tylko surowy link wkleja
jak nie masz nic mądrego do napisania to nie pisz w ogóle
bo robi NAM !!! się magazyn jakiś śmiesznych adresów

W tym miejscu "NAM" odnosi się do tego, że wszyscy mają dostęp do informacji umieszczanych na tym portalu. Gówno mnie obchodzi twoja osoba więc nie mam zamiaru wypowiadać się w imieniu takiego "nikt" jak ty. A fakt, że dostęp do linku mają wszyscy nie jest jakąś super nowością. Ameryki to nie odkrywa.
Gość

Napisano: 24 lut 2017, 11:19

A tak sobie teraz myślę, że może faktycznie lepiej jak wklejacie linki zamiast pisania.
Co prawda robi się na forum śmietnik dziwnych adresów ale za to jest szansa, że będą odnośniki do relacji wideo.
Tak sobie myślę, że gdybyśmy tylko pisali to taki konus intelektualny jak ty nie zrozumiałby połowy treści. Bo przecież masz ewidentny problem z czytaniem ze zrozumieniem. Lepiej jest obejrzeć film na youtube i niech ktoś inny myśli za ciebie, a potem ci wytłumacz co ty o tym myślisz... pokolenie warzyw.
Gość

Napisano: 24 lut 2017, 11:45

Haloooo!!!!! :!: czy ktoś poza elmerem czytał Platona ?? może być jeszcze ciekawsza dyskusja

Wiesz elmer mnie się wydaje,że Wielkość Platona, jego idea, myśli...( także krytykowane, niesłusznie ja uważam ), polega na tym, że cała filozofia odwołuje się po dziś dzień do niego. Taka jest prawda. Co złe -niestety Platon nie mógł w tamtych czasach zastrzec sobie praw autorskich:), dlatego co niektórzy filozofowie i nie tylko ( także rządni władzy tyrani), poprzekształcali jego myśli, konepcje, tak by stworzyć grunt do swoich niegodziwych działań. Tak ? No tak, nie ma jak to dać sobie podporę z Platona. Dlatego mnie nie dziwi, jak oczytani ludzie, tacy jak TY zarzucają Platonowi totalitaryzm, robi tak wielu. Utrwaliły się pewne koncepcje, towrzone później, ludzie to przyjęli.
Można faktycznie odnieść wrażenie, że Huxley odniósł się do Platona, ( powody podałam), ale nie można powiedzieć, że to wizja Platona, to wizja Huxleya, powieść nie jest zatem w mojej ocenie kontynuacją koncepacji Platona. Ale przez to, że odniosł się ( powiedzmy) do Platona, powieść dla niektórych czytelników może być ciekawa. Tobie np. sie podoba. jest ok.
Co do ćpania, wszyscy filozofowie chyba coś brali i biorą,he, he...Słynny filozof Pan Jean-Jacques Rousseau, ciągle pisał o moralności a przez całe życie był na utrzymaniu bogatych kochanek. Leserem był. Jak po zerwaniu z jedną z kochanek musiał iść na pół roku do pracy normalnej, to przeżył załamanie. Pisał o wychowaniu dzieci i to jak pisał..., a sam wszystkie swoje dzieci oddawał do przytułków.
[Anioł*]

Napisano: 24 lut 2017, 12:06

Świat jest pełen debili, którzy sami nie wiedzą co piszą, a co dopiero mówić o czytaniu Platona. Być może czytają ale Super Expres pod Platanem obalając Platona.

Ale ad rem, więc cytat z debila:

"ale mnie wkurza jak ktoś tu tylko surowy link wkleja
jak nie masz nic mądrego do napisania to nie pisz w ogóle
bo robi nam się magazyn jakiś śmiesznych adresów"

Przepraszam, a kim ty jesteś, że "wam się robi". Może towarzyszu, niech się wam lepiej nie robi. Pytam jeszcze raz, kto cię upoważnił do wypowiadania się w imieniu innych osób. Ty możesz pisać co najwyżej w swoim imieniu chyba, że jesteś przedstawicielem tej nadzwyczajnej kasty. Tylko debil musi się tłumaczyć, co miał na myśli pisząc to co napisał.
Gość

Napisano: 24 lut 2017, 12:09

I jeszcze jedno debilu nie pisze się "jakiś" lecz "jakichś". Jakiś ty tępy stróżu poprawności politycznej :lol:
Gość

Napisano: 24 lut 2017, 12:30

Ależ skąd pani Anioł! Elmer jest doprawdy wyjątkowy.
echo

Napisano: 24 lut 2017, 12:34

Panie i Panowie (osoby piszące z nazw: Gość) a ja myślę, że jak nie skończycie dyskutować w tak żenujący sposób to zostanie wyłączona możliwość pisania osobom niezarejestrowanym w dziale HYdE PaRK.
Więc proszę o powściągliwość.
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 24 lut 2017, 13:38

Panie heiland, ja przeważnie używam bardzo dyplomatycznego języka chyba, że ktoś zwraca się do mnie per "ch.j" lub per "ćwok". Niestety nie jestem dobrym katolikiem i nie potrafię nadstawiać drugiego policzka. Ja poprawię się lecz do pana zaapeluję aby reagował pan na zaczepki a nie dopiero w momencie gdy ktoś sprowokowany odpłaci pięknym za nadobne. Wsadzanie agresora i ofiary do jednego worka nie jest przejawem sprawiedliwości lecz represji. Ponadto nie można też wykluczyć, że prowokacje urządzane są celowo by dać pretekst do likwidacji wolności wypowiedzi w HP. Proszę raczej rozważyć możliwość blokady IP, gdy to się powtórzy a nie grozić likwidacją pełnej wolności wypowiedzi.
Gość

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x