Poradnik asystenta cz. II - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 18 z 81    [ Posty: 801 ]

Napisano: 08 sty 2014, 12:23

Z mojego doświadczenia wynika, że asystent rodziny sam nie wszczyna procedury NK. Asystent zgłasza problem do pracownika socjalnego który może założyć niebieska karte i wszcząć procedurę.
~asystent

Napisano: 08 sty 2014, 13:16

czy ktos jest z projektu w tym roku , w swietokrzyskim jeszcze brak dofinansowania :(
~gabi

Napisano: 08 sty 2014, 15:27

z mojego doświadczenia wynika , że asystenci wszczynają procedurę NK-a w ramach art.15.1 pkt 19 UWRiSPZ- są w każdej rodzinie - gdzie jest przemoc z udziałem dzieci ( nie tylko bezpośrednio dotkniętych przemocą -ale i pośrednio uczestniczących w tym zjawisku ) , na każdym ZI- mają być !

Oczywiście wcześniej tak nie było- nie wszczynali NK- ale teraz \"dla odmiany\" jest inaczej.
~emilka

Napisano: 08 sty 2014, 15:51

nie zgadzam się z emilką, przywołany art. nie mówi nic o zakładaniu NK przez asystenta. U mnie w OPS zajmują się tym pracownicy socjalni, asystenci nie dajcie sie wykorzystywać.! Jak potem współpracować z rodziną, której członkowi założylibyśmy NK?
~asystentka

Napisano: 08 sty 2014, 16:22

nie mówi o zakładaniu NK.
Mówi o współpracy asystenta z ZI i GR. Nie sugerowałam inaczej , dlatego pisałam ..a w ramach 15.1. pkt są w każdej rodzinie ...itd.
~emilka

Napisano: 08 sty 2014, 21:35

Zgodnie z ustawą z dnia 29 lipca 2005 r.o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie Art. 9d. ust. 2, który mówi:
Procedura \"Niebieskie Karty\" obejmuje ogół czynności podejmowanych i realizowanych przez przedstawicieli jednostek organizacyjnych pomocy społecznej,
gminnych komisji rozwiązywania problemów alkoholowych. Policji, oświaty i ochrony zdrowia, w związku z uzasadnionym podejrzeniem zaistnienia przemocy
w rodzinie; czyli asystent rodziny jest zaliczany właśnie do przedstawicieli JOPS.
~Aneta

Napisano: 08 sty 2014, 22:33

Asystent nie zakłada N.K - nie naginajcie przepisów.
~Jula

Napisano: 08 sty 2014, 23:56

A czym różni się wszczęcie procedury NK od założenia NK? Dla mnie nie ma różnicy i na pewno nie leży to w kompetancjach asystenta. Udział w ZI cz GR u mnie też jak zaproszą a nie z obowiązku. Przypominam, że część asystentów pracuje na zlecenie, nie siedzi w biurze, ma nieco inne obowiązki niż zatrudnieni na umowy o pracę.
~ewka

Napisano: 09 sty 2014, 1:10

Więc nie uogólniajmy .
Nie zgodzę się natomiast co do stwierdzenia , że zakładanie NK- nie leży w kompetencjach asystenta .
W kompetencjach i owszem jak najbardziej - \"leży \" ( podstawa prawna którą podała Aneta), natomiast nie jest obowiązkiem asystenta - i tu jest różnica.
~emilka

Napisano: 09 sty 2014, 19:46

Ja cię Emilko nie rozumiem, raz piszesz, że asystenci wszczynają procedurę NK, potem że to nie jest ich obowiązkiem, ale leży w ich kompetencjach...Ci nadgorliwi niech sobie zakładają, ja nie mam tego w swoich obowiązkach a i tak mam co robić.
~ewka

Strona 18 z 81    [ Posty: 801 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x