Poradnik asystenta cz. II - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 41 z 81    [ Posty: 801 ]

Napisano: 04 mar 2014, 23:57

do asystenta 28 - tak mamy narzucone, że trzeba być określoną liczbę godzin w miesiącu z daną rodziną, przy ponad 12 rodzinach ciężko jest przekładać wizyty i cóż robić ?
~asystentka

Napisano: 05 mar 2014, 1:42

A jak ja się wściekam na widzimisię przełożonych! A pan Kosiniak skoro tak walczy z umowami śmieciowymi, to dlaczego ustawa dopuszcza zatrudnianie asystentów na takie umowy?
~asia

Napisano: 05 mar 2014, 13:26

do asystentki.Masz 12 rodzin, to ile przeznaczasz na rodzinę w miesiącu
( licząc dojazd itp.)
~asystent 28

Napisano: 05 mar 2014, 13:26

dziewczyny co robicie jak na wizycie rodzina mowi ze nie chce aby asystent rodziny ich odwiedzał? co robi sie w takiej sytuacji? chodze do rodziny juz pół roku, teraz maja kryzys i wyżywają się na asystencie, wyrzucają praktycznie z domu co wtedy?
~asystent

Napisano: 05 mar 2014, 13:31

do ? Drogi asystencie chyba wiedziałeś na czym polega nasza praca,, Praca w terenie z rodziną \" ( rodziny nie są osadzone w jednym miejscu tylko porozrzucane po całym mieście, wiec z czym masz problem ?
~asystent 28

Napisano: 05 mar 2014, 13:32

Tez miałam taki przypadek, kazałam się zastanowić czy naprawdę uważają moja pomoc za zbędną, umówiłam sie na nastepny termin i na poważną rozmowę, potwierdzili, potem odwiedziłam ich jeszcze dwa razy, nie chcieli pracować, zgłosiłam sprawę do kierownika i pr. sojalnego, wspólnie zdecydowaliśmy o zakończeniu współpracy. Bo niby jak mam pracować z rodziną, która nie chce. Oczywiście nie mozna się poddawać jak tylko raz wspomna o tym, ze już nie chcą żeby asystent przychodził, ale jeśli na dłuższą mete nie ma szans na współpracę to szkoda czasu i nerwów
~asystent14

Napisano: 05 mar 2014, 13:37

Asystent 14 czy wtedy od takiej rodziny bierzemy oswiadczenie gdzie pisza ze nie chca asystenta i rezygnują z niego? czy wasz osrodek zastosował jakieś konsekwencje w stosunku do tej rodziny np. wstrzymał wypłatę zasiłku okresowego?
~asystent

Napisano: 05 mar 2014, 13:38

Do asystenta.
Zgłaszasz problem pracownikowi socjalnemu lub kuratorowi,jeżeli jest przyznany w rodzinie.
Jeżeli rodzina została skierowana przez Sąd,musisz go poinformować o braku współpracy.
Może zastanów się nad zmianą stylu pracy,czy rozmowy.
Pokaż im, ich zasoby, dobre rzeczy.
Zapytaj się rodziny, czego oczekują od Ciebie.
~asystent 28

Napisano: 05 mar 2014, 13:48

Czy ktoś z Was pisał z koordynatorem pieczy zastępczej plan pracy na rzecz powrotu dziecka do rodziny biologicznej.
~asystent 28

Napisano: 05 mar 2014, 13:50

Rodzina oczekuje ze im dam prace, ze maz przestanie pic, że beda dostawać ciągle zasiłki, ze bedę iniania dla dzieci i kierowcą itp.
Kierownik i pracownicy sa powiadomieni o wszystkim. Dodam że w rodzinie jest problem choroby psychicznej i cięzka jest z nimi praca. Jakakolwiek motywacja jest trudna, do tego zmiana zdania w rożnych kwestiach jest praktycznie na każdym spotkaniu.
~asystent

Strona 41 z 81    [ Posty: 801 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x