do asystenta 28 - tak mamy narzucone, że trzeba być określoną liczbę godzin w miesiącu z daną rodziną, przy ponad 12 rodzinach ciężko jest przekładać wizyty i cóż robić ?
A jak ja się wściekam na widzimisię przełożonych! A pan Kosiniak skoro tak walczy z umowami śmieciowymi, to dlaczego ustawa dopuszcza zatrudnianie asystentów na takie umowy?
dziewczyny co robicie jak na wizycie rodzina mowi ze nie chce aby asystent rodziny ich odwiedzał? co robi sie w takiej sytuacji? chodze do rodziny juz pół roku, teraz maja kryzys i wyżywają się na asystencie, wyrzucają praktycznie z domu co wtedy?
do ? Drogi asystencie chyba wiedziałeś na czym polega nasza praca,, Praca w terenie z rodziną \" ( rodziny nie są osadzone w jednym miejscu tylko porozrzucane po całym mieście, wiec z czym masz problem ?
Tez miałam taki przypadek, kazałam się zastanowić czy naprawdę uważają moja pomoc za zbędną, umówiłam sie na nastepny termin i na poważną rozmowę, potwierdzili, potem odwiedziłam ich jeszcze dwa razy, nie chcieli pracować, zgłosiłam sprawę do kierownika i pr. sojalnego, wspólnie zdecydowaliśmy o zakończeniu współpracy. Bo niby jak mam pracować z rodziną, która nie chce. Oczywiście nie mozna się poddawać jak tylko raz wspomna o tym, ze już nie chcą żeby asystent przychodził, ale jeśli na dłuższą mete nie ma szans na współpracę to szkoda czasu i nerwów
Asystent 14 czy wtedy od takiej rodziny bierzemy oswiadczenie gdzie pisza ze nie chca asystenta i rezygnują z niego? czy wasz osrodek zastosował jakieś konsekwencje w stosunku do tej rodziny np. wstrzymał wypłatę zasiłku okresowego?
Do asystenta.
Zgłaszasz problem pracownikowi socjalnemu lub kuratorowi,jeżeli jest przyznany w rodzinie.
Jeżeli rodzina została skierowana przez Sąd,musisz go poinformować o braku współpracy.
Może zastanów się nad zmianą stylu pracy,czy rozmowy.
Pokaż im, ich zasoby, dobre rzeczy.
Zapytaj się rodziny, czego oczekują od Ciebie.
Rodzina oczekuje ze im dam prace, ze maz przestanie pic, że beda dostawać ciągle zasiłki, ze bedę iniania dla dzieci i kierowcą itp.
Kierownik i pracownicy sa powiadomieni o wszystkim. Dodam że w rodzinie jest problem choroby psychicznej i cięzka jest z nimi praca. Jakakolwiek motywacja jest trudna, do tego zmiana zdania w rożnych kwestiach jest praktycznie na każdym spotkaniu.