Poradnik asystenta cz. II - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 79 z 81    [ Posty: 801 ]

Napisano: 20 cze 2015, 19:11

brawo jaaaa. jestem tez tego zdania niech socjalni zajmą się swoją pracą , od stycznia pracuje jako asystent , od samego początku próbowałam nawiązać kontakt z ps, bez skutecznie patrzą na mnie jak na wroga wo gule ich nie interesują rodziny . Infomacie o rodzinie otrzymałam takie że z nimi się nic nie da zrobić. oczywiście otrzymałam same perełki, na sam początek ps chcieli mi odrazu dowalić 15 rodzin, no przecież tyle jest w ustawie- obroniłam sie i na dzień dzisiejszy mam 6, ale już słyszałam głosy o kolejnych rodzinach. Owszem nie wszyscy są tacy na 5 Ps, z jednym współpraca układa mi sie dobrze.
monika22

Napisano: 21 cze 2015, 21:50

Komunikat nr 1
W imieniu Polskiego Instytutu Mediacji i Integracji Społecznej z siedzibą w Częstochowie i Biura Pomocy i Projektów Społecznych w Warszawie informujemy, że w dniach 23-25.09.15 w Warszawie odbędzie się IV Ogólnopolski Zlot Asystentów Rodziny. Gdzie ? w centralnym miejscu Warszawy - w Centrum Nauki Koprenik, zapraszamy też osoby z Ministerstwa, więc przyjedźcie Asystenci, sami opowiedzcie im o swojej pracy.

Celami przedsięwzięcia są bowiem:
- wymiana doświadczeń z zakresu realizacji asystentury rodziny, zarówno w środowisku miejskim, jak i wiejskim, w ośrodkach pomocy społecznej i organizacjach pozarządowych,
- ustalenie obszarów wymagających zmian, zarówno w metodyce, jak i organizacji pracy asystenta,
- szkolenie z zakresu Dialogu Motywującego.
Rezultatem spotkania będzie wymiana doświadczeń i opinii przedstawicieli Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej, naukowców i realizatorów asystentury rodziny na temat działań w kierunku profesjonalizacji zawodu asystenta rodziny oraz sporządzenie rekomendacji dla Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej.
Koszt dla uczestnika: noclegi, dojazd, śniadana i kolacje.
Wstępną chęć uczestnictwa proszę kierować na adres: [email protected]
Dokladne infomacje i fromularz zgłoszeniowy będzie na stronie www.pimis.pl na przełomie czerwca i lipca.
W imieniu organizatorów - Izabela Krasiejko
Izabela K.

Napisano: 22 cze 2015, 9:42

Witam,
Mam pytanie do bardziej doświadczonych asystentów. Piszę sprawozdania półroczne, przejęłam wiele rodzin po poprzednim asystencie. z jedną została zakończona współpraca kilka dni temu. mnie nie udało się z nimi nawiązać działań i zastanawiam się czy mam pisać sprawozdanie z pracy poprzedniego asystenta.
Pozdrawiam.
Asystentkkka

Napisano: 04 lip 2015, 13:03

Asystentkkka pisze:Witam,
Mam pytanie do bardziej doświadczonych asystentów. Piszę sprawozdania półroczne, przejęłam wiele rodzin po poprzednim asystencie. z jedną została zakończona współpraca kilka dni temu. mnie nie udało się z nimi nawiązać działań i zastanawiam się czy mam pisać sprawozdanie z pracy poprzedniego asystenta.
Pozdrawiam.
Ja bym napisała, że współpraca nie została podjęta z powodu XYZ. Na dobrą sprawę nie wiesz co robił poprzednik, jakie wnioski on wyciągnął. Możesz nakreślić, że zastałaś to i tamto, a z braku współpracy efektów nie ma.
morenna

Napisano: 21 lip 2015, 8:44

Pomocy,
Jak pracować z rodzinami w wakacje kiedy nigdy ich nie można zastać. ciężko godziny wyrobić.
Asystentkkka

Napisano: 24 lip 2015, 9:49

umów się z rodziną na spotkanie kiedy bedzie dostepna wydłuż swoje wizyty u nich a do tego dołącz rozmowy telefoniczne.. uzupełnianie dokumentacji, przygotowanie sprawozdań, kontakty z kuratorami jesli mają i pisz godziny i do przodu:)
junior

Napisano: 24 lip 2015, 20:57

kurcze . Gośc jest zaskakująco dobry. Byłam kiedyś asystentem;) w 2012/2013-ale kiedy to było ;)
Pracowałam w wakacje identycznym schematem. Sprawdza się
Emilka.

Napisano: 24 lip 2015, 21:10

No widzicie.. wiec nie ściemniam:) prawde mówię.. kto taki dobra Emilka:) chętnie poczytam
junior

Napisano: 27 lip 2015, 8:21

Witam, Jestem asystentem rodziny od marca, pracuję na umowę zlecenie i tak się zastanawiam czy należą mi się wczasy pod gruszą czy muszę czekać jakiś czas abym mogła z tego skorzystać
Aserr

Napisano: 27 lip 2015, 8:36

na umowę o prace
Aserr

Strona 79 z 81    [ Posty: 801 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x