szczerze to nie wyobrażam sobie zwoływania ZI w 3 dni po każdej NK - ale z tego co wiem przynajmniej w naszym powiecie nikt tak nie robi - przewodniczący powołuje GR i tyle
a tak przy okazji to mam wrażenie, że takimi rozważaniami sami gubimy gdzieś cel naszej działalności, koncentrując się na papierowych bzdurach i tworzeniu niepotrzebnych interpretacji poronionych zapisów w ustawie czy rozporządzeniu. Po prostu skupmy sie na pracy z rodziną.
spreed ma rację- dnia : 31.01.2013 wydział Polityki naszego województwa ( podkarpackiego), zorganizował szkolenie NK- realizacja krajowego programu p/p. W kwestii o której piszecie powyżej stoją na stanowisku że:
Przewodniczący ZI- oczwiście ma 3 dni na przekazanie członkom zespołu karty A- może to uczynić w wersji elektronicznej - ale muszą być poinformowani. Nie jest natomiast określony termin wezwania osoby stos. przemoc ( nie sprawcy) ani osoby doznającej przemocy - ale biorąc pod uwagę okoliczności ( interwencja kryzysowa)- należy to uczynić w miarę możliwości jak najszybciej .
Dzisiaj oglądałem na TTV reportaż z Niska, będący powtórką z TVN \"Uwaga. Po uwadze\".
Problem w rodzinie zauważono 31.12.2012 r.
Posiedzenie GR wyznaczono na 15.01.2013 r.
Przed posiedzeniem, (chyba na 3 dni, nie pamiętam), syn zabił matkę.
ENTER. Sprawa się sama zamknęła!
O właśnie. Jeśli tak było drastycznie od początku w tej rodzinie to można było sprawcę izolować stosując art. 244 lub 275a kpk.
A jeśli tego nie zrobiła policja to mógł się wziąć za faktyczną ochronę ofiary... pracownik ops. Pod warunkiem, że da mu się mu narzędzie do ręki: dyżur 24-godzinny jako \"zbrojne ramię\" sądu rodzinnego (patrz. praktyka działania służb socjalnych w USA).
Jeśli chodzi o Nisko - to nie zastanowił Was fakt, że skoro kobieta trafiła pobita do przychodni i była przebadana - to DLACZEGO TAM NIE WYPEŁNILI NIEBIESKIEJ KARTY??? Przecież służba zdrowia w myśl rozporządzenia jest również do tego zobowiązana.
Sprawa opisana przez Jerrego w programie Uwaga została tak postawiona, że gdyby doszłod do spotkania GR przed morderstwem to na pewno do tego ostatniego by nie doszło.
Jerry jesteś mądry facet, wkurzający ale mądry, dlatego zgadzam się z większością wtoich wypowiedzi.