POSTULATY DO RZĄDU
Re: POSTULATY DO RZĄDU
co do postulatów powinnismy walczyć o dodatek funkcyjny.mne osobiście trafia szlag ze zarabiam tyle samo co pedagog lub psycholog któe siedza i pija kawe a ja nie mam czasu iśc do toalety i ponosze odpowiedzialnośc za dzieci
A WASZE DZIECI w weekendy na łasce losu?,ulica wychowuje?,skoro siedzicie po 12h w robocie ,czy to kolejni kandydaci którzy zasilą szeregi w pl.o-wych..a może mow-y?! PRACUJCIE TAK DALEJ! CZY CI KTORZY MAJĄ DZIECI (ZWŁASZCZA MALE) ZDAJĄ SOBIE SPRAWĘ ,ŻE TEN CZAS JUŻ NIGDY NIE WRÓCI!!!-,,ALTRUIŚCI,,ZMIENILI Wam resort ,a wy jesteści TYLKO SPOLEGLIWI? HA,HA -JESTESCIE ŻALOŚNI!!
... a nasze dzieci w weekendy na łasce męża, żony, dziadków i babć. Nasze dzieci w odróżnieniu do dzieci objętych piecza zastępczą mają rodzinę, na która mogą liczyć.
Tak, zdajemy sobie sprawę, że ten czas już nigdy nie powróci, niestety nie mamy ( i nigdy nie mogliśmy) sobie pozwolić na rarytas wolnych wszystkich weekendów, tak jak to jest w szkole.
Żałosny(a) to Ty jesteś naiwnie wierząc że, zawód wychowawcy w placówce, to jedyny zawód który wymaga pracy w weekendy
Tak, zdajemy sobie sprawę, że ten czas już nigdy nie powróci, niestety nie mamy ( i nigdy nie mogliśmy) sobie pozwolić na rarytas wolnych wszystkich weekendów, tak jak to jest w szkole.
Żałosny(a) to Ty jesteś naiwnie wierząc że, zawód wychowawcy w placówce, to jedyny zawód który wymaga pracy w weekendy

ja nie mam dzieci a kolezanki które maja moga wykonywac prace lub zasilic szeregi bezrobotnych.
U mnie wychowawcy z kp pracują po 12 godzin i czasami po 8.Bardzo sobie ten system chwalą, bo mając jeszcze noce jest sporo wolnego (czasami nawet 3-4 dni).
~Nauczycielu, kiedyś matki pracowały od 10 do 18 ( a pewnie teraz też się zdarza, nie wspominając o rodzicach pracujących w korporacjach po 14 godzin, bo to inna bajka) i dzieci zdążyły wychować, wszystko jest kwestią organizacji i pomocy ze strony rodziny (o tym już pisała Marianna)
~Nauczycielu, kiedyś matki pracowały od 10 do 18 ( a pewnie teraz też się zdarza, nie wspominając o rodzicach pracujących w korporacjach po 14 godzin, bo to inna bajka) i dzieci zdążyły wychować, wszystko jest kwestią organizacji i pomocy ze strony rodziny (o tym już pisała Marianna)
Weekendy to nie problem. Ta praca z założenia jest antyrodzinna. Jesteśmy w pracy wtedy, kiedy są dzieci (po południu, w weekendy, święta itd.) Wtedy mąż czy żona i dzieci są właśnie w domu, a wolne mamy wtedy, gdy wszyscy są zajęci pracą lub szkołą. Dla singla taka sytuacja jest nawet ok. Jak ktoś mieszka z rodzicami to i płaca na poziomie 1500 netto jest atrakcyjna (przynajmniej ma powód żeby wyjść z domu). Nie stwarza jednak możliwości zmiany sytuacji. Przy takim systemie pracy i płacy usamodzielnienie się albo założenie własnej rodziny to niezły wyczyn. Dlatego uważam, że w słowach NAUCZYCIELA jest dużo racji, bo to żałosne, że ludzie godzą się na taką pracę i płacę i nic nie robią by sobie pomóc. Za kilka lat ci młodzi bezdzietni będą starymi bezdzietnymi. Starzy i dzieciaci będą na garnuszku dzieci, bo wypracowana emerytura nie wystarczy na godne życie.
\"Przy takim systemie pracy i płacy usamodzielnienie się albo założenie własnej rodziny to niezły wyczyn. \"
Nie przesadzajmy w placówka nie pracują wyłącznie panny i kawalerowie po 50
. Owszem zdarzają się, ale nie sądzę by było ich więcej niż w innych zakładach pracy.
Co do godzin pracy antyrodzinnych to zgadza się, ale mając w domu własne dzieci i sama pochodząc z takiej rodziny widzę, że można to pogodzić. Ale trzeba mieć mocne wsparcie w mężu (partnerze) i/lub rodzinie. No i system zmianowy daje możliwość zmiennej opieki nad dzieckiem (co jest korzystne w przypadku małego dziecka czy choroby dziecka).
Najbardziej mnie zabolało, że w chwili gdy powiedziałam z-cy że jestem w ciąży i planuje wychowawczy to usłyszałam, że jak wrócę to na pewno dostanę wypowiedzenie, bo KN nie jest mile widziana i będzie to pretekstem. To było naprawdę poniżej pasa ...
Nie przesadzajmy w placówka nie pracują wyłącznie panny i kawalerowie po 50

Co do godzin pracy antyrodzinnych to zgadza się, ale mając w domu własne dzieci i sama pochodząc z takiej rodziny widzę, że można to pogodzić. Ale trzeba mieć mocne wsparcie w mężu (partnerze) i/lub rodzinie. No i system zmianowy daje możliwość zmiennej opieki nad dzieckiem (co jest korzystne w przypadku małego dziecka czy choroby dziecka).
Najbardziej mnie zabolało, że w chwili gdy powiedziałam z-cy że jestem w ciąży i planuje wychowawczy to usłyszałam, że jak wrócę to na pewno dostanę wypowiedzenie, bo KN nie jest mile widziana i będzie to pretekstem. To było naprawdę poniżej pasa ...
Marianno na razie panny i kawalerowie są przed 30 i zatrudniani są na KP
Ciekawe czy za 20 lat będą mieć takie samo życie rodzinne jak obecni 40-50 letni pracownicy na KN.
Przy zarobkach ok. 1500 i ok. 40 godz. pracy wystarczy by się rodzicom do opłat dołożyć, ale o własnym mieszkaniu (nawet na kredyt) to można zapomnieć. Przy małym dziecku to faktycznie zamiana z partnerem jest dosyć wygodna. Chociaż jest ona koniecznością (kogo przy tych zarobkach stać na opiekunkę?). No i dorobić nie ma jak, bo system zmianowy i nic się nie da zaplanować. Na KN zarobki średnie, ale przynajmniej czasowo lepiej to wygląda więc jest szansa na jakieś dodatkowe fuchy, albo na pielęgnowanie życia rodzinnego i towarzyskiego

Przy zarobkach ok. 1500 i ok. 40 godz. pracy wystarczy by się rodzicom do opłat dołożyć, ale o własnym mieszkaniu (nawet na kredyt) to można zapomnieć. Przy małym dziecku to faktycznie zamiana z partnerem jest dosyć wygodna. Chociaż jest ona koniecznością (kogo przy tych zarobkach stać na opiekunkę?). No i dorobić nie ma jak, bo system zmianowy i nic się nie da zaplanować. Na KN zarobki średnie, ale przynajmniej czasowo lepiej to wygląda więc jest szansa na jakieś dodatkowe fuchy, albo na pielęgnowanie życia rodzinnego i towarzyskiego

teraz panny i kawalerowie przed 30 to single
i wielu z nich nie chce założyć rodziny

Poza tym, tak jak wcześniej pisałam, nie demonizujmy, bo to nie jedyny zawód który wymaga pracy zmianowej, 12 godz czy też w weekendy i święta. Wiele rodzin tak żyje i PARADOKSALNIE rodzice naszych podopiecznych są zwykle bezrobotni, a więc CZASU MAJĄ FULL a jednak dzieci są u nas ...
Oprócz POSTULATY DO RZĄDU - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
Postulaty do rządu
wychowanek na ucieczce
Wychowanek POW idzie do MOW
pracownik socjalny w pow a kontrola zarządcza
Bójka policjantów w domu dziecka w Lęborku
Wywiad z Polkowskim
Przyjęcie dziecka do placówki
Placówki niepubliczne
RUSZCZIE DYREKTORÓW
Chylę czoła przed wychowawcami.
dodatek dla pracowników socjalnych
co po tym jak już ktoś dojdzie do wniosku, ze placówka jest zbędna????
odpłatność za pobyt dziecka
umieszczenie dziecka w DPS
rozmowa o systemie
postanowienie sądu o umieszczeniu w placówce