PRACOWNIK - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 29 sie 2012, 18:40

dalej się upieram,
że wywiad o pomoc materialną przeprowadza pracownik socjalny i wnioskuje pomoc zatrudniony pracownik socjalny Ośrodka Pomocy Społecznej.
Pracownik socjalny stowarzyszenia na mocy porozumienia z dyrektorem OPS może przeprowadzać wywiady, ale te wywiady muszą być podbite pieczątką pracownika socjalnego zatrudnionego w OPS / na takie podbijanie pieczątek na wywiadach robionych przez pracownika organizacji nigdy bym nie podbiła nie będąc na wywiadzie.Jest to odpowiedzialność finansowa OPS za przyznanie pomocy materialnej, a nie stowarzyszenia. Stowarzyszenia mają obowiązek w swoim statucie prowadzić pracę socjalną dążącą do wyjścia z bezdomności i mogą do OPS-ów wysyłać wywiady z pracy socjalnej, z indywidualnych programów dotyczących aktywizacji bezdomnego. Pracownik socjalny zatrudniony w OPS może być delegowany do pracy w schronisku i wtedy jest OK! bo jest pracownikiem OPS i przyjmuje klientów w schronisku, przeprowadza wywiady na miejscu, wnioskuje i dyrektor OPS-u przyznaje lub nie / decyzją.
~MAGDA11

Napisano: 29 sie 2012, 18:43

Do ~Ja: poczytaj swój zakres czynności z OPS
~MAGDA11

Napisano: 29 sie 2012, 23:05

Do ~MAGDA11. Po pierwsze: to ja nie jestem pracownikiem oddelegowanym do pracy w Noclegowni (stowarzyszeniu), lecz jest to moja dodatkowa praca i jestem tam zatrudniona jako pracownik socjalny na podstawie umowy.
Po drugie: zakres czynności jaki tam posiadam mówi nie tylko o prowadzeniu pracy socjalnej lecz także o przeprowadzaniu wywiadów.
Po trzecie: jako pracownik socjalny OPS posługuję się czerwoną pieczęcią a jako pracownik Noclegowni posługuję się czarną pieczęcią (może nie wiesz, że kolory mają znaczenie).
Po czwarte: może nie wiesz, ale aby niektóre jednostki pozarządowe mogły istnieć muszą zatrudniać pracownika socjalnego (zakres czynności danego pracownika zależy od potrzeb i szefa danej jednostki)
Po piąte: pracuję tam od kilku lat i wywiady, które tam przeprowadzam wysyłane są do OPS w całej Polsce i nigdy z tego tytułu nie było żadnych problemów ani nikt nigdy ich nie kwestionował. Od 15 lat posiadam uprawnienia pracownika socjalnego i to właśnie uprawnienia były istotne gdy mnie tam zatrudniano. Pozdrawiam
~Ja

Napisano: 29 sie 2012, 23:32

Zapomniałam dodać, że podpisywanie się, stawianie pieczątki lub pisanie przez osoby nieuprawnione po dokumentach, które sporządził ktoś inny jest przestępstwem przeciwko dokumentom (jest to naruszenie prawa). Z druku wywiadu wyraźnie wynika, że wywiad podpisuje pracownik socjalny, który przeprowadził wywiad oraz osoba z którą przeprowadzono wywiad. Pracownik socjalny obojętnie czy z OPS czy ze stowarzyszenia jedynie proponuje (wnioskuje) pomoc a czy zostanie ona przyznana decyduje szef OPS albo osoby, które posiadają jego upoważnienie do podejmowania tego typu decyzji (i to są decydenci a nie jest nim pracownik socjalny)
~Ja

Napisano: 30 sie 2012, 15:51

zgodnie z ustawa o pomocy społecznej:
Art. 25.2. Zlecanie realizacji zadań z zakresu pomocy społecznej nie może obejmować:
1) ustalania uprawnień do świadczeń, w tym przeprowadzania rodzinnych wywiadów środowiskowych;

wywiady środowiskowe / druki/ są drukami wewnętrznymi jednostek organizacyjnych pomocy społecznej

schroniska jako stowarzyszenie: Art. 49. 5.
~MAGDA 11

Napisano: 30 sie 2012, 18:37

Do ~MAGDA 11: od 2007r. mam umowę w Noclegowni a przepis, który cytujesz został zmieniony w styczniu 2010r. i w obecnym brzmieniu obowiązuje od marca 2010r. Chylę czoła, bo rzeczywiście wygląda na to, że pracownik stowarzyszenia nie powinien robić wywiadów, choć jak do tej pory nikt tego u mnie nie zakwestionował.
~Ja

Napisano: 02 wrz 2012, 22:40

ale w końcu ktoś się znajdzie , zakwestionuje i będą problemy. W stowarzyszeniu pomagaj jak najbardziej pisząc do OPS podania o pomoc, do Pefronu o turnusy rehabilitacyjne, Komisji d/s niepełnosprawności, alkoholowej, pisz indywidualne projekty wyjścia z bezdomności itp. Informuj bezdomnych o ich prawach, bo jesteś do tego zobowiązana jako pracownik socjalny,ale znajdziesz się miedzy ,, młotem, a kowadłem,, jeśli pracujesz w organizacji i w OPS- to moje zdanie i doświadczenie
~MAGDA11

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x