Problem- pomyłka w imieniu i terminy - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 01 paź 2018, 12:59

Dzień dobry.
Mam pytania, może dla niektórych proste, ale dopiero co w spadku dostałam KDR do obowiązków.
Pani złożyła mi wniosek o przyznanie Karty Dużej Rodziny dla córki (była już posiadaczem karty, chce przedłużyć, gdyż studiuje), wnosi o tradycyjną i elektroniczną. Zaś na czworo pozostałych członków rodziny wnosi o elektroniczną. Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie to, że zauważyłam, że w poprzednim wniosku w imieniu Wnioskodawczyni popełniłam błąd (nie ma kropki nad ż.)
Oto moje pytania do wniosku:
1. Córce przyznaje zgodnie z oświadczeniem KDR do 30.6.2021 r? czy do 30.9.2021 r.?
2. Wnioskodawczyni powinnam anulować kartę i Ją o tym powiadomić? zanim zawnioskuję o kartę elektroniczną?
3. Syn w listopadzie kończy 18 lat. Pani chcę abym elektroniczną kartę przyznała na czas nauki czyli do 30.06.2022 r.? (Tradycyjna jest przyznana do listopada, do urodzin).
Kasia12
Stażysta
Od: 01 paź 2018, 12:43
Zajmuję się: PS, KDR

Napisano: 02 paź 2018, 7:23

1. Raczej do 30.09.2021
2. Anulować Kartę - kiedyś miałam podobną sytuację - zadzwoniłam i tylko telefonicznie powiedziałam że dla jednej osoby trzeba będzie ciut dłużej poczekać (również błąd w imieniu)
3. Wydaje mi się że nie może być tak że daty ważności będą różne- system powinien chyba wychwycić błąd. Przynajmniej tak jest jeśli ktoś ma dwa imiona i poprzednia osoba która wprowadzała wniosek oba imiona wprowadziła do rubryki "imię" - w momencie przyznawania dodatkowej elektronicznej karty - kiedy uzupełniam pierwsze imię i drugie imię członka rodziny system pokazuje błąd - że dane na karcie tradycyjnej są inne ( jedno imię) - tu chyba sytuacja będzie podobna.
kdr.04
Stażysta
Od: 27 lip 2018, 7:31
Zajmuję się: kdr

Napisano: 02 paź 2018, 10:08

Dziękuję za pomoc.
A co w takiej sytuacji jak anuluje jej kartę. Co z opłatą?
W systemie zaznaczam, że wnoszę dla Niej o przyznanie karty: dla osoby która wcześniej była jej posiadaczem? i zaznaczam tradycyjną oraz elektroniczną?
Kasia12
Stażysta

Napisano: 03 paź 2018, 10:09

W przypadku osoby dla której zlokalizowano błąd w nazwisku proponuję w zakładce "Zarządzanie kartami" wyszukać kartę i anulować z powodu "Błąd wnioskodawcy" i "Błąd urzędnika". Dla takiej anulowanej karty można na dole strony wybrać "Zamów ponownie". Pojawi się wtedy okno z pytaniem czy chcesz poprawić dane osoby. Będzie wtedy można zmodyfikować to nazwisko i przygotować do zamówienie kartę tradycyjną.

Nowy wniosek rozumiem, że wnioskodawca złożył tylko o domówienie karty elektronicznej? W takim razie, jeżeli wcześniej postąpi Pani zgodnie z tym co wyżej napisałam (anuluje i zamówi kartę tradycyjną) to nową kartę elektroniczną będzie można już z poprawnymi danymi domówić. Ważne jest tylko to żeby najpierw przyznać nową kartę tradycyjną i dopiero później wydać zgodę na domówienie elektronicznej.

Ja osobiście postąpiłabym tak jak powyżej, ponieważ nie wymaga to modyfikowania wniosku podpisanego i złożonego przez wnioskodawcę.
SOFTIQ
http://www.softiq.pl
Herka
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 02 sty 2018, 17:03
Zajmuję się: KDR

Napisano: 03 paź 2018, 10:38

Nowy wniosek dotyczy tylko elektronicznej karty dla czworga członków rodziny. Dla jednego składa o tradycyjną (przedłużenie) i elektroniczną. Dobrze rozumiem, że Wnioskodawca nie ponosi żadnych kosztów?
Serdecznie dziękuję za pomoc i wyrozumiałość.
Kasia12
Stażysta

Napisano: 03 paź 2018, 14:18

Tak, wnioskodawca nie ponosi żadnych kosztów.
SOFTIQ
http://www.softiq.pl
Herka
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 02 sty 2018, 17:03
Zajmuję się: KDR

Napisano: 05 paź 2018, 10:16

Dziękuję za pomoc.
Kasia12
Stażysta