Jeśli będziecie brać wszystko co do Was nie należy to praca socjalna i biurowa będzie zalegać i znów telewizja będzie mieć co wystawiać. Po pracy na stanowisku magazyniera mogą proponować Wam też inną pracę niezwiązaną z Waszym stanowiskiem bo jak się zacznie ... .
Najlepszym rozwiązaniem byłoby gdyby federacja wystosowała pismo do tych gmin, z którymi już nawiązała kontakt z prośbą o informacje czy żywność na terenie gminy była wydawana i jaki zakres prac wykonywali pracownicy OPS.
Wytyczne określają zasady wydawania żywnosci, w tym skierowań.Jest napisane, że przed wydaniem skierowania osoba składa oświadczenie o wysokości dochodów oraz podaje powody określone w art. 7 i dalej, że podaje informacje niezbędne przy wypisaniu skierowania. W skierowaniu jest zaznaczone, że w pierwszej kolejności pomoc kierowana jest do wymienionych powodów, potem wpisuje - inne (z oświadczenia). Wywiady rodzinne przeprowadza się tylko w zakresie określonym przez przepisy prawa.; zatem przeprowadzanie wywiadów jest nadużyciem.
I taka uwaga - przy tym zadaniu kolejny już raz można zauważyć, że ops-y same tworzą sobie dodatkowe problemy, e zwiększają biurokrację.
Jeżeli mamy więcej osób np. osoby korzystające z programu dożywiania (do tej grupy kierujemy pomoc w pierwszej kolejności, tym samym ograniczamy pomoc pieniężną na zakup żywności), to należy do nich "dotrzeć" i wypełnić druk ze zgodą na przetwarzanie danych i sporządzić listę i ... przekazać organizacji.
Z wczorajszych informacji Ministerstwa wynika, że nie wyklucza się wprowadzenia zmian w zasadach dystrybucji żywności. Na dzień dzisiejszy są wytypowane organizacje i one odpowiadają za przebieg realizacji programu - z ops-ami mają współpracować w zakresie typowania beneficjentów ostatecznych.\
żywnośc unijną w ramach programu POPŻ wydają pracownicy socjalni, i cóż zrobić ? kierownik jak każe to się idzie.
i właśnie tak to wygląda w ops ach zamiast w środowiska , to do magazynu, potem słyszymy w telewizji , że stała się tragedia , gdzie był pracownik ..... a magazynie był...
Witam, a ja mam pytanie właśnie dot darów żywnościowych. Do tej pory otrzymywałam żywność z gops-u w ramach tego programu. Teraz wszedł "nowy" etap i poinformowano mnie że przekraczam kryterium dochodowe. Moje pytanie czy jeśli jest w rodzinie osoba niepełnosprawna (syn) to trzeba spełniać też kryterium dochodowe, przed tem tego nie było. Jestem samotnym rodzicem i otrzymuję zasiłki z Gops-u w tym świadczenie pielęgnacyjne i alimenty w funduszu. Całość przekracza kwotę z kryterium. Myślałam że jeśli jest niepełnosprawnosć w rodzinie to jest przyznawana ta zywność na innych zasadach?????
Witam.
U nas (nie powiem gdzie, bo wywiad działa) gminy (kierownicy i wójtowie) otrzymały pismo z Federacji, że wydawanie żywności zgodnie z Wytycznymi Ministerstwa nie należy do pracwoników socjalnych, tylko do 4 organizacji, które stanęły do konkursu i go wybrały. Po prostu realizują projekt unijny i muszą postępować zgodnie z Wytycznymi. Ponadto dostają na to pieniądze i to ich problem, jak sobie dystybucję żywności zorganizują w terenie ( z pewnością jednak ops nie mogą tego robić, bo nie są organizacjami uprawnionymi). Pracownicy socjalni łączcie się i piszczie do Federacji o pomoc. My zostaliśmy poparci, choć wojny jeszcze nie wygraliśmy, ale się nie poddajemy. Jeśli nie uda się nam załatwić tego na miejscu, zwrócimy się z tym do MPiPS, jeśli dla MPiPS prawo nic nie będzie znaczyło, to dowie się o tym Bruksela. Nie poddawajcie się piszcie do Federacji i czytajcie przepisy na stronie Ministerstwa. Pozdrawiam.