Program POPŻ żywność unijna - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 5 z 5    [ Posty: 50 ]

Napisano: 15 lut 2015, 13:29

Cel. chęć autentycznej pomocy mieszkańcom oraz ukryta intencja osobista.
A przestrzeganie prawa to nic nie znaczy????
W każdej gminie, a nawet miejsocwości jest co najmniej jedna organizacja pozarządowa - straż pożarna, akcja katolicka, koło gospodyń wiejskich, miłośnicy wsi....
A wykorzystwanie własnych pracowników to nic nie znaczy, to nie jest łamanie prawa ....
Gość

Napisano: 18 lut 2015, 10:11

Tylko patrzeć , jak zacznie się palić, to ubierze się pracowników socjalnych w kombinezony i do gaszenia domów się pośle. Zaczynam to widzieć tak, że zakres obowiązków w OPS ogarnia WSZYSTKO co się dzieje w społeczeństwie. Poza rzeczami pozytywnymi oczywiście, bo od tego są inne służby i osoby. :)
zisis1

Napisano: 18 lut 2015, 12:02

Właśnie dostałam wiadaomość od Federacji w sprawie tej żywności:
W świetle Wytycznych do Programu POPŻ (FEAD) oraz obowiązujących w tym zakresie przepisów prawa ośrodki pomocy społecznej nie mogą być uznane za organizacje uprawnione do administrowania Programem, a tym samym magazynowania, transportu oraz dystrybucji żywności. Wydawanie natomiast takich poleceń służbowych pracownikom OPS, które dotyczą dystrybucji żywności w ramach Programu jest także niezgodne z prawem pracy: przepisami i regulacjami prawa powszechnego, umową o pracę, zakresem obowiązków oraz posiadanymi kwalifikacjami pracowników, w szczególności pracowników socjalnych.

W powyższej sprawie Federacja w najbliższym terminie podejmie interwencje w MPiPS i w związku z próbami przerzucania odpowiedzialności w zakresie dystrybuowania żywności oraz za obecne marne efekty programu, mimo że jako organizacja wskazywaliśmy w konsultacjach społecznych na takie ryzyko, co nie zostało uwzględnione.
yooo

Napisano: 18 lut 2015, 15:05

Przy okazji, to wyślij proszę te wytyczne do Emilii, żeby zaprzestała nękania swoich pracowników. Bo ona tam ich zajedzie w imię wartości wyższych i własnych ukrytych celów. Zresztą - takie stanowisko powinno MPiPS rozesłać do wszystkich ośrodków pomocy społecznej.
zisis1

Napisano: 18 lut 2015, 18:52

zisis
ja mam pracowników wartych milion dolarów ...nie to co ty. Dlaczego miałabym ich nękać.?? Jesteś dla mnie mało czytelna w zarzutach, ale mało mnie to...
Emilii

Napisano: 18 lut 2015, 19:58

yooo pisze:Właśnie dostałam wiadaomość od Federacji w sprawie tej żywności:
W świetle Wytycznych do Programu POPŻ (FEAD) oraz obowiązujących w tym zakresie przepisów prawa ośrodki pomocy społecznej nie mogą być uznane za organizacje uprawnione do administrowania Programem, a tym samym magazynowania, transportu oraz dystrybucji żywności. Wydawanie natomiast takich poleceń służbowych pracownikom OPS, które dotyczą dystrybucji żywności w ramach Programu jest także niezgodne z prawem pracy: przepisami i regulacjami prawa powszechnego, umową o pracę, zakresem obowiązków oraz posiadanymi kwalifikacjami pracowników, w szczególności pracowników socjalnych.

W powyższej sprawie Federacja w najbliższym terminie podejmie interwencje w MPiPS i w związku z próbami przerzucania odpowiedzialności w zakresie dystrybuowania żywności oraz za obecne marne efekty programu, mimo że jako organizacja wskazywaliśmy w konsultacjach społecznych na takie ryzyko, co nie zostało uwzględnione.
Czy jest możliwość przesłania wiadomości na maila? Bardzo proszę. Mój adres [email protected]
Miszka

Napisano: 18 lut 2015, 22:48

Niekiedy ci co nękają mają odczucie robienia nie sobie ale innym innym przyjemności.
Gość

Napisano: 19 lut 2015, 8:58

Miszka pisze:
yooo pisze:Właśnie dostałam wiadaomość od Federacji w sprawie tej żywności:

Czy jest możliwość przesłania wiadomości na maila? Bardzo proszę. Mój adres [email protected]
ja również bym prosił o wysłanie na maila [email protected]
tadek

Napisano: 19 lut 2015, 9:23

Emilii przeczytaj uważnie i ze zrozumieniem to co napisał yooo. Pracownicy socjalni toi nie są robotnicy. Nie jest ich obowiązkiem rozdawanie żywności - napisane to masz dokładnie. Tym bardziej, że cenisz ich tak wysoko jak milion dolarów. Zatrudnij sobie kogoś do tego za średnią krajową to cię będzie po rękach i nie tylko po tym całował.
zisis1

Napisano: 19 lut 2015, 12:06

Słuchajcie, jak robicie w załączniku Nr 6 jesli chodzi o problemy rodziny (Grupy Odbiorców)
Zaznaczacie jeden wiodący problem na jedną rodzinę czy każdemu członkowi rodziny inny problem? Mam matkę z trojgiem dzieci od 100-150% kryterium i tylko matka jest bezrobotna, masę mam takich przypadków.. co robicie w takiej sytuacji?
Baśka5

Strona 5 z 5    [ Posty: 50 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x