Proszę o wyjaśnienie

Wybrane tematy:
studia praca socjalna ustawa o przeciwdziałaniu przemocy wniosek do ZK Co powinna zrobić szkoła??? Procedura niebieskiej karty - prawa i obowiązki Ankieta Asystent Rodziny
ODPOWIEDZ
~lena

Proszę o wyjaśnienie

Post autor: ~lena »

Czy przed przystąpieniem do działań na mocy nowego rozporządzenia o NK musi być przyjety regulamin Zespołu. U nas zespół sie dopiero utworzył, regulamin jest w trakcie pisania, a tu mam już 2 nowe Niebieskie karty.
Kolejne pytanie - czy mam powiadomić o tych kartach wszystkich członków zespołu i czy mogę to zrobić telefonicznie bądź mailowo. Czy z tych rozmów telefonicznych sporządzam notatki?
Jak mam utworzyć grupę roboczą - praktycznie wiem, ale czy muszę to zrobić jakimś pismem i powiadomieniem? Proszę , jak to się dzieje u was????
~kacha

Re: Proszę o wyjaśnienie

Post autor: ~kacha »

hej Lena. mam dokładnie takie same dylematy jak Ty. jak cokolwiek sie dowiem to napisze. mam też pierwszą NK , nie wiem jak powołać grupę roboczą (formalnie).
~Myyia

Post autor: ~Myyia »

Spotkanie grupy roboczej powołuje przewodniczacy zespołu Inter., przynajmniej u nas tak postepujemy. Natepnie wysyłamy do dyrektorów czy kierowników danych instytucji w których pracuja członkowie zespołu czy niezbędne osoby z grupy roboczej i wysyłamy mniej wiecej w formie podanej poniżej :)

,, W związku z Porozumieniem o współpracy w Zespole Interdyscyplinarnym zawartym w dniu 18 luty 2011 r. oraz Zarządzeniem Nr ........ z dnia 21 marca 2011 r. w sprawie powołania Zespołu Interdyscyplinarnego ds. przeciwdziałania przemocy w rodzinie proszę o oddelegowanie pracownika Pani ...................... na spotkanie Zespołu Interdyscyplinarnego – grupy roboczej, które odbędzie się w dniu 27 październik 2011 r. o godzinie 10 30 w siedzibie tut. Ośrodka
Z uwagi na konieczność podjęcia pilnych działań dotyczących przeciwdziałania przemocy w rodzinie prosimy o niezawodne przybycie.
Dziękujemy. \"
~Myyia

Post autor: ~Myyia »

..jeslie zas chodzi o formalne powołanie grupy roboczej to powinno sie to odbyc juz na etapie zawierania Porozumienia o współpracy pomiedy poszczegolnymi instytucjami. Wówczas w takim porozumieniu w jednym z paragrafów mozna ując ze do zadań realizowancy przez członków ZI bedzie min. okreslanie składu grup roboczych w indywidualnych przypadkach. Tak wiec utorzenie grupy roboczej w sensie formalnym juz nastepuje podczas zawarcia porozumienia. No i tyle
~inka

Post autor: ~inka »

powołanie do grupy roboczej następuje przez wskazanie przedstawicieli konkretnych instytucji do danego przypadku. Porozumienie o którym piszesz, jest dokumentem określającym i porządkującym kwestie współpracy z danym podmiotem, ale ogólnie, co do zasady. Porozumienie podpisywane jest z wójtem/burmistrzem/prezydentem, który następnie powołuje zarządzeniem konkretne osoby do ZI. Tylko, że będzie to zespół decydencki/strategiczny, a nie zadaniowy /roboczy/.
ODPOWIEDZ