Przeciek z MPiPS - Świadczenia rodzinne

Strona 10 z 12    [ Posty: 116 ]

Napisano: 03 mar 2015, 21:25

przyjedzie na różowym czołgu zdobytym na Rosjanach
yhtgntfg

Napisano: 03 mar 2015, 23:21

A co to ja pusta blondina, żebym róż preferowała.?

wwo, jak byś nie napisała m&m, to bym nie wiedziała kto wam te dzieci niepełnosprawne szkaluje.
A czy będę to będzie zależało.....
m&m

Napisano: 03 mar 2015, 23:53

A ja nie moge sie nadziwic ,czemu opiekunowie dzieci az tak bardzo boja sie tego SKALOWANIA!!!!!!!!!!!!!!!-PRZECIEZ napewno nie maja NIC DO UKRYCIA ich pociechy pewnikiem to bardzo ciezkie stany,skoro maja STOPNIE ZNACZNE i nie zachodzi CHYBA obawa ,ze KTOS z komisji orzekajacych moglby sie dopatrzec jakis nieprawidlowosci,-skoro te wszystkie orzeczenia sie potwierdza ,to logicznym jest ze nikt im nic nie zabierze, ---no CHYBA ZE...... :lol:
dede

Napisano: 04 mar 2015, 13:39

O i dede odpisała - jak miło, szkoda tylko, że znów nie doczytała, ale złośliwości trochę wylała i o zwierzyńcu zapomniała.
Drogie panie - obydwie a wy tego 19 to do Warszawy się wybieracie po zakupy, czy też na organizowany przez rodziców protest?
Jeżeli na protest, to jeśli można to chciałabym się zapytać osoby - obydwie, w jakim charakterze będziecie w nim uczestniczyć: czy wspierająco, czy bojkotująco?
wwo

Napisano: 04 mar 2015, 14:19

dede pisze:A ja nie moge sie nadziwic ,czemu opiekunowie dzieci az tak bardzo boja sie tego SKALOWANIA!!!!!!!!!!!!!!!-PRZECIEZ napewno nie maja NIC DO UKRYCIA ich pociechy pewnikiem to bardzo ciezkie stany,skoro maja STOPNIE ZNACZNE i nie zachodzi CHYBA obawa ,ze KTOS z komisji orzekajacych moglby sie dopatrzec jakis nieprawidlowosci,-skoro te wszystkie orzeczenia sie potwierdza ,to logicznym jest ze nikt im nic nie zabierze, ---no CHYBA ZE...... :lol:
Po pierwsze, skalowanie ma dotyczyć wszystkich orzekanych, nie tylko dzieci. Druga sprawa, czy zdajesz sobie sprawę że skalowany ma być ZNACZNY stopień niepełnosprawności? To czy ktoś dostanie 7a czy 7b to z punktu widzenia opiekuna nie ma znaczenia, skoro w jednym i drugim przypadku musi warować przy podopiecznym.
Ale to jeszcze nic, najciekawsze jest to, że do skalowania ma być użyty formularz wypracowany w zespołach ds autyzmu i ds rozwiązań systemowych. Przeznaczenie tego formularza miało być zupełnie inne, powstawał jako narzędzie wspomagające ocenę niesamodzielności autystów, a nagle okazało się, że to świetne, uniwersalne narzędzie. Gówno prawda, np moja córka, który w skali Barthel ma 10pkt, wg nowego formularza okazuje się być samodzielna lub prawie samodzielna ( w zależności od wybranych pytań, 12 z 18), i to mimo że tylko leży, nawet nie siedzi. W ten sposób każda osoba niepełnosprawna ruchowo, ale w normie intelektualnej okaże się być samodzielna lub prawie samodzielna. Zresztą zobaczcie sami.
Formularz nazywa się: "Formularz_kwalifikowania_osob_niepelnosprawnych_powyzej_16rz_do_szczegolnego_specjalistycznego_wsparcia.pdf" i można go znaleźć w necie.
Nie mam nic przeciwko skalowaniu, ale przy użyciu adekwatnych narzędzi, a nie narzędzi do generowania budżetowych oszczędności.
RR6

Napisano: 04 mar 2015, 14:41

Chyba z tym warowaniem przy podopiecznym nie jest do końca prawdą, jeśli jednym z postulatów opiekunowie dzieci domagali sie mozliwości zarobkowania przy pobieraniu świadczenia pielegnacyjnego.
m&m

Napisano: 04 mar 2015, 14:44

Jednak jak w 2013 padła propozycja skali barthel, to wśród opiekunów zwłaszcza pociech wywołała popłoch jak lis w kurniku :lol:
Marjolcia

Napisano: 04 mar 2015, 14:47

wwo pisze:O i dede odpisała - jak miło, szkoda tylko, że znów nie doczytała, ale złośliwości trochę wylała i o zwierzyńcu zapomniała.
Drogie panie - obydwie a wy tego 19 to do Warszawy się wybieracie po zakupy, czy też na organizowany przez rodziców protest?
Jeżeli na protest, to jeśli można to chciałabym się zapytać osoby - obydwie, w jakim charakterze będziecie w nim uczestniczyć: czy wspierająco, czy bojkotująco?
A czy ja sie wybieram na protest rodziców?
Jeżeli juz się wybiorę to na protest opiekunów dorosłych.
A biorąc udział w proteście niekoniecznie z kazdym jednym punktem muszę sie zgadzać.
U nas nie obowiązuje dyscyplina partyjna.
m&m

Napisano: 04 mar 2015, 14:50

m&m pisze:Chyba z tym warowaniem przy podopiecznym nie jest do końca prawdą, jeśli jednym z postulatów opiekunowie dzieci domagali sie mozliwości zarobkowania przy pobieraniu świadczenia pielegnacyjnego.
Tak, z tym że jest to postulat uparcie powtarzany przez JEDNĄ osobę, opiekującą się niedosłyszącą córką. Czy ta osoba w dalszym ciągu pobiera śp, nie wiem, ale wiem że chodzi ona pod rękę z pupilkami mpips i pfronu, więc jej intencje są oczywiste. Natomiast na pewno nie jest to osoba reprezentatywna dla opiekunów osób niepełnosprawnych w stopniu znacznym.
RR6

Napisano: 04 mar 2015, 14:53

Marjolcia pisze:Jednak jak w 2013 padła propozycja skali barthel, to wśród opiekunów zwłaszcza pociech wywołała popłoch jak lis w kurniku :lol:
Tak, w środowisku opiekunów autystów, tu skala Barthel się absolutnie nie sprawdza, stąd prace nad formularzem i przegięcie w drugą stronę
RR6

Strona 10 z 12    [ Posty: 116 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x