Jestem asystentem rodziny , ostatnio kobieta powiedział mi że pobił ją mąż i uderzył też ich dziecko. Prosiła , zebym nikomu nic nie mówiła jednak z uwgi na powgę sytuacji zlosiłam do do opsu. Pani założyła NK bowiem ten facet ma już zawiasy za pobicie starszego syna. Powiedzi co moge jeszcze zrobić . Wiem , ze ona się wyprze tego że mi mówiła bo się go boi. Pracownik socjany ma z nią pracowac i rozmawiać żeby tego nie kryła. Do porkuratury narazie nie został złożony wniosek bo nie mamy dowodów na to . Co mozemy jeszcze dla niej zrobić
dobrze by było, żeby popracoał z kobieta psycholog, jeżeli są dzieci należy zgłosić sprawe do szkoły (tam zwykle pedagog lub psycholog prowadzi obserwację, a następnie odpowiedio ukierunkowana prace z dziećmi), skoro jest założona nk to na pewno policja została powiadomiona (a jeśli nie to należy powiadomić) nie musicie mieć zgody ofiary na prowadzenie postępowania, ale oczywiście powinno się w takiej sytuacji zachowac delikatność, powoli wzmacniać ofiarę i utwierdzać, że tylko współdziałaniem możemy coś osiągnąć , pomóc jej dzieciom, a także sprawcy. Przekonać babkę, że nie zmierzamy do karania męża, tylko do udzielenia mu pomocy w nabyciu umiejętności panowania nad negatywnymi emocjami itd itp.... no nie da się tak doładnie tego opisać ))
miałam ostatnio kontrolę procedury NK. W składzie ZI, zgodnie z rozporządzeniem i zaleceniami pokontrolnymi muszą być powołani przedstawiciele pomocy społecznej, oświaty, GKRPA, Policji i służby zdrowia ( nie pamiętam teraz $ ). jeśli nie ma potrzeby powoływania ZI w tym składzie przewodniczący ZI powinien uzasadnić dlaczego np. nie powołuje do ZI lub grupy roboczej np przedstawiciela GKRPA (skład zależny bowiem od występujących w rodzinie problemach, czy są np dzieci uczęszczające do szkoły to wtedy prosimy pedagoga szkolnego. Musicie pamietać, że wszelkie informacje o problemie przemocy w rodzinie mogą byc przetwarzane tylko i wyłącznie przez członków zespołu/grupy powołanych przez Przewodniczącego ZI. Jesli np. przewodniczący ZI chce mieć informacje czy sprawca przemocy np. ma problem alkoholowy, czy był zgłaszany do GKRPA - pismo w tej sprawie powinno być skierowane imiennie do czlonka zespołu/grupy, który jest przedstawicielstwem GKRPA, tak samo należy kierować pisma nie do Komisariatu a imiennie do funkcjonariusza Policji ( oczywiście powołanego członka ZI/grupy. Zwróćcie uwagę na dostarczanie do przewodniczącego ZI NK wypełnionej przez uprawnionych - NK ma być osobiście dostarczona do rąk przewodniczącemu, jeśli go nie ma np. w pracy to NK musi być w kopercie, której nikt nie możne otworzyć. jesli przewodniczacy jest na urlopie, NK powinna by dostarczona jego zastepcy, który musi miec jednak upowaznienie w tj sprawie od przewodniczacego.