Praktyka pokazała, że ustawa o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie ma lukę. Do godz. 15 w dni robocze odbiera zespół z pracownikiem socjalnym na czele. A co po 15 godzinie, co wieczorami, co w weekendy? Pracownik socjalny nie może w tym czasie, bo wolno mu tylko w ramach czynności służbowych. A policja się wypiera, że jej nie wolno, bo od tego jest pomoc społeczna. Prawnicy wskazują na lukę prawną i niedopracowanie. Moim zdaniem zapisy ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej (policja dowozi dziecko) oraz fakt, że policja pracuje 24 godziny i 7 dni w tygodniu z połączeniem z par. 13 ust. 3 rozporządzenia o procedurze Niebieskich Kart wyraźnie wskazuje na obowiązek policji. Do tego jest jeszcze zwolnienie radiowozów ze stosowania fotelików w Kodeksie ruchu drogowego. Co Wy na to? u Was też policja odmawia w weekendy odbioru dziecka, którego życie jest zagrożone i wydzwania po domach pracowników socjalnych, by przyjechali to zrobić?
u nas też jest walka o to! dodam, że już dwukrotnie byłam \"ściągany\" np.w sobotę czy po 15 w tygodniu i brałem udział w czynności odebrania dziecka jako pracownik socj. Nie mam nic przeciwko, pod warunkiem, że będę miał to \"na papierze\", żeby nikt \"Życzliwy\"mi nie zarzucił, że działam sam. Acha- jechałem za pełną zgodą, wręcz na wniosek Pani Kierownik MOPS-u. Jak rozwiązać formalnie sytuację po godz. pracy MOPSu??? Poradźcie...
witajcie, ja mam w moich czynnościach i obowiązkach zapisane, że zgodnie z nową ustawą podejmuję wspólnie z policją i pogotowiem interwencje, bez względu na porę dnia. Naprawdę nie jest to żaden nawał pracy-a efektywność pracy wzrasta baaaardzo!!!
A kto Ci każe odbierać telefon z pracy?! Szukają Cię w górach i na jeziorach gdzie wypoczywasz? Przywożą na ich koszt służbową limuzyną czekając np. 5 godzin? Po wypiciu wódki po którą masz prawo sięgnąć w dni wolne? Kij im w oko!
Hej! Czytam i myślę, że przepisy są naprawdę \"słabo sprecyzowane\"!!! ja pracuję w MOPSIE i przedwczoraj byłam z Policją u rodzinki, gdzie rodzice mieli prawie 3 promile. Na szczęście w domu obok mieszka dziadek 3 dzieci. Było to po godz.19. Pan dyr. MOPSu wyznaczył mnie do brania udziału w takich interwencjach. Też nie mam tego w obowiązkach... Mam nadzieję, że jutro dodamy zapis w moich \"papierkach\". Takie sytuacje j.w.zdarzają się rzadko, ale zdarzają... Jak Wam dyr. albo kierownik wpisze taki punkt w obowiązki to działacie zgodnie z prawem. Powodzenia! P.s. Czy Wy też działacie w ten sposób? Ja myślę, że nie ma innej opcji przy \"takich\" przepisach...