kadrowa cos tam policzyla ze kiedys Kn pracowal 26godz to 5godz dziennie a teraz 40 tyg czyli 8dzienie i urlop KP tyle wynosi dziennie wiec NIESTETY ale sie zgadza i KN traci na urlopach
Do wymiaru urlopu nauczyciela zalicza się wszystkie zajęcia i czynności wynikające z 40-godzinnego tygodniowego czasu pracy. Przepisy ustawy - Karta Nauczyciela nie określają dobowego wymiaru czasu pracy nauczyciela. Jednak biorąc pod uwagę, że łączny czas pracy nauczyciela wynosi do 40 godzin tygodniowo, w ramach 5-dniowego tygodnia pracy, można przyjąć - dla celów ustalania uprawnień do urlopu wypoczynkowego - że średnio na dobę nauczyciel pracuje 8 godzin. Oznacza to, iż nauczyciel zatrudniony w pełnym wymiarze czasu pracy w szkołach i placówkach nieferyjnych jest uprawniony do urlopu wypoczynkowego w wymiarze 280 godzin (35 dni x 8 godzin).
no a moja kadrowa liczyla 26godz podzielone przez 5dni,najlepiej jakby dowiedziec sie w PIP.urlop zaległy jest do wykorzystania ale na jakich zasadach-juz nowych czy jeszcze po KN.moim zdaniem wyjdzie ze ponowemu ale to moej skromne zdanie.
Roman potwierdzam mój punkt widzenia. Choć przyzna się, że kiedy zadzwoniłem do inspekcji pracy przedstawili mi wersję o 26 godzinach. Być może pani inspektor nie wiedziała, że chodzi o placówkę nieferyjną.