opiekun na silę - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 15 sty 2014, 12:19

Nie chcę być więcej opiekunem prawnym ( mam już 3 podopiecznych) a dyrekcja nakazuje!!!!
Jak się z tego wywinąć? Oczywiście argumenty że już 3 , że dużo więcej roboty i nie mogę nie działają! Może jakaś podstawa prawna?
~zosia

Napisano: 15 sty 2014, 12:29

Nie ma podstawy prawnej by nakazać.

Ja asertywnie odmawiam.
~Marianna

Napisano: 15 sty 2014, 12:45

odmówisz to problemy w pracy - tak u nas jest
~ewa

Napisano: 15 sty 2014, 12:53

a jak nie odmówisz to problemy sie nie pojawią?
~Marianna

Napisano: 15 sty 2014, 13:23

Jak się nie zgodzisz:
to za karę nie dostaniesz urlopu w twoim terminie
to ułoże ci taki grafik że popamiętasz
to nie dostaniesz nadgodzin...

~dyr.

Napisano: 15 sty 2014, 13:25

Opieka prawna jest dobrowolna. Jak dyrektor tego nie rozumie to będzie rodziło to duże problemy. Nie ma innych osób do tej funkcji? Może ktoś z rodziny, pracownik ops z miejsca zamieszkania?
~Marcin

Napisano: 15 sty 2014, 13:52

U nas tak jest ze wszystkim musisz zostać
opiekunem usamodzielnienia, opiekunem finansowym, opiekunem prawnym

choć nie masz tego w zakresie obowiązków, który podpisywałaś przy przyjęciu do pracy (chyba że w punkcie inne polecenia dyrekcji)
~zosia

Napisano: 15 sty 2014, 14:24

podobno można starać się o jakieś pieniądze za bycie opiekunem prawnym, z sądu?nie wiem, ale trzeba popytać
~Zuzka

Napisano: 15 sty 2014, 15:21

Według art. 943 § 2. Kodeksu pracy mobbing oznacza działania lub zachowania dotyczące pracownika lub skierowane przeciwko pracownikowi, polegające na uporczywym i długotrwałym nękaniu lub zastraszaniu pracownika, wywołujące u niego zaniżoną ocenę przydatności zawodowej, powodujące lub mające na celu poniżenie lub ośmieszenie pracownika, izolowanie go lub wyeliminowanie z zespołu współpracowników. Istotnym jest fakt, iż osobą dopuszczającą się mobbingu nie musi być pracodawca, lecz może to być przełożony lub współpracownik.

Pracodawca jest zobowiązany przeciwdziałać mobbingowi (art. 943 § 1. K.p.).

Art. 943 §3 K.p. jest podstawą odpowiedzialności pracodawcy, daje pracownikowi możliwość dochodzenia zadośćuczynienia pieniężnego od pracodawcy za utratę zdrowia spowodowaną mobbingiem. Przedstawione zadośćuczynienie nie zostało określone w Kodeksie pracy dlatego na podstawie art. 300 K.p. stosuje się odpowiednio przepisy kodeksu cywilnego (art. 445 K.c. oraz art. 444 K.c.). Dodatkowo jeżeli mobbing był przyczyną rozwiązania umowy o pracę, pracownikowi przysługuje prawo dochodzenia od pracodawcy odszkodowania w wysokości nie niższej niż minimalne wynagrodzenie za pracę (art. 943 §4. K.p.)
~etatysta

Napisano: 15 sty 2014, 15:24

Czasami to już wolę by opiekunem i mieć wszystko na swojej głowie niż szukąc matki albo ojca, zwłaszcza teraz gdy trzeba każdą p..ierdołkę podpisać.
~kapek

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x