Przygotowanie pedagogiczne w MOW. - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 2 z 3    [ Posty: 30 ]

Napisano: 30 gru 2012, 21:05

Paranoja. A ile godzinowo zrealizowałaś godzin praktyki studencjej? Osobno na licencjacie i na mgr? Bo powinnaś wziąć pod uwage jeden dyplom - np. z licencjatu. Wedle ustawy powinno być 150 h praktyki ped. i 270 h teorii z bloku ped. - dyd. psych.
~Kriss

Napisano: 30 gru 2012, 21:16

Poza tym moja uczelnia, pomimo tego, że \"nie posiadam przygotowania ped.\" wedle opinii słownej KO przyjęła mnie bez problemu na socjoterapię. Więc dziwi mnie to dlaczego Ciebie nie chcą przyjąć...
~Kriss

Napisano: 30 gru 2012, 21:19

https://www.wse.amu.edu.pl/Praktyki/2012 ... ICZNYM.pdf

Pomocnym może okazać się ten link.
~Kriss

Napisano: 03 sty 2013, 21:30

Studia na kierunkhttps://ops.pl/forum.php/archiwum/archiwum/forum.php?page=&cmd=show&id=206752651&category=27u Pedagogika nadają absolwentom przygotowanie pedagogiczne i umożliwiają podjęcie pracy w placówkach i instytucjach edukacyjno-wychowawczych na stanowisku pedagoga, opiekuna, wychowawcy (zgodnie z Rozporządzeniem MEN z dnia 12 marca 2009 roku).

Ukończenie specjalności: edukacja wczesnoszkolna z wychowaniem przedszkolnym umożliwia podjęcie pracy w charakterze nauczyciela klas 0, I-III oraz nauczyciela przedszkola (na podstawie Rozporządzenia MENiS z dnia 7 września 2004 roku oraz Rozporządzenia MEN z dnia 12 marca 2009 roku).

Absolwent pedagogiki

Absolwent kierunku pedagogika studiów pierwszego stopnia, w trakcie procesu kształcenia zdobył podstawową wiedzę ogólnopedagogiczną oraz specjalnościową - w zależności od jej wyboru spośród wszystkich oferowanych specjalności na studiach I stopnia.

Uzyskane wykształcenie wyposaża absolwenta w całokształt kompetencji niezbędnych do skutecznego podjęcia przyszłych praktycznych działań zawodowych. Wszystkie proponowane specjalności wyposażają Absolwenta w przygotowanie pedagogiczne zgodne z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej z dnia 12 marca 2009 r. (Dz. U. z dnia 27 marca 2009 r.); Studiowane specjalności pedagogika wczesnoszkolna oraz nauczanie przedszkolne natomiast nadają Mu kwalifikacje nauczycielskie.

Absolwent jest przygotowany zatem do pracy w szkolnictwie, w placówkach oświatowo-wychowawczych, poradniach specjalistycznych, służbie zdrowia, instytucjach doradztwa zawodowego i personalnego, a także instytucjach profilaktyki społecznej i w wymiarze sprawiedliwości. Jest przygotowany do podjęcia studiów II stopnia.
~Mira

Napisano: 05 sty 2013, 14:17

zgadzam się z Mira należy jeszcze dodać że studia mgr to studia uzupełniające i jak ktoś nie chce nie musi tego robić może po licencjacie skończyć nawet 5 podlodówek, ale oczywiście w naszym kraju jest tak ze przyjmują do pracy po mgr- wmawiając jednocześnie ludziom ze licencjat to za mało , tak było kiedyś. mało tego, podjąć studia mgr można nawet na innej specjalność, lub tez na innym kierunku mając np. zrobiona opiekuńczo wychowawcza - licencjat idę na mgr. i kończę przedszkolna z terapia pedagogiczna, lub mieć skończone licencjat z pedagogiki robię mgr z administracji ta druga możliwość weszła całkiem niedawno ps. jest to dla mnie trochę nie zrozumiale ale jak można to można .
~Fasola

Napisano: 07 sty 2013, 19:13

Udowodnić nieprawdę można każdemu, ale jeśli fakty przemawiają za siebie i jeśli uczelnia wydaje adekwatne zaświadczenie o posiadaniu przygotowania pedagogicznego <nawet jeśli to była specjalność nienauczycielska> trzeba walczyć o swoje, jeśli fakty przemawiają za tym.
~Mira

Napisano: 08 sty 2013, 13:40

Na podstawie tej tabelki, która jest zawarta w powyższym linku można zauważyć,że przygotowanie pedagogiczne dzieli się na przygotowanie pedagogioczne nauczycielskie (po specjalności nauczycielskiej) oraz przygotowanie pedagogiczne (które uzyskuje się na kierunku pedagogika - specjalność nienauczycielska).
Przygotowanie pedagogiczne nauczycielskie daje kwalifikacje do pracy na stanowisku nauczyciela. Niezależnie od tego kierunek pedagogika nadaje PRZYGOTOWANIE PEDAGOGICZNE.
~Magdek

Napisano: 07 sie 2013, 16:18

Witam serdecznie! Ja od pięciu lat jestem nauczycielem w przedszkolu. Od dnia 30.06.2010r. jestem nauczycielem kontraktowym, aktualnie robię staż na nauczyciela mianowanego. Też mam problem z przygotowaniem pedagogicznym. Ukończyłam studia (licencjat i mgr) na kierunku pedagogika, specjalnośc resocjalizacja z profilaktyką społeczną. Na suplemencie jest napisane: \"Absolwent uzyskał pogłębioną wiedzę z zakresu współczesnej pedagogiki i psychologii.Posiada kwalifikacje do pracy wychowawczej i profilaktycznej na stanowisku wychowawcy, opiekuna, kuratora sądowego, inspektora- w zakresie profilaktyki społecznej w placówkach resocjalizacyjnych, w zakładach penitencjarnych, w organizacjach i stowarzyszeniach pozarządowych, jak również pedagoga szkolnego\". Skończyłam też s.podyplomowe-wych.przedszkolne i edukacja wczesnoszkola(- studia te nie dały mi przygotowania pedagogicznego). Moja p. dyrektor twierdzi (niby po konsultacji z kuratorium), że owe przygotowanie mam. Pisałam do mojej macierzystej uczelni pytanie i prośbę o wydanie zaświadczenia, odpisali: \"uczelnia nie wydaje zaświadczeń o przygotowaniu pedagogicznym.Dyplom oraz suplement są dokumentami wyższej rangi potwierdzającymi kwalifikacje pedagogiczne uzyskane przez stdenta\". Kuratorium odpisuje, że \"można przypuszczać, że ukończony kierunek studiów pozwolił zdobyć uprawnienia pedagogiczne\". Sugerując się rozporządzeniem MEN zliczyłam wszystko i godzin mam o wiele wiecej z poszczególnych przedmiotów, jednak praktyki odbyłam w sądzie. Boję się, że ktoś zakwestionuje moje uprawnienia, np. podczas egzaminu na n-la mianowanego albo przy zmianie pracy. Aktualnie nie mogę pozwolić sobie na studia. Co Państwo o tym sądzą? Będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki.pozdrawiam
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 08 sie 2013, 17:36

Praktyka, którą odbyłaś w sądzie nazywała się pewnie \"praktyką PEDAGOGICZNĄ ciągłą w placówce resocjalizacyjnej\". Nigdzie nie jest napisane, że praktyka pedagogiczna musi być realizowana jedynie w placówkach oświatowych. Studia na kierunku pedagogika właściwie obligatoryjnie dają kwalifikacje pedagogiczne. Może się jednak zdarzyć, że jakaś szkoła źle stworzyła specjalność (siatka godzin, praktyk itp. nie pokrywa się z sylwetką absolwenta) - tak bywa przy różnych dziwnych, nietypowych, nowych specjalnościach i w uczelniach z mało zorientowaną w tym temacie kadrą ;)
~etatysta

Strona 2 z 3    [ Posty: 30 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x