Przyjęcie dziecka do placówki
Re: Przyjęcie dziecka do placówki
Czyli proponujecie zakasać rękawy 31.12.2012r. i do rana się przystosować do nowego. Moim zdaniem ten rok jest na wprowadzanie zmian. Tokiem rozumowania ~marioli i ~zainteresowanego to jak do was przyjedzie asystent rodziny by wspólnie z wychowawcą opracować plan pomocy dziecku to go odeślecie. Rozumiem też że przyjmujecie dalej dzieci 5 letnie. Udawanie że przepisy nie obowiązują jest zafałszowywaniem rzeczywistości bo wszystkie powiązane instytucje zmieniają dostosowują się i opracowują nowe procedury postępowania JUŻ.
Dzięki ci ~monika za przytoczenie tego art. bo gdzieś mi umknął.
Do ale jaja. Jak chcieliśmy w pewnej sprawie wzorować się na nowej ustawie to Urząd Wojewódzki sprowadził nas do pionu mówiąc, że nowa Ustawa nas jeszcze nie obowiązuje i mamy zrobić zgodnie ze starymi przepisami czyli : tak jak im właśnie było wygodnie. Jeżeli chodzi o dokumentacje to Urząd określił się, że możemy pracować już na nowych drukach bo\" to nic nie zaszkodzi a może pomóc w pracy\". Chore jest to, że Urząd kiedy chce mówi, jedno a kiedy indziej co innego. Kiedy więc możemy odnieść się do jakiegoś artykułu z nowej Ustawy a kiedy nie możemy- decyduje Urząd kiedy mu wygodniej.
Co do asystentów rodzin to akurat tak się złożyło, że już sprawdziłam i żadna z rodzin naszych dzieci takowych jeszcze nie otrzymała i nie zapowiada się żeby w najbliższym roku dostali.Co niektórzy w OPS byli nawet zdziwieni o co mi chodzi kiedy pytałam o asystentów
Co do asystentów rodzin to akurat tak się złożyło, że już sprawdziłam i żadna z rodzin naszych dzieci takowych jeszcze nie otrzymała i nie zapowiada się żeby w najbliższym roku dostali.Co niektórzy w OPS byli nawet zdziwieni o co mi chodzi kiedy pytałam o asystentów

Oprócz Przyjęcie dziecka do placówki - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze przeczytaj również:
Wiem z jakich powodów jest jak jest.
wspólne gosp.domowe
Postulaty do rządu
wychowanek na ucieczce
Wychowanek POW idzie do MOW
pracownik socjalny w pow a kontrola zarządcza
Bójka policjantów w domu dziecka w Lęborku
Wywiad z Polkowskim
Placówki niepubliczne
POSTULATY DO RZĄDU
RUSZCZIE DYREKTORÓW
Chylę czoła przed wychowawcami.
dodatek dla pracowników socjalnych
co po tym jak już ktoś dojdzie do wniosku, ze placówka jest zbędna????
odpłatność za pobyt dziecka
umieszczenie dziecka w DPS