rodziny na dotychczasowych zasadach - Stare tematy

Strona 3 z 4    [ Posty: 35 ]

Napisano: 04 sty 2012, 19:50

Miko za bardzo nie wiadomo o co chodzi, żeby udzielić prawidłowej odpowiedzi to podaj jakie masz dziecko, w jakim wieku czy ma orzeczoną niepełnosprawność. uops to nic innego jak ustawa o pomocy społecznej ;)
~Nikto

Napisano: 04 sty 2012, 20:03

ale ze mnie?#... mogłam się domyśleć że to ustawa! dwoje 11 i 9 lat
~Miko

Napisano: 04 sty 2012, 20:37

To szczerze powiem że dla Ciebie korzystniej jest na nowych zasadach, zamiast 688 dostaniesz 1000. Chyba że dzieci sa niepełnosprawne, ale wtedy różnica jest jakies 3 zł, więc na to samo wyjdzie. Moim zdaniem nowe przepisy sa korzystniejsze dla dzieci;)
~Nikto

Napisano: 04 sty 2012, 21:18

Rodziny wielodzietne z innych powiatów funkcjonują jeszcze przez 3 lata, a co dale? Czy ma ktoś iformacje czy można z imi podpisać nową umowę np jako pogotowie lub specjalistyczna, lub jako zwykła zawodowa? wie ktoś coś o tym..
~borda

Napisano: 04 sty 2012, 21:50

no właśnie wiem że korzystniej dlatego pytam czy ten wniosek muszę pisać by być na nowych? czy myślisz że dostanę taką informację? od mojego urzedu? czy muszę sama pytać? niezbyt mam zaufanie przez 7 lat nie raz się zawiodłam czasami korzystałam z pomocy forum zawsze pozytywnie
~Miko

Napisano: 04 sty 2012, 22:36

starosta w terminie 2 tyg. powiadamia wszystkie rodziny, czy chcą na starych czy nowych zasadach.
~x

Napisano: 04 sty 2012, 22:46

A jak myślicie, o co chodziło ustawodawcy w zmienionym ust. 5 art. 226, kiedy piał o świadczeniach, wynagrodzeniach i dodatkach dla plac. op-wych typu rodzinnego. Mam wrażenie, że chodziła o % podstawy na dziecko lub kwotę 660 z nowej ustawy ale już się gubię w tych nowościach. Pozdrawiam
~Aga

Napisano: 04 sty 2012, 22:50

Nie piał a pisał sorki
~Aga

Napisano: 04 sty 2012, 22:57

u nas jest tak, że wszystkie rodziny informujemy (zmiana ustawy daje nam na to czas do 14 stycznia) o możliwości wyboru korzystniejszej \'opcji\' dla nich: pozostania na starych zasadach. Z tym, że jeżeli wybierają stare zasady (muszą obligatoryjnie złożyć wniosek o wyborze starych zasad do końca stycznia). Jeżeli natomiast nie złożą wniosku o wyborze starych zasad do końca stycznia, no to wtedy automatycznie według nowych zasad.
~Monika

Napisano: 05 sty 2012, 14:01

~kaja

\"Nasz mecenas dziś zinterpretował zapis art. 226, że rodziny, którym przyznano pomoc idą w trybie uops a dopiero te utworzone po 01.01.2012 idą zgodnie z nową ustawą. Wyjątkiem jest dziecko do 7 roku życia, bo nie zmienia mu się pomocy po ukończeniu 7 lat tylko nadal 988,20 zł. Tak samo z wychowankami usamodzielnianymi. wrrrrrrrrr.niech szlag trafi twórców tej ustawy. Mamy styczeń i nadal nie wiadomo co i jak. Taki gniot!!!! \"

Kaju współczuje mecenasa.

Przecież zapis art 240 o usamodzielnionych jest całkiem inny jak 226, który czyta się od 1 ustępu do 9 łącznie. A tam bardzo łatwo można wyczytać, że on (twój mecenas) nie ma racji w materii rodzin zastępczych.

Na prawdę nie wiem co ci mam radzić - innego mecenasa???
~iwa

Strona 3 z 4    [ Posty: 35 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x