rodziny na dotychczasowych zasadach - Stare tematy

Strona 2 z 4    [ Posty: 35 ]

Napisano: 04 sty 2012, 10:37

marta co ty za bzdury wypisujesz, jesli rodzina zdecyduje sie na stare zasady to będzie miała wypłacana je do tej pory az dziecko nie opuści rodziny zastepczej a nie przez 3 miesiaca, tacy forumowicze wprowadzaja zamęt w naszych głowach, czy w nowelizacji jest napisane że przez 3 miesiące? jesli tak to ja czytac nie potrafię, jeśli nie to ty źle interpretujesz przepisy!!!!
~Iza

Napisano: 04 sty 2012, 11:17

pani Izo proszę czytać przepisy końcowe.pozdrawiam
~Monika

Napisano: 04 sty 2012, 11:39

co konkretnie z przepisach końcowych ma pani na myśli
~Iza

Napisano: 04 sty 2012, 14:27

Też nie rozumiem o jakich przepisach końcowych pisze Monika bo Iza ma racje.

Jeżeli rodzina złoży wniosek do 31 stycznia, że chce otrzymywać pomoc wg \"starych\" zasad to dostaje ją do 18 roku życia dziecka, jeżeli zaś nie zołzy tego wniosku to po \"staremu\" dostaje do 31.03.2012 a od 1.04.2012 po \"nowemu\"

Początkowo miałam wątpliwości, ale teraz coraz bardziej jestem przekonana, że nowelizacja zamiast polepszyć sytuację rodzin zastępczych to ja pogorszyła, bo jeśli czytamy że \"sprawy o wynagrodzenia, dodatki i świadczenia (...) rozpatrujemy na zasadach i w trybie (...) - to chyba jest jednoznaczne, że wtedy nie możemy rozpatrywać ich wg. \"nowych\" zasad a wiec np. wychowanek nie może zostać do 25 roku życia, dochodem dziecka jest zasiłek pielęgnacyjny itd.

Niezorientowanych o czym piszemy - tj. o nowelizacji ustawy - odsyłam tutaj

https://wartowiedziec.org/index.php/pomo ... -podpisana
~iwa

Napisano: 04 sty 2012, 15:38

Tutaj też niejasności owszem zgadzam się tym że jak rodzina chce na starych zasadach to do końca, ale słusznie iwa zauważasz że nie jest o dla rodzin do końca korzystne. Poza tym widzę że różnie powiaty będą też płacić rodzinom zastępczym tym którzy nie złożą wniosku część dopiero od kwietnia a część tak jak u nas już od stycznia. Zdecydowanie przesadzili z tymi niejasnościami, niby próbują coś naprawić ale coś nie wychodzi :(
~grazka

Napisano: 04 sty 2012, 15:56

ja tez tak myślę iwa, a poza tym według mnie jeżeli ktoś wybiera \'\'na starych zasadach\" to bym nawet decyzji nie zmieniała bo po co? a jeżeli zmienić to, treści decyzji nie ruszać a w podstawie prawnej przytoczyć tylko jeden art. 226 ust. 5 z ustawy z 15 grudnia 2011 o zmianie ustawy o wsp. rodzin. i sys. pieczy (dobrze myślę???)
~Monika

Napisano: 04 sty 2012, 16:47

Jeżeli chodzi o stare decyzje to rzeczywiście za dużo się nie zmieni tylko ten art. 226 o którym mówisz trzeba wprowadzić i pewnie coś w uzasadnieniu.
~grazka

Napisano: 04 sty 2012, 18:15

Jest tylko jeden problem, w ustawie o pomocy społecznej, którą znowelizowała ustawa o pieczy zastępczej, zostały od dnia 01.01.2012r skreślone wszystkie art. dotyczące rodzin zastępczych. Czyli pisząc decyzję starej rodzinie, która będzie wydawana obecnie, nie możemy się powoływać na ustawę o pomocy społecznej bo tam już nic nie ma o rodzinach zastępczych.
~Grzegorz

Napisano: 04 sty 2012, 19:13

Nasz mecenas dziś zinterpretował zapis art. 226, że rodziny, którym przyznano pomoc idą w trybie uops a dopiero te utworzone po 01.01.2012 idą zgodnie z nową ustawą. Wyjątkiem jest dziecko do 7 roku życia, bo nie zmienia mu się pomocy po ukończeniu 7 lat tylko nadal 988,20 zł. Tak samo z wychowankami usamodzielnianymi. wrrrrrrrrr.niech szlag trafi twórców tej ustawy. Mamy styczeń i nadal nie wiadomo co i jak. Taki gniot!!!!
~kaja

Napisano: 04 sty 2012, 19:44

proszę o pomoc jestem rodziną zastępczą teraz od 01.01. niezawodową jak czytam piszecie o wnioskach jeżeli rodzina chce na starych zasadach( kto informuje taką rodzinę?) a w moim przypadku korzystniej jest na nowych czy muszę napisać wniosek? proszę mi pomóc nie bardzo wiem co to jest uops?
~Miko

Strona 2 z 4    [ Posty: 35 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x