rolnik oświadczył, że nie pracuje w swoim gospodarstwie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 6    [ Posty: 52 ]

Napisano: 28 maja 2014, 19:17

Rolnik oświadczył, że jest właścicielem gospodarstwa, ale w nim nie pracuje bo opiekuję się swoją matką. A wszystkie prace związane z gospodarstwem wykonuje córka i zięć. Proszę o odpowiedzi czy przyznać spłatę czy nie.
mmm

Napisano: 28 maja 2014, 19:56

a ustawę się czytało ??? a co mówi art. 3 ust. 1 ???
art. 3 ust. 1 mówi, że jak rolnik napisze oświadczenie, że zaprzestaje prowadzenia gospodarstwa rolnego ....
musisz go poinformować co to oznacza ...
szpieg z krainy D

Napisano: 29 maja 2014, 7:01

szpieg z krainy D pisze:a ustawę się czytało ??? a co mówi art. 3 ust. 1 ???
art. 3 ust. 1 mówi, że jak rolnik napisze oświadczenie, że zaprzestaje prowadzenia gospodarstwa rolnego ....
a co to oznacza?
malgo1
Stażysta
Od: 29 maja 2014, 6:56
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2014, 8:00

malgo1 pisze:
szpieg z krainy D pisze:a ustawę się czytało ??? a co mówi art. 3 ust. 1 ???
a co to oznacza?
Też się z chęcią dowiem, bo "nasi" rolnicy żądają definicji zaprzestania prowadzenia gospodarstwa i opisania skutków jakie rodzi to konsekwencje.
Bazyl

Napisano: 29 maja 2014, 8:18

no właśnie co?
mmm

Napisano: 29 maja 2014, 8:21

Ja swoich odesłałem ze wzorem takiego oświadczenia o zaprzestaniu do KRUSu, żeby się dowiedzieli czy nic im to nie przeszkodzi i co na to jego ekscelencja KRUS :p
Jeszcze nie powracali do mnie, sam jestem ciekaw co KRUS w Chełmie (woj. Lubelskie) stwierdzi :D
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 29 maja 2014, 8:23

Ja też mam rolnika z 11 ha który twierdzi że gospodarstwo prowadzi syn a on już od dwóch lat nie, ale nie przepisywali gospodarstwa bo zależy mu na ubezpieczeniu w KRUS
Jak sprawdzić kto tak naprawdę prowadzi gospodarstwo? Da się to ustalić?
julka22

Napisano: 29 maja 2014, 8:28

julka22 pisze:Ja też mam rolnika z 11 ha który twierdzi że gospodarstwo prowadzi syn a on już od dwóch lat nie, ale nie przepisywali gospodarstwa bo zależy mu na ubezpieczeniu w KRUS
Jak sprawdzić kto tak naprawdę prowadzi gospodarstwo? Da się to ustalić?
Nie przychodzi mi żaden pomysł do głowy na to, chyba że codzienne szpiegowanie i rejestracja/nagrywanie tego co ten ktoś robi ;)
Może się mylę...
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 29 maja 2014, 8:54

rolnik, małżonek czy domownik nie może napisać oświadczenia, że nie prowadzi czy zaprzestał pracować w gospodarstwie rolnym, gdyż jest to sprzeczne z ustawą o ubezpieczeniu społecznym rolników. Nawet jak wydzierżawił ziemię to żeby być na obowiązkowym Krusie musi zostawić sobie kawałek ziemi, no chyba że przeszedł na rentę, emeryturę w Krus - ale wtedy o ZDO nie będzie się ubiegał.

Podlegając obowiązkowo do Krus oświadczyli w momencie zgłoszenia do ubezpieczenia, że pracują w gospodarstwie rolnym, jak jest to małżonek lub domownik to oświadczył, że pomagają w pracy w tym gospodarstwie. Zadzwońcie do pierwszego lepszego Krus to wam to potwierdzą.

Jeżeli taki rolnik napisze oświadczenie, że nie pracuje to raz - złożył fałszywe oświadczenie, drugi raz - mamy problem, trzeci raz - Krus ma problem, a rolnik ma to wszystko w d...e.
klawiatura
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 21 maja 2014, 11:02
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2014, 9:16

Co za bzdury , co ma krus do rozstrzygania czy zdo przysługuje czy nie? Podpisze rolnik domownik małżonek rolnika oświadczenie z ustawy o sr i zdo może dostać, nie podpisze nie dostanie. Jak jest obowiązkowo ubezpieczony w krus to nie będzie miał składek do zus. Nie potraficie przeczytać 2 prostych zapisów art. 3 ustawy o zdo i art. 17b ustawy o śr a zabieracie się za przepisy ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników.
Ogarniecie się w końcu i przestaniecie wydzwaniać, wysyłać ludzi do krus, ,,piękną'' opinię wystawiacie sobie i przy okazji innym normalnie myślących, wstyd mi za Was :oops:
Kati@

Strona 1 z 6    [ Posty: 52 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x