w dziale śp. pielęgnacyjnym ukazał się taki komentarz@@@ pisze:Re: rolnik oświadczył, że nie pracuje w swoim gospodarstwie
Postautor: Judy » 29 maja 2014, 8:33
Ja dzwoniłam do Krus-u, bardzo miła i rzeczowa kobitka powiedziała, że zanim ci rolnicy złożą nam te oświadczenia to najlepiej odesłać ich do Krus i tam jeżeli ktoś faktycznie udowodni, że zaprzestał prowadzić gosp. rolne to Krus wystawi nam stosowny dokument, że np. Pan x zaprzestał prowadzenia gosp. rolnego., wnioskodawca przedstawi nam zaświadczenie z Krus i mamy sprawę czystą.
A gdzie jest napisane, że rolnicy mają dostarczać zaświadczenia z KRUS?
Postautor: polo » 29 maja 2014, 10:47
Dostałam dzis odpowiedź MPiPS w następujacej treści - moje pytanie brzmiało : kiedy rolnik, małzonek rolnika, domownik może dostać zdo, szo, śp.
"Zgodnie z art. 3 ust. 1 ustawy o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów,
w przypadku, gdy o zasiłek dla opiekuna ubiegają się rolnicy, małżonkowie rolników lub domownicy, w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2013 r. poz. 1403, 1623 i 1650), świadczenie to przysługuje odpowiednio:
1) rolnikom w przypadku zaprzestania prowadzenia przez nich gospodarstwa rolnego;
2) małżonkom rolników lub domownikom w przypadku zaprzestania prowadzenia przez nich gospodarstwa rolnego albo wykonywania przez nich pracy w gospodarstwie rolnym.
Zgodnie z ust. 2 ww. artykułu, zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa rolnego lub zaprzestanie wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym, o których mowa w ust. 1, potwierdza się stosownym oświadczeniem złożonym pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań. Składający oświadczenie jest obowiązany do zawarcia w nim klauzuli następującej treści: „Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia.”. Klauzula ta zastępuje pouczenie organu o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań.
W świetle powyższej regulacji, fakt zaprzestania prowadzenia gospodarstwa rolnego
lub zaprzestania wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym, rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, potwierdza ww. oświadczeniem.
Przepisy ustawy o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów oraz przepisy ustawy
o świadczeniach rodzinnych, nie przewidują innej drogi dowodowej na ww. okoliczność.
Jednocześnie uprzejmie informuję, że przy ustalaniu prawa do zasiłku dla opiekuna,
w przypadku zaprzestania prowadzenia gospodarstwa rolnego/wykonywania w nim pracy przez rolnika, małżonka rolnika lub domownika, ww. oświadczenie może dotyczyć zarówno okresu od dnia wejście w życie ustawy o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów, jak i okresu od dnia 1 lipca 2013 r. do dnia poprzedzającego dzień wejścia w życie ww. ustawy, za które dana osoba ubiega się o ustalenie prawa do zasiłku dla opiekuna.
Analogiczne regulacje zawarte są w art. 17 b ustawy o świadczeniach rodzinnych, dotyczącym przyznawania rolnikom, małżonkom rolników i domownikom rolników specjalnego zasiłku opiekuńczego i świadczenia pielęgnacyjnego."
Sprawa jasna i przestańcie wymyślać i wklejac jakieś wyrwane z innej sprawy fragmenty.
polo