rolnik oświadczył, że nie pracuje w swoim gospodarstwie - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 6    [ Posty: 52 ]

Napisano: 29 maja 2014, 12:49

@@@ pisze:Re: rolnik oświadczył, że nie pracuje w swoim gospodarstwie
Postautor: Judy » 29 maja 2014, 8:33
Ja dzwoniłam do Krus-u, bardzo miła i rzeczowa kobitka powiedziała, że zanim ci rolnicy złożą nam te oświadczenia to najlepiej odesłać ich do Krus i tam jeżeli ktoś faktycznie udowodni, że zaprzestał prowadzić gosp. rolne to Krus wystawi nam stosowny dokument, że np. Pan x zaprzestał prowadzenia gosp. rolnego., wnioskodawca przedstawi nam zaświadczenie z Krus i mamy sprawę czystą.

A gdzie jest napisane, że rolnicy mają dostarczać zaświadczenia z KRUS?
w dziale śp. pielęgnacyjnym ukazał się taki komentarz

Postautor: polo » 29 maja 2014, 10:47

Dostałam dzis odpowiedź MPiPS w następujacej treści - moje pytanie brzmiało : kiedy rolnik, małzonek rolnika, domownik może dostać zdo, szo, śp.

"Zgodnie z art. 3 ust. 1 ustawy o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów,
w przypadku, gdy o zasiłek dla opiekuna ubiegają się rolnicy, małżonkowie rolników lub domownicy, w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2013 r. poz. 1403, 1623 i 1650), świadczenie to przysługuje odpowiednio:
1) rolnikom w przypadku zaprzestania prowadzenia przez nich gospodarstwa rolnego;
2) małżonkom rolników lub domownikom w przypadku zaprzestania prowadzenia przez nich gospodarstwa rolnego albo wykonywania przez nich pracy w gospodarstwie rolnym.
Zgodnie z ust. 2 ww. artykułu, zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa rolnego lub zaprzestanie wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym, o których mowa w ust. 1, potwierdza się stosownym oświadczeniem złożonym pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań. Składający oświadczenie jest obowiązany do zawarcia w nim klauzuli następującej treści: „Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia.”. Klauzula ta zastępuje pouczenie organu o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań.
W świetle powyższej regulacji, fakt zaprzestania prowadzenia gospodarstwa rolnego
lub zaprzestania wykonywania pracy w gospodarstwie rolnym, rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, potwierdza ww. oświadczeniem.
Przepisy ustawy o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów oraz przepisy ustawy
o świadczeniach rodzinnych, nie przewidują innej drogi dowodowej na ww. okoliczność.
Jednocześnie uprzejmie informuję, że przy ustalaniu prawa do zasiłku dla opiekuna,
w przypadku zaprzestania prowadzenia gospodarstwa rolnego/wykonywania w nim pracy przez rolnika, małżonka rolnika lub domownika, ww. oświadczenie może dotyczyć zarówno okresu od dnia wejście w życie ustawy o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów, jak i okresu od dnia 1 lipca 2013 r. do dnia poprzedzającego dzień wejścia w życie ww. ustawy, za które dana osoba ubiega się o ustalenie prawa do zasiłku dla opiekuna.
Analogiczne regulacje zawarte są w art. 17 b ustawy o świadczeniach rodzinnych, dotyczącym przyznawania rolnikom, małżonkom rolników i domownikom rolników specjalnego zasiłku opiekuńczego i świadczenia pielęgnacyjnego."

Sprawa jasna i przestańcie wymyślać i wklejac jakieś wyrwane z innej sprawy fragmenty.

polo
Kati@

Napisano: 29 maja 2014, 13:10

no...wszystko fajnie.....tylko po wyborach cos im sie poprzestawia wymysla cos nowego i kaza nam scigac tych roliników którzy złozyli oswiadczenia pod odp. karną i co???? Będziemy zawiadamiac prokurature??? Ządac zwrotów????? i moze jeszcze z obstawa chodzic do pracy... ja rolnikom odmawiam niech SKO sie martwi
mok

Napisano: 29 maja 2014, 13:20

Odmawiasz rolnikom? na jakiej podstawie? rozumiem, że nie złożyli oświadczeń o zaprzestaniu prowadzenia lub pracy w gospodarstwie?
@@@

Napisano: 29 maja 2014, 13:27

mok pisze:no...wszystko fajnie.....tylko po wyborach cos im sie poprzestawia wymysla cos nowego i kaza nam scigac tych roliników którzy złozyli oswiadczenia pod odp. karną i co???? Będziemy zawiadamiac prokurature??? Ządac zwrotów????? i moze jeszcze z obstawa chodzic do pracy... ja rolnikom odmawiam niech SKO sie martwi
Podziel się uzasadnieniem i podstawą do odmowy z w/w przyczyny? :)
Ciekaw jestem...
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 29 maja 2014, 13:28

mok tłumok zwolnij się.
jjj

Napisano: 29 maja 2014, 13:34

mok pisze:no...wszystko fajnie.....tylko po wyborach cos im sie poprzestawia wymysla cos nowego i kaza nam scigac tych roliników którzy złozyli oswiadczenia pod odp. karną i co???? Będziemy zawiadamiac prokurature??? Ządac zwrotów????? i moze jeszcze z obstawa chodzic do pracy... ja rolnikom odmawiam niech SKO sie martwi
o czym Ty piszesz? przerażasz swoją wiedzą :o
Kati@

Napisano: 29 maja 2014, 13:35

dlaczego obrażacie się wzajemnie ? czasami aż nie chce się tego czytać
kobietka

Napisano: 29 maja 2014, 13:50

a mnie dalej zastanawia jedna sprawa, a mianowicie:
art. 3 ust. 1 w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014r. zawiera zapis
"gdy o zasiłek dla opiekuna ubiegają się rolnicy, małżonkowie rolników lub domownicy, w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników świadczenie to przysługuje odpowiednio ... "
natomiast w ustawie o świadczeniach rodzinnych jest art 17b określający, że
"w przypadku, gdy o świadczenia, o których mowa w art. 16a i art. 17 ubiegają się rolnicy, małżonkowie rolników bądź domownicy, świadczenia te przysługują odpowiednio ... "
I O CO CHODZI ? że w ustawie o świadczeniach rodzinnych nie ma zapisu "w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników "
~*~

Napisano: 29 maja 2014, 14:17

dziwię się "pewniakom" twierdzącym, że przyznają jak rolnik podpisze się pod oświadczeniem, że zaprzestał. Każdy świadomy rolnik raczej zrezygnuje ze składania wniosku niż złoży swój autograf pod takim zapisem. Można ewentualnie podyskutować o domownikach bądź małżonkach rolników, bo w takim przypadku jest jakaś alternatywa.
**aga**

Napisano: 29 maja 2014, 14:22

Ja już kilka swoich postów tu wrzuciłem, co prawda byłem za nie skrytykowany ale i oto w tym chodzi, że jak ktoś źle pisze to trzeba go naprostować jak nie ma racji.

Jednak podtrzymuję zdanie, że zapisy o oświadczeniach dla rolników i innych z kręgu KRUS są dla nich niebezpieczne. Co prawda nie mamy podstaw do weryfikacji tych osób w KRUSie (co mi zarzucono i do błędu się przyznaję) ale czy oni (KRUS) nie zaczną weryfikować ich u nas. A zobaczycie co będzie jak taki rolnik dostanie ZDO a mu powódź albo susza pola zniszczy i ogłoszą w związku z tym jakiś program pomocy od razu okaże się że jest czynnym rolnikiem. A u nas akcja susza czy powódź to częsty przypadek Wiem, powiecie co będzie to będzie ale będzie będzie się działo
klawiatura
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 21 maja 2014, 11:02
Zajmuję się:

Strona 3 z 6    [ Posty: 52 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x