rolnik oświadczył, że nie pracuje w swoim gospodarstwie - Świadczenia rodzinne

Strona 4 z 6    [ Posty: 52 ]

Napisano: 29 maja 2014, 14:23

chyba tylko Kati@ trzeźwo myśli a mok jak się boisz podjąć decyzji to może się zwolnij a nie przerzucasz odpowiedzialność na SKO
ewa*

Napisano: 29 maja 2014, 14:29

**aga** pisze:dziwię się "pewniakom" twierdzącym, że przyznają jak rolnik podpisze się pod oświadczeniem, że zaprzestał. Każdy świadomy rolnik raczej zrezygnuje ze składania wniosku niż złoży swój autograf pod takim zapisem. Można ewentualnie podyskutować o domownikach bądź małżonkach rolników, bo w takim przypadku jest jakaś alternatywa.
przecież logiczne wg ustawy wystarczy oświadczenie, a cały czas poświęca opiece - więc czego ma się bać to stwierdzić oświadczeniem, chyba, że bierze podopiecznego na wózek i idzie do obory czy chlewu
Kati@

Napisano: 29 maja 2014, 14:39

Zgodnie z art. 6 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników ( Dz. U. z 2013r. poz. 1403 ze zm. )
1) rolnik – rozumie się pełnoletnią osobę fizyczną, zamieszkującą i prowadzącą na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, osobiście i na własny rachunek, działalność rolniczą w pozostającym w jej posiadaniu gospodarstwie rolnym, w tym również w ramach grupy producentów rolnych, a także osobę, która przeznaczyła grunty prowadzonego przez siebie gospodarstwa rolnego do zalesienia;
2) domownik – rozumie się osobę bliską rolnikowi, która:
a) ukończyła 16 lat,
b) pozostaje z rolnikiem we wspólnym gospodarstwie domowym lub zamieszkuje na terenie jego gospodarstwa
rolnego albo w bliskim sąsiedztwie,
c) stale pracuje w tym gospodarstwie rolnym i nie jest związana z rolnikiem stosunkiem pracy;
3) działalności rolniczej – rozumie się działalność w zakresie produkcji roślinnej lub zwierzęcej,
w tym ogrodniczej, sadowniczej, pszczelarskiej i rybnej;
4) gospodarstwie rolnym – rozumie się każde gospodarstwo służące prowadzeniu działalności rolniczej
Przepisy ustawy traktujące o prawach i obowiązkach rolnika odnoszą się w całej rozciągłości do obojga małżonków, będących współposiadaczami gospodarstwa rolnego i prowadzących działalność rolniczą na wspólny rachunek, co oznacza, że obydwoje są rolnikami w rozumieniu niniejszej ustawy.
Do małżonka rolnika nie będącego współposiadaczem gospodarstwa rolnego mają zastosowanie przepisy regulujące podleganie ubezpieczeniu odnoszące się do rolnika. Oznacza to, że małżonek rolnika spełniający określone warunki ustawowe podlega ubezpieczeniu obowiązkowo.

Zgodnie z art. 6 ust 2 ustawy o kształtowaniu ustroju rolnego (Dz.U. z 2012 poz. 803, ze zm.) uważa się, że osoba fizyczna osobiście prowadzi gospodarstwo rolne, jeżeli:
a) pracuje w tym gospodarstwie,
b) podejmuje wszelkie decyzje dotyczące prowadzenia działalności rolniczej w tym gospodarstwie ( pracuje w gospodarstwie rolnym, osobiście składa oświadczenia woli w sprawach związanych z funkcjonowaniem gospodarstwa, np. zawiera umowy z dostawcami, odbiorcami, bankami, ubezpieczycielami; zamieszkuje na terenie gospodarstwa rolnego lub w innym miejscu umożliwiającym pracę w tym gospodarstwie w wymiarze i z częstotliwością odpowiednią do charakteru prowadzonej produkcji, np. przy produkcji zwierzęcej niezbędna jest praktycznie codzienna obecność prowadzącego gospodarstwo)
Ewa2014

Napisano: 29 maja 2014, 14:54

i chyba nic nie wymyślę w temacie, że art. 17b w ustawie o świadczeniach rodzinnych nie ma zapisu "w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników ", a w ustawie z 4 kwietnia 2014r. o zasiłku dla opiekuna jest ten zapis :(
~*~

Napisano: 29 maja 2014, 15:06

przecież logiczne wg ustawy wystarczy oświadczenie, a cały czas poświęca opiece - więc czego ma się bać to stwierdzić oświadczeniem, chyba, że bierze podopiecznego na wózek i idzie do obory czy chlewu

Kati, nie chodzi o to, żeby pisać dla samego zapisu i poświadczać nieprawdę. Rolnik, który uprawia ziemię, prowadzi hodowlę nie napisze, że zaprzestał wykonywania pracy, bo to nierealne. I jak wcześniej pisałam - jeśli jest tego świadomy, to nie będzie się nawet ubiegał. Sam pan Wardach na szkoleniu mówił,że rolnik sam powinien wiedzieć, co znaczy "zaprzestać..." i adekwatnie do prawdy się wypowiedzieć. A ja i tak mam mnóstwo wątpliwości i z tego co wiem, takich osób jak ja jest wiele...
**aga**

Napisano: 29 maja 2014, 15:12

**aga** pisze:przecież logiczne wg ustawy wystarczy oświadczenie, a cały czas poświęca opiece - więc czego ma się bać to stwierdzić oświadczeniem, chyba, że bierze podopiecznego na wózek i idzie do obory czy chlewu

Kati, nie chodzi o to, żeby pisać dla samego zapisu i poświadczać nieprawdę. Rolnik, który uprawia ziemię, prowadzi hodowlę nie napisze, że zaprzestał wykonywania pracy, bo to nierealne. I jak wcześniej pisałam - jeśli jest tego świadomy, to nie będzie się nawet ubiegał. Sam pan Wardach na szkoleniu mówił,że rolnik sam powinien wiedzieć, co znaczy "zaprzestać..." i adekwatnie do prawdy się wypowiedzieć. A ja i tak mam mnóstwo wątpliwości i z tego co wiem, takich osób jak ja jest wiele...
masz rację, jak sama piszesz Rolnik, który uprawia ziemię, prowadzi hodowlę nie napisze, że zaprzestał wykonywania pracy, bo to nierealne. i tu się zgadzam, bo jak bedzie się opiekował, ale osoba opiekująca jeżeli cały czas poświęca opiece to nie robi nic w gospodarstwie i tylko o to chodzi w oświadczeniu a wszystko nakręciło głupie słowo zaprzestanie
Kati@

Napisano: 30 maja 2014, 7:49

Obserwuję ten temat od jakiegoś czasu, wydaje mi się dyskusja tutaj i "kłótnia" bezsensem...
Ale to moje zdanie które mogę sobie... :p

A tak przy temacie, Pani która się dowiadywała w KRUSie wczoraj co z oświadczeniem o zaprzestaniu,
dzwoniła i mi przekazywała, że przyjdzie wniosek złożyć bo KRUS (woj. lubelskie) nie będę wskazywać oddziału stwierdził,
że dla nich to nie żadna komplikacja i rolnik/itp. mogę takowe podpisywać (oczywiście jeżeli rzeczywiście zaprzestali).

Pozdrawiam ;)
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 30 maja 2014, 8:06

u mnie jest rolnik z 11 ha który twierdzi że gospodarstwo prowadzi syn (domownik w KRUS) a on już zaprzestał, ale z tego co słyszałam Pan rolnik pobiera dopłaty na siebie i akcyzę też. Pan nie boi się podpisać oświadczenia o zaprzestaniu od 01.07.2013r. i co z tym zrobić - co z dopłatami?
julka22

Napisano: 30 maja 2014, 8:12

jak co z dopłatami.

niech w ARMIR sie zapyta...tam mu powiedza. czy mu doplaty zabiora czy nie ...my tylko ZDO przyznamy jak napsize, ze zaprzestał

nie mozna miec wszystkiego
1986

Napisano: 30 maja 2014, 8:23

julka22 pisze:u mnie jest rolnik z 11 ha który twierdzi że gospodarstwo prowadzi syn (domownik w KRUS) a on już zaprzestał, ale z tego co słyszałam Pan rolnik pobiera dopłaty na siebie i akcyzę też. Pan nie boi się podpisać oświadczenia o zaprzestaniu od 01.07.2013r. i co z tym zrobić - co z dopłatami?
Szczerze? Ale nie komplikujmy sobie pracy, i tak mamy chore sytuacje...
Więc niech pisze i się sam martwi...
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Strona 4 z 6    [ Posty: 52 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x