rolnik oświadczył, że nie pracuje w swoim gospodarstwie - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 6    [ Posty: 52 ]

Napisano: 29 maja 2014, 9:26

Kati@ pisze:Co za bzdury , co ma krus do rozstrzygania czy zdo przysługuje czy nie? Podpisze rolnik domownik małżonek rolnika oświadczenie z ustawy o sr i zdo może dostać, nie podpisze nie dostanie. Jak jest obowiązkowo ubezpieczony w krus to nie będzie miał składek do zus. Nie potraficie przeczytać 2 prostych zapisów art. 3 ustawy o zdo i art. 17b ustawy o śr a zabieracie się za przepisy ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników.
Ogarniecie się w końcu i przestaniecie wydzwaniać, wysyłać ludzi do krus, ,,piękną'' opinię wystawiacie sobie i przy okazji innym normalnie myślących, wstyd mi za Was :oops:
Kati@ nie zgodzę się z Tobą, ja podpowiadam żeby dowiedzieli się w KRUSie czy Ci nie będą mieli nic do niego za podpisanie takiego oświadczenia,
a to w związku z tym, że nie mam ochoty się zajmować interpretacją przepisów KRUSu i tym bardziej różną poszczególnych oddziałów KRUSu.
A dodatkowo to rolnicy/małżonkowie itd. sami się pytają zazwyczaj czy mogą dopytać w KRUSie, więc tu problemu nie widzę z tym, że ktoś chce się upewnić.
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 29 maja 2014, 9:30

Kati przykro mi ale to Ty się ogarnij i jeśli nie znasz znaczenia pojęć to przestań pleść bzdury, nie można powiedzieć, że jest się trochę w ciąży a trochę nie, to że nasza ustawa jest taka jaka jest nic na to nie poradzimy, moi rolnicy po wysłaniu informacji praktycznie 15 do tej pory nie przyszli, bo oni rozumieją co to znaczy rezygnacja z prowadzenia gospodarstwa rolnego, dla Ciebie to świstek papieru jedynie, dla nich niekoniecznie, nawet po wyrównania nie przychodzą, mam ochotę któregoś namówić dam odmowę, ale chcę zobaczyć co na to sko lub wsa, ale obawiam się że nic z tego
dżela

Napisano: 29 maja 2014, 9:33

Ja dzwoniłam do Krus-u, bardzo miła i rzeczowa kobitka powiedziała, że zanim ci rolnicy złożą nam te oświadczenia to najlepiej odesłać ich do Krus i tam jeżeli ktoś faktycznie udowodni, że zaprzestał prowadzić gosp. rolne to Krus wystawi nam stosowny dokument, że np. Pan x zaprzestał prowadzenia gosp. rolnego., wnioskodawca przedstawi nam zaświadczenie z Krus i mamy sprawę czystą.
Judy

Napisano: 29 maja 2014, 9:35

Wiem, że najgorszy to wstyd ale nie za naszą głupotę, tylko za głupotę tych, którzy piszą przepisy niezgodne wręcz wykluczające zapisy innych ustaw. A ministerstwo widząc, że jest problem nic z tym nie robi. Wystarczy żeby wydali stosowny komunikat. Przecież ośrodki zaplanowały ogromne pieniądze na wyrównania ze względu na rolników i klops bo uczciwy rolnik nie podpisze oświadczenia a inny, co mu wszystko jedno, owszem i tu chodzi o uczciwość społeczną a nie błędne czytanie przepisów.
klawiatura
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 21 maja 2014, 11:02
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2014, 9:48

przeczytajcie dokładnie o co chodziło z rolnikami, macie tam wypowiedzi wnioskodawcy poprawki, Seredyn i ministra, może to Was oświeci, kto chce wiedzieć to szuka u źródła a nie w ustawie o krusie
https://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/biulet ... B5004AFA18
Kati@

Napisano: 29 maja 2014, 9:49

masz rację ja dzwonię do ministerstwa już 2 tydzień i nikt nie raczy odebrać tel
a224

Napisano: 29 maja 2014, 10:09

- mogłem do zawiadomienia o możliwości składania wniosków o ZDO dołączyć każdemu zapis z posiedzenia komisji sejmowej :lol:
klawiatura
Awatar użytkownika
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2014, 11:12

klawiatura pisze:- mogłem do zawiadomienia o możliwości składania wniosków o ZDO dołączyć każdemu zapis z posiedzenia komisji sejmowej :lol:
właśnie, przynajmniej by wiedzieli, że urzędnik myśli inaczej niż Ci co tworzą ustawy i interpretuje ustawy przeważnie na ich niekorzyść /może z asekuracji, może z pewności, że jest takim dobrym urzędnikiem/ i by pojęli, że odmowa urzędnika nie zawsze oznacza, że się nie należy,
Kati@

Napisano: 29 maja 2014, 11:32

Kati@ - ustawa ma być czytelna dla wszystkich, nie ma w niej mowy o linku do debaty sejmowej. Poza tym różne osoby jeżdżą po całej Polsce i szkolą (czy z ministerstwa czy inni showmeni)i podaj mi choć jedno nazwisko szkolącego, który powie że jeżeli rolnik napisze, że zaprzestał prowadzenia gospodarstwa rolnego - to na pewno nie odbije mu się to czkawką w przyszłości. Ty może jesteś z dużej miejscowości i jesteś "anonimowa" ale ja mam za płotem kilku rolników, którzy nie potrafią zrozumieć, że to państwo zabrało im w czerwcu 2013 roku świadczenie, tylko twierdzą że to pracownik GOPSu. A może jest tak jak piszesz, większość łącznie ze mną jest na tym forum nienormalna i wstydź się za nas dalej. Pa
klawiatura
Awatar użytkownika
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2014, 12:37

Re: rolnik oświadczył, że nie pracuje w swoim gospodarstwie
Postautor: Judy » 29 maja 2014, 8:33
Ja dzwoniłam do Krus-u, bardzo miła i rzeczowa kobitka powiedziała, że zanim ci rolnicy złożą nam te oświadczenia to najlepiej odesłać ich do Krus i tam jeżeli ktoś faktycznie udowodni, że zaprzestał prowadzić gosp. rolne to Krus wystawi nam stosowny dokument, że np. Pan x zaprzestał prowadzenia gosp. rolnego., wnioskodawca przedstawi nam zaświadczenie z Krus i mamy sprawę czystą.

A gdzie jest napisane, że rolnicy mają dostarczać zaświadczenia z KRUS?
@@@

Strona 2 z 6    [ Posty: 52 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x