Nie histeryzuję.west pisze: Histeryzujesz. Ust. 3 i ust. 3a mówią jak obliczyć kwotę należnych świadczeń, a ust. 3b w jaki sposób je wypłacić.
3. W przypadku gdy dochód rodziny przekracza kwotę, o której mowa odpowiednio w ust. 1 i 2, pomnożoną przez liczbę członków danej rodziny o kwotę nie wyższą niż łączna kwota zasiłków rodzinnych wraz z dodatkami przysługujących danej rodzinie w okresie zasiłkowym, na który ustalane jest prawo do tych świadczeń, zasiłek rodzinny wraz z dodatkami przysługuje w kwocie ustalonej zgodnie z ust. 3a.
3a. W przypadku przekroczenia kwoty uprawniającej daną rodzinę do zasiłku rodzinnego, o której mowa w ust. 3, zasiłek rodzinny i dodatki do zasiłku rodzinnego przysługują w wysokości różnicy pomiędzy łączną kwotą zasiłków rodzinnych wraz z dodatkami, o której mowa w ust. 3, a kwotą, o którą został przekroczony dochód rodziny.
3b. Łączną kwotę zasiłków rodzinnych wraz z dodatkami, o której mowa w ust. 3, stanowi suma przysługujących danej rodzinie w danym okresie zasiłkowym:
1) zasiłków rodzinnych podzielonych przez liczbę miesięcy, na które ustalane jest prawo do tych zasiłków,
2) dodatków do zasiłku rodzinnego, o których mowa w art. 10-13 podzielonych przez liczbę miesięcy, na które ustalane jest prawo do tych dodatków oraz
3) dodatków do zasiłku rodzinnego, o których mowa w art. 9, art. 14 i art. 15 podzielonych przez 12.
Teraz właśnie pracujemy.Gość pisze:Kiedy Wy pracujecie???
Przepis nie pozostawia wątpliwości. Uprawiasz prawotwórstwo. Moje stanowisko wyjaśniłem Ci dokładnie, jeśli nie wskażesz błędu w moim rozumowaniu, to nie bardzo wiem co Ci jeszcze tłumaczyć.west pisze:Histeryzujesz. Poczytaj pod projektem uwagi, założenia i wyjaśnienia. To co piszesz to jest zmniejszenie możliwości przekroczenia dochodu do 50 zł i byłaby to sztywna granica, a nie zależna od uzyskanego dochodu. W założeniu w decyzji ma być określana ogólna kwota świadczenia przyznanego na dziecko na cały okres oraz drugorzędnie określona miesięczna kwota do wypłaty.