Wpłynęła do gminy skarga na zakłócanie ciszy nocej w ogródku piwnym który znajduje się przy sklepie wśród bloków mieszkalnych. Może ktoś miał taki przypadek napiszcie ci zrobiliście.
no właśnie, w tamtym roku miałam problem z ogródkiem piwnym. Wydaliśmy zezwolenie, ale do dziś nie wiem, czy prawidłowo. Zgodnie z ustawą ogródek może być ustytuowany przy punkcie gastronomicznym, bo tylko w takim przypadku dopuszczona jest spożycie ,,w miejscu sprzedaży\'\'. Sanepid ma swoje przepisy, wydaje decyzję pozytywną, z którą przedsiębiorca przychodzi do urzędu. Trzeba zauważyć, że ogrodzenie i parasole nie uzasadniają sprzedaży. Muszą być jeszcze dwie kasy fiskalne i dostęp do w.c.
do z, czy możesz podzielić się podstawą prawną uzasadniającą odmowę- chodzi o dokłądny zapis na postanowieniu GKRPA, bo domyślam się, że komisja wydała opinię negatywną.
u mnie skończyło się na informcji ustnej .Osoba posiadająca zezwolenie na sprzedaż napojów alkoholowych poza miejscem sprzedaży chciała zasięgnąc informacji o możliwości otrzymania zezwolenia na ogródki piwne.więc miałam szczęście że nie złożyła wniosku.pewnie bym się motała z tą sprawą.przede wszystkim powinno być uchwała rady gminy o warunkach utworzenia ogródków piwnych przy sklepie.gdyż mogą znajdować się przy zakładach gastronomiczych i wówczas warunki takie same jak przy gastronomii.