Składkę KRUS według przepisów należy odliczyć.
(3. Za dochód uważa się sumę miesięcznych przychodów z miesiąca poprzedzającego złożenie wniosku lub w przypadku utraty dochodu z miesiąca, w którym wniosek został złożony, bez względu na tytuł i źródło ich uzyskania, jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, pomniejszoną o:[...]
2) składki na ubezpieczenie zdrowotne określone w przepisach o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych oraz ubezpieczenia społeczne określone w odrębnych przepisach;)
Natomiast jeśli chodzi o gospodarstwo poniżej 1 ha przeliczeniowego to nie można obliczyć z niego dochodu, bo jak sama piszesz gospodarstwo jest mniejsze niż 1 ha przeliczeniowy, więc jak?
(3. Za dochód uważa się sumę miesięcznych przychodów z miesiąca poprzedzającego złożenie wniosku lub w przypadku utraty dochodu z miesiąca, w którym wniosek został złożony, bez względu na tytuł i źródło ich uzyskania, jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, pomniejszoną o: 6) dochodu z powierzchni użytków rolnych poniżej 1 ha przeliczeniowego;)
Rozmawiałam w tej sprawie z Paniami przeprowadzającymi kontrolę ops. w/g nich , nie odliczamy tego dochodu, poniewaz poninniśmy odliczyć go od dochodu z pola, a tego dochodu nie ma. A nie możemy o wysokość tej składki pomniejszyć inny dochód rodziny np pobory żony. Bo wtedy pomniejszylibyśmy pobory żony o jej składki i o składki męża (rolnika). A o tym ustawa nie mówi, żeby komuś odliczać od dochodu składkę innej osoby.
Skonsultowałam tę interpretację telefonicznie z prawnikiem z MRPPS. Uzyskałam odpowiedź zupełnie inną. Stanowisko ministerrstwa jest takie że odliczamy składkę od sumy dochodów pozostałych członków rodziny.
Wobec sprzecznych interpretacji wybrałam korzystną dla rodziny, kierując się naczelną zasada pomocy społecznej.Odliczyłam składkę.
Poprosiłam o pisemną interpretację Ministerstwo. Po otrzymaniu interpretacji na piśmie. Będę postępować zgodnie z nią.
Pozdrawiam