Średni miesięczny koszt w placówce opiekuńczo - wychowawczej typu rodzinnego? - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 27 lis 2011, 23:35

Słuchajcie mam pytanie:

Czy po wejściu w życie ustawy o pieczy zastępczej nadal trzeba ogłaszać w dzienniku rzędowym średni miesięczny koszt utrzymania w placówce opiekuńczo-wychowawczej typu rodzinnego?? Do tej pory zawsze taki ogłaszaliśmy na podstawie przepisów ustawy o pomocy społecznej. W nowej ustawie tez jest napisane ze starosta ustala taki koszt w placówkach opiekuńczo-wychowawczych i ogłasza w dzienniku urzędowym. Myślę, że jak w ustawie o pieczy zastępczej jest powiedziane ze jednym z typów POW jest POW typu rodzinnego to trzeba taki koszt ogłosić bo w przeciwnym razie na jakiej podstawie będzie się odbywało zwracanie kosztów przez powiaty? Do tej pory była taka kwota zawarta w porozumieniach między powiatami i podstawą było ogłoszenie w dzienniku urzędowym.
Jakie jest wasze zdanie w tej sprawie?
~Grzesiek

Napisano: 29 lis 2011, 19:30

Nprawde nikt nie ma zadnych informacji na ten temat?
~Grzesiek

Napisano: 29 lis 2011, 21:11

Nikt.Nawet Ministerstwo.
~Sylwia

Napisano: 29 lis 2011, 21:37

A pytałas moze juz w ministerstwie?? Powaznie pytam.
~Grzesiek

Napisano: 08 gru 2011, 12:58

Ma ktos moze informacje na ten temat??
~Grzesiek

Napisano: 14 gru 2011, 16:32

art.196 ust.3,4 w nawiazaniu z art.101 ust.1
~eva

Napisano: 19 gru 2011, 16:27

Tak tez nad tymi art. się zastanawiałem. Ale jak one się maja do art. 191 gdzie jest powiedziane za co powiaty ponoszą odpłatność w przypadku gdy dziecko będzie umieszczone w placówce typu rodzinnego? Do tej pory nie było takie podziału - nowa ustawa go wprowadza. Wychodzi na to ze średnie miesięczne wydatki nie będą podstawa do ustalenia odpłatności w placówce rodzinnej tylko odpłatnością będzie wskazanie w art. 191. ust. 1 pkt. 3 obliczony zgodnie z zasadami podanymi w ustawie?? Czy może źle to zrozumiałem?
grzesiek
lysinho
Praktykant
Od: 23 sie 2011, 14:42
Zajmuję się:

Napisano: 19 gru 2011, 17:14

Pytajcie autorów ustawy , tych co brali za to pieniądze.
~IZA

Napisano: 20 gru 2011, 23:03

Wydatki w placowce typu R są analogiczne jak w zwykłej placówce,z takim zastrzeżeniem,że jeżeli taką placówkę prowadzi osoba spokrewniona,to działa to na zasadze rodziny zastępczej spokrewnionej.

Spójrz na komentarze do ustawy.
~Anna

Napisano: 26 gru 2011, 1:29

A posiadasz takie komenatrze?? Bo jak ich zanlezc nie moge? Nadal to jednak nie rozwiazuje problemu czy oglaszac sredni miesieczny koszt w placowce rodzinnej czy nie?
~Grzesiek

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x