Straszne - HYdE PaRK

Strona 2 z 8    [ Posty: 80 ]

Napisano: 03 sty 2017, 14:06

Aniele, z twojego wywodu mogę śmiało wysnuć wniosek, że jak spojrzysz na minorowym wzrokiem to ja mam prawo odczuć, że chcesz mnie zamordować, tak jak Niemcy mordowali wiadomo kogo. A ty powinnaś zostać za to spojrzenie odsądzona od czci i wiary. To po pierwsze.
Po drugie, jakoś nie ufam prawdomówności ludzi spod znaku KOD-u. Powiedzieć można wszystko. Ostatnio jedna pani z Nowoczesnej powiedziała, że posłowie PiS przepraszali ją za to że głosowali. Szkoda, że nie potrafiła podać nazwisk.
Po trzecie i ostatnie, zdaje się że po stronie KOD-u jest pewien Bronisław K. zagorzały krzewiciel miłości, dobroci, pojednania, łączenia, nie dzielenia i czekoladowych orłów. Ten cudowny człowiek kochał "fszystkich polkauf" miłością bezgraniczną dopóty, dopóki na nasz koszt wolno mu było pilnować żyrandola. Wystarczyło odebrać mu funkcję strażnika żyrandola, by ujawnił swoją prawdziwą naturę. Nadal pozostał krzewicielem miłości tylko, że miłości i pojednania inaczej. Teraz domaga się by przeciwników politycznych walić dechą albo cepem w łeb i cieszy się gdy rozwydrzona i pijana tłuszcza atakuje kobietę i ma nadzieję, że tak już będzie zawsze.
No więc rozumiem cię, dlaczego tak obrusza cię "krzywda" wyrządzona pani Cieleckiej. Wszak to są sami dobrzy ludzie, grzeczni, układni, gotowi oddać swoją ostatnią koszulę bliźniemu. Wiesz jakoś nie czytałem, by oburzyły cię ataki na posłankę PiS. Prawda, że to są podludzie? A nie uważasz, że jednak jedno z drugim może mieć jakiś związek? Nie znasz przysłowia "kto sieje wiatr ten zbiera burzę"? Ja od lat ostrzegałem przed demoralizowaniem społeczeństwa przez rządy PO/PSL.
Pani Cieleckiej mogło zrobić się przykro, gdyż jednak zdecydowana większość społeczeństwa ma inne priorytety i inny odbiór rzeczywistości. Ludzie nie bardzo rozumieją dlaczego pani Janda ma otrzymywać od państwa 1,5 miliona na funkcjonowanie jej prywatnych teatrów a panie Ostaszewska, Cielecka i te pozostałe chyba nie bardzo rozumieją dlaczego miałyby nie otrzymywać.
Kiedy młody Stuhr obrażał i szydził z prawicy, jego zachowanie przez salonowców zostało przyjęte owacyjnie, uznany został za bohatera a krytykom zamykano usta, że to była tylko dozwolona satyra. Ci sami ludzie, którzy zrobili ze Stuhra bohatera za jego chamstwo, teraz wylewają wiadra pomyj na głowy aktorów, którzy wystąpili naprawdę w satyrycznym programie Marcina Wolskiego. Pogardzam ludźmi, którzy stosują podwójne standardy i uważam, że to oni właśnie ponoszą pełną odpowiedzialność za psucie polskiego społeczeństwa. Ludzie wszak widzą, że ci sami, którzy kazali strzelać do górników, nasyłali służby na dziennikarzy, zabraniali Solidarności protestować, nasyłali policyjnych prowokatorów na Marsz niepodległości, kazali podpalić budkę pod rosyjską ambasadą, co groziło Polsce bardzo poważnymi konsekwencjami (chyba, że Sienkiewicz zrobił to w porozumienia z Rosjanami) teraz mienią się obrońcami demokracji. Mimo wszystko, ja stanę w obronie tych ludzi przed agresją ale sympatii mojej tacy ludzie nigdy mieć nie będą. A to co zrobiła pani Cielecka było o wiele bardziej obrzydliwe niż to co ją spotkało, jeśli ją spotkało.
Gość

Napisano: 03 sty 2017, 18:37

[quote="[Anioł*] Absolutnie się nie zgadzam. Pani Magdo proszę nie przepraszać. Polska do naród doświadczony wojną, przemocą, dyskryminacją, fobiami, ale to naród Honoru. Tego pokolenia już nie ma, tego z Polski Walczącej, które o te wartości walczyło. Ci co pozostali zapomnieli, że domokrację i wolność trzeba szanować po 100 kroć więcej. NIe może być tak,że traktuje się drugiego człowieka w ten sposób. Porównanie mocne, ale celne. Może otworzą oczy.[/quote]

Czytam i nie wierzę, myślałem że Anioł to jednak osoba z jakimiś zasadami. Totalna pomyłka. Nie wierzę! To strasznie smutne!
polonus

Napisano: 03 sty 2017, 20:21

Polonus proszę się nie załamywać. Zasady mam, wartości wyznaje, od lat niezmiennie te same. Jak czytam Państwa refleksje na temat aktualnych wydarzeń społeczno-politycznych, to z całą pewnością mogę powiedzieć,że są w dużej mierze zbieżne z Państwa przekonaniami. Jestem pełna podziwu kiedy czytam z jakimi emocjami i zangażowaniem bronicie swojej ideii opartej na wartościach: wiary, wolności i sprawiedliwości społecznej. Pokładacie wielką nadzieję w autorytecie władzy obecnie rządzącej. Jest ok. Różni nas sposób rozumowania,( tu: bardzo subiektywny ale i skrajnie krytyczny) definiowania pojęć podstawowych ( tu: bardzo zawężony, nierzadko bazujący na stereotypach myślowych) oraz forma krytyki ( krytyka dla krytyki, bez podania rzeczowych argumentów). Ważny jest też język...
Zarówno Granet jak i Durkheim wykazał,że język chiński nie jest przystosowany do denotacji pojęć, analizy ideii lub przedstawiania doktryn w sposób dyskursywny. Pozwala to mieć nadzieję,że Polacy, pomimo różnic w poglądach potrafią dyskutować a nie atakować zajadliwie.

ps. Nie sposób pominąć wywodu Gościa ( z 14.06 bodjaże) - bardzo obszerny, rzeczowy. Autor podjął nawet próbę wyjaśnienia mojej postawy, co doceniam, ale...
[Anioł*]

Napisano: 03 sty 2017, 22:26

błądzisz czy o drogę pytasz?
Czy naprawdę nie widzisz różnicy miedzy sytuację miernej aktorki wspierającej KOD a żydów w czasie II wojny światowej?
Twój słowotok jest nie dość, że bez sensu to jeszcze nie w temacie. Pewnie wynika ze wstydu (ze swoich słów) i próby ukrycia. Przyznaj się kobieto do błędu.
Do Diabełka

Napisano: 03 sty 2017, 22:35

Ma Pan/i sporo zaległości... Przez grzeczność nie wymienię jakich. Proszę doprowadzić się do porzadku, wówczas wrócimy do dyskusji.
[Anioł*]

Napisano: 03 sty 2017, 23:17

Przykro mi to stwierdzić, ale uciekasz od tematu.
Odpowiedz na proste pytanie, czy nie widzisz różnicy między traktowaniem żydów w czasie II wojny światowej a traktowaniem zwolenników KODu?
PS. Bez obrazy, ale zakładam, że nie udzielisz odpowiedzi na to pytanie. Nie dlatego, ze jest ono specjalnie trudne, ale odpowiedź wskazywałaby na przyznanie się do błędu. Na to cię raczej nie stać
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 04 sty 2017, 0:05

Wiesz co Aniele, naucz się myśleć samodzielnie. Nie ma niczego straszniejszego niż uczony głupiec. Twoja postawa przypomina mi człowieka, który do tego by stwierdzić, że woda jest słona przeprowadza całą masę niepotrzebnych analiz i badań a wystarczyłoby po prostu spróbować tej wody. Takie podejście służy chyba jedynie zaciemnianiu oczywistych faktów i ma ułatwiać stosowanie podwójnych standardów. Kali krowę może ukraść ale jak ukradną krowę Kalemu to jest zbrodnia.
Dla mnie Cielecka jest zwyczajnie podłym i być może głupim człowiekiem. Żeby to stwierdzić nie potrzebuję żadnych "Granetów czy Durkheimów". To są sprawy oczywiste, które obchodzą się doskonale bez naukowych bredni.
Gość

Napisano: 04 sty 2017, 0:14

Rozumiem, że nie uznajesz tego za argumenty:

"...A nie uważasz, że jednak jedno z drugim może mieć jakiś związek? Nie znasz przysłowia "kto sieje wiatr ten zbiera burzę"? Ja od lat ostrzegałem przed demoralizowaniem społeczeństwa przez rządy PO/PSL.
Pani Cieleckiej mogło zrobić się przykro, gdyż jednak zdecydowana większość społeczeństwa ma inne priorytety i inny odbiór rzeczywistości. Ludzie nie bardzo rozumieją dlaczego pani Janda ma otrzymywać od państwa 1,5 miliona na funkcjonowanie jej prywatnych teatrów a panie Ostaszewska, Cielecka i te pozostałe chyba nie bardzo rozumieją dlaczego miałyby nie otrzymywać.
Kiedy młody Stuhr obrażał i szydził z prawicy, jego zachowanie przez salonowców zostało przyjęte owacyjnie, uznany został za bohatera a krytykom zamykano usta, że to była tylko dozwolona satyra. Ci sami ludzie, którzy zrobili ze Stuhra bohatera za jego chamstwo, teraz wylewają wiadra pomyj na głowy aktorów, którzy wystąpili naprawdę w satyrycznym programie Marcina Wolskiego. Pogardzam ludźmi, którzy stosują podwójne standardy i uważam, że to oni właśnie ponoszą pełną odpowiedzialność za psucie polskiego społeczeństwa. Ludzie wszak widzą, że ci sami, którzy kazali strzelać do górników, nasyłali służby na dziennikarzy, zabraniali Solidarności protestować, nasyłali policyjnych prowokatorów na Marsz niepodległości, kazali podpalić budkę pod rosyjską ambasadą, co groziło Polsce bardzo poważnymi konsekwencjami (chyba, że Sienkiewicz zrobił to w porozumienia z Rosjanami) teraz mienią się obrońcami demokracji. ..."

Argumentem natomiast dla ciebie jest subiektywna ocena cudzego spojrzenia przez Cielecką. Uważam, że Tusk już dawno powinien siedzieć w więzieniu. Wszak ma przydomek "wilcze oczy" więc, jak go widzę w telewizji to czuję się jak .... no niech ci Cielecka powie jak ...
Gość

Napisano: 04 sty 2017, 10:09

Podtrzymuję swoje stanowisko. Postawa ludzi z tramwaju była prymitywna, przemocowa. Nie wyobrażam sobie, żebym mogła pozwolić sobie na takie zachowanie, tylko dlatego,że mam na rękawie symbol KOD-u czy PIS-u. Cielecka ? Przemyśła swoją wypowiedź a i tak z góry przeprosiła za porównanie. Faktycznie jak czytam wypowiedzi, zaczepki tych ludzi " gorszy sort" " śmierdzi"itd, to stwierdzam, że porównanie może być zasadne.
Jesteście Państwo bardzo agresywni, tylko dlatego, że nie podzielam waszego zdania. Nie naruszyła moim zdaniem żadnych granic prawnych, moralnych, etycznych, obyczajowych. Zrobili to ludzie z tramwaju i aktualnie Wy Państwo to czynicie. Takie jest moje zdanie.
[Anioł*]

Napisano: 04 sty 2017, 10:23

podtrzymujesz swoje stanowisko, czyli żydowskim dzieciom w czasie II wojny światowej groziły złe spojrzenia i wyzwiska.
Gratuluję znajomości historii
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 2 z 8    [ Posty: 80 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x