świadcenie pielęgnacyjne przyznane przez SKO - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 5    [ Posty: 45 ]

Napisano: 22 maja 2014, 13:36

My też mamy takie przypadki i bedziemy robić w ten sposób, że jak rozstrzygnięcie sprawy przez SKO jest na korzyść małżonków to będziemy dalej przyznawać żonie na męża i odwrotnie..
Zoja

Napisano: 22 maja 2014, 13:43

Sko opiera sie na wyrokach NSA a u nas nie ma precedensu i nas obowiazują ustawy a w ustawie dla opiekunów wyaźnie jest napisane , że osoby maja spełniać warunki Ustawy w brzmieniu obowiązującym na dzień 31 grudnia 2012r.i jeżeli SKO przyzna to my mamy czysta sprawę .
Tosia B

Napisano: 22 maja 2014, 14:26

:lol: świadomie kwestionujesz rozstrzygniecia SKO czy tylko udajesz że nie wiesz o co chodzi ?
marcela

Napisano: 22 maja 2014, 14:45

A czy w czerwcu podważaliśmy decyzję SKO??????? i wszystkim zabraliśmy. Jeżeli nie byłoby zabrane to byśmy wypłacili a teraz zgodnie z ustawą dla opiekuna im się nie należy gdyż nie sełniaja warunków na dzień 31 grudnia 2012r. i ja będę dawać odmowę zasiłku dla opiekuna niech się odwołują . Wyraźniej jest napisane komu mamy przyznać te świadczenia w art.2 pkt.1 i art.2 pnkt 2.
Tosia B

Napisano: 22 maja 2014, 17:20

a moim zdaniem to uważajcie jakie androny wypisujecie i takie też podejmujecie decyzje?
pstry

Napisano: 22 maja 2014, 20:53

@Tosia B czytam to co napisałaś i mam takie pytanie. Jeśli ktoś będący w związku małżeńskim dostał śp z odwołania do SKO np w dniu 15.12.2012 to też dasz mu odmowę? Zakwestionujesz spełnienie warunków na dzień 31 grudnia 2012 skoro decyzja SKO była z 15 grudnia 2012? Od 15 do 31 grudnia 2012 chyba nic się nie zmieniło? Jakie masz pomysły?
tak czytam

Napisano: 23 maja 2014, 7:59

olak pisze:mężowi na żonę do30.06.2013r. czy wg ustawy ZDO TA DECYZJA WYGASŁA Z mocy prawa i mąż może ubiegać się o ZDO czy nie przysługuje bo decyzja była wydana do 30.06 pomimo że orzeczenie było dłużej.
Twoja decyzja też jest traktowana jakby wygasła bo została wydana do 30.06 na podstawie przepisów uznanych przez Trybunał za niekonstytucyjne. Problem jednak w tym, że jak piszesz, decyzje na ŚP wydało SKO a to oznacza że składając wniosek o ZDO, MOPS znowu da Ci odmowę (bo związek małżeński) a Ty będziesz musiała się znowu odwołać do SKO.
Olga1

Napisano: 23 maja 2014, 8:11

Decyzje wydane przez SKO zostają przywrócone na czas przyznania świadczenia z odwołania. Decyzje odmowne wydane przez SKO nie zostają wyrównane wypłacamy tylko te okresy w których SKO nie wydało decyzji odmownej.
Radi

Napisano: 23 maja 2014, 8:19

ja też mam podobną sytuację, sko dało do czerwca mimo że orzeczenie było na dłużej. i teraz problem czy wyrównać i dalej płacić?? bo pan Mazurkiewicz mówił że nie , tylko trochę mi to nie pasuje bo decyzje były wydane do czerwca bo ustawa zmieniająca tak nakazywała i w pewnym sensie to też im wygasło z mocy prawa w czerwcu bo normalnie to by mieli na długo przecieć

co o tym myslicie?
jaMery

Napisano: 23 maja 2014, 8:30

Jeżeli decyzje SKO była tylko do 30.6.2013r to nie ma ZDO jeżeli na czas dłuższy jest ZDO.
Radi

Strona 2 z 5    [ Posty: 45 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x