Oczywiście, że tak.ira pisze:W przypadku SZO dot. małżonków to Olga błędnie podała, że to wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2015 r., to weszło w życie z dniem 15 maja 2014 r.
Oczywiście, że tak.ira pisze:W przypadku SZO dot. małżonków to Olga błędnie podała, że to wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2015 r., to weszło w życie z dniem 15 maja 2014 r.
A przeczytajcie art. 26 ustawy o zasiłku dla opiekuna.kronos79 pisze:Oczywiście, że tak.ira pisze:W przypadku SZO dot. małżonków to Olga błędnie podała, że to wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2015 r., to weszło w życie z dniem 15 maja 2014 r.
Sęk w tym, że można. Uczynił to już Trybunał Konstytucyjny (postanowienie Trybunału Konstytucyjnego z dnia 1 czerwca 2010 r. sygn. akt P 38/09), NSA (NSA z 30 kwietnia 2010 r., sygn. akt I OSK 115/10), i szereg WSA (WSA w Łodzi z 6 listopada 2008 r., sygn. akt II SA/Łd 814/08; WSA w Warszawie z 4 marca 2009 r., sygn. akt I SA/Wa 7/09; WSA w Olsztynie z 11 września 2009 r., sygn. akt II SA/Ol 748/09, z 6 października 2009 r., sygn. akt II SA/Ol 747/09, z 17 stycznia 2012r., sygn. akt II SA/Ol 982/11; WSA w Bydgoszczy z 14 października 2009 r., sygn. akt II SA/Bd 718/09; WSA w Białymstoku z 20 października 2009 r., sygn. akt II SA/Bk 546/09; WSA w Poznaniu z 6 listopada 2009 r., sygn. akt II SA/Po 513/09; WSA w Rzeszowie z 16 grudnia 2009 r., sygn. akt II SA/Rz 467/09; WSA w Szczecinie z 17 lutego 2010 r., sygn. akt II SA/Sz 947/09; WSA w Warszawie z 10 marca 2010 r., sygn. akt VIII SA/Wa 671/09 oraz NSA z 26 lutego 2009 r., sygn. akt I OSK 533/08), WSA w Krakowie z 24 stycznia 2013r., sygn. akt III SA/Kr 314/12).) a za nimi SKO i wiele organów I instancji. Szkoda że nie wszystkie.Olga1 pisze:A można inaczej rozumieć ten przepis. Ona jest bardzo przejrzysty.
Ad. 1. Kontroli UW się nie boję, bo żaden skład mojego SKO nie stwierdzi wadliwości mojej decyzji. W szafie mam koło 50 takich, w których wprost wskazują, ze SP małżonkom przysługuje. Dodam, że to 100% orzeczeń w tych sprawach.Kronos
Poza tym:
1. Kontrola UW nie będzie się czepiać, bo akurat oni najbardziej cytują ustawę toczka w toczkę na kontrolach
2. Szczegółowe Kontrole NIK należą do rzadkości - i tutaj to Ty się powinieneś cieszyć bardziej.
3. Los ludzi oddaje w bardzo dobre ręce łaskawych pracowników SKO. Dostaną na pewno (wilk syty i owca cała)
4. Łaskawi acz nierychliwi - masz rację.
Fajnie że znalazłaś błąd choć w czesci swojego rozumowania.Olga1 pisze:Przepraszam racja! Ale to tym bardziej potwierdza to co napisałam o małżonkach.
Uwierz mi, w tej sytuacji dużo łatwiej dać odmowę, powołując się na literalne brzmienie przepisu. Tylko żeby to zrobić musiałby uznać TK, NSA, WSA, moje Kolegium i wreszcie siebie za bandę idiotów.Michał co nie Michał pisze:Zasiłek dla opiekuna jest świadczeniem finansowanym w całości z budżetu państwa. Organ wydając decyzję w danej sprawie musi być pewien, ze nie ma żadnych wątpliwości, ze dane świadczenie przysługuje. Wiadomo, ze łatwiej dać bo decyzja przyznająca idzie z szablonu, a strona krzyczy i się domaga. Natomiast decyzja odmowna wymaga dłuuuugiego uzasadnienia. Ale jeżeli organ ma wątpliwości że dane świadczenie przysługuje to jak może wypłacić tylko dla świętego spokoju. Zwłaszcza, że świadczenia nienależnie pobrane zwraca strona, nawet gdy decyzja była błędna.
Przecież NSA, WSA i Kolegia wydając w identycznej sprawie róże wyroki właśnie robią z siebie idiotów.kronos79 pisze:Fajnie że znalazłaś błąd choć w czesci swojego rozumowania.Olga1 pisze:Przepraszam racja! Ale to tym bardziej potwierdza to co napisałam o małżonkach.
Tylko nie mów że ty nigdy u siebie błędów nie znajdujesz!?... Geniusz
Z druga częścią zdania się nie zgadzam. Ale ja odpowiadam za swoje decyzje, Ty za swoje i rozbieżności w poglądach nie wyjaśnimy, póki SKO nie orzeknie w sprawie odwołań od Twoich odmów.
Racja
Uwierz mi, w tej sytuacji dużo łatwiej dać odmowę, powołując się na literalne brzmienie przepisu. Tylko żeby to zrobić musiałby uznać TK, NSA, WSA, moje Kolegium i wreszcie siebie za bandę idiotów.
Masz rację, jest różnie, tudziez było różnie. Polecam Ci naprawdę lekturę postanowienia TK:Olga1 pisze: A w wyrokach sądowych jest inaczej?